Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK 19.

2019.07.03

LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK

TOJÁSOS GOMBATEKERCS
Hozzávalók:
1 doboz gyorsfagyasztott leveles tészta, 4 tojás, 25 dkg gomba, 5 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor zöldpetrezselyem, fél dl tej, ízlés szerint só és bors

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk, a gombát tisztítás után felszeleteljük.
A megmelegített vajon sárgára fonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, megsózzuk, megszórjuk törött borssal, majd fedő alatt saját levében puhára pároljuk.
Ha zsírjára sült, belekeverjük a habosra felvert tojásokat, a finomra metélt zöldpetrezselymet, és állandó keverés közben addig sütjük, amíg összeáll, de még lágy.
A felengedett tésztát két részre osztjuk.
Lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtjuk, megkenjük a már kihűlt gombás tojás felével, majd nagyon szorosan felcsavarjuk.
A két végét jól benyomkodjuk, hogy a töltelék ki ne folyjon.
A másik tésztalapot ugyanígy töltjük meg.
A tejjel megkent rudakat előmelegített forró sütőbe toljuk, és kis lángon pirosra sütjük.
Még melegen felszeleteljük.

TÖKÖS RÉTES
Hozzávalók:
500 g leveles tészta, 1 kg megtisztított sütőtök, 4-5 evőkanál étolaj vagy olvasztott vaj, 3 tojás, 6 evőkanál cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 1 dl olaj a tészta locsolásához és a kenéshez, porcukor a hintéshez

Elkészítése:
A megtisztított sütőtököt, miután nagy lukú reszelőn lereszeltük, áthevített olajon vagy vajon addig pároljuk, amíg a leve el nem fő és a tök meg nem puhul.
Amikor elhűlt, állandó kevergetés közben egyenként belekeverjük a tojássárgáját, a cukrot és a vaníliás cukrot és óvatosan belekeverjük a tojásfehérjéből vert kemény habot is.
Egymásra helyezünk 2-3 tésztalapot, meglocsoljuk őket olajjal, rárakjuk a kellő mennyiségű tölteléket és összegöngyöljük.
Annyi tekercset csinálunk, amennyire a hozzávalókból futja.
Jól kikent tepsibe egymás mellé helyezzük őket, és még egy kicsit meglocsoljuk forró olajjal, majd 200°C-ra melegített sütőben kb. 30 percig sütjük, vagyis amíg a héja meg nem pirul.
A tökös rétest, miután eldaraboltuk, meghintjük porcukorral.
Melegen tálaljuk.

TÚRÓS-GOMBÁS SPENÓTRÉTES
Hozzávalók:
1 kg spenót, 300 g tehéntúró, 1 egész tojás, 1 tojás sárgája, 100 g Champignon gomba, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, őrölt szerecsendió, zsemlemorzsa, mélyhűtött leveles tészta, 50 g reszelt sajt

Elkészítése:
A spenótot megtisztítjuk, gondosan megmossuk, lecsepegtetjük és csak annyi vízzel, amennyi a leveleken marad + egy kevés sóval fedő alatt megpároljuk.
Jól kinyomkodjuk, megvágjuk, egy mélyebb tálba tesszük.
Hozzáadjuk a túrót, 1 egész tojást, a reszelt sajtot, az elkapart fokhagymát, ízlés szerint sót, borsot, 1 csipet őrölt szerecsendiót.
Ezt simára-habosra kikeverjük, majd végül beletesszük a megtisztított, megmosott, szárazra törölt és vékony szeletekre vágott gombát.
A felengedett leveles tésztát egy nagyobb, meglisztezett konyharuhán vékonyra kinyújtjuk, megszórjuk zsemlemorzsával, egyenletesen rásimítjuk a spenótkrémet, ismét megszórjuk, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Tepsibe emeljük, tetejét megszurkáljuk villával, megkenjük tojássárgával és előmelegített, forró sütőben (200 C) pirosra sütjük. Körülbelül 30-40 perc a sütési ideje.
Hagyjuk langyosra kihűlni, csak azután szeleteljük.
Hidegen is kitűnő!

TÚRÓS TÁSKA
Hozzávalók:
25 dkg leveles tészta, 5 dkg mazsola, 2 kávéskanál rum, 50 dkg tehéntúró, 2 tojássárgája, 5 dkg őrölt mandula, 12 dkg porcukor, 1 tasak vaníliás cukor

Elkészítése:
A mazsolát áztassa bele a rumba.
A sütőt melegítse elő 175 fokra.
Egy 20*25 centis tepsit vajjal kenjen ki és szórjon be liszttel.
A szoba-hőmérsékletű leveles tésztát nyújtsa nagyon vékonyra.
A habosra vert tojások sárgáját keverje össze az őrölt mandulával, a beáztatott mazsolával és 10 deka porcukorral.
A tenyérnyi kockákra vagdalt tésztára tegyen egy-egy kanál tölteléket, majd azokat félbehajtva, széleit lenyomogatva süsse arany barnára a sütőben.
Kihűlve hintse meg vaníliás cukorral.

TYÚKOS CSOMAG
Hozzávalók:
30 dkg főtt tyúkhús, 40 dkg leveles tészta, szeletelt sajt, 1 csokor snidling

Elkészítése:
A leveles tésztát nyújtsa félujjnyi vastagra, és vágjon belőle háromszögű formákat.
A vékonyan felszeletelt főtt húsból fektessen mindegyikre egyet-egyet.
Ezt fedje le a sajttal, és hintse meg a vagdalt snidlinggel.
Tekerje fel kifli formára mindegyiket, majd a felvert tojással megkenve a tetejüket, aranybarnára sütve kínálja.

VANÍLIAKRÉMES ROLÓ
Hozzávalók kb. 12 db roládhoz:
A tésztához:
egy csomag mélyhűtött leveles tészta (50 dkg), 1 db tojássárgája, 2 evőkanál tej, 3 evőkanál cukor
A töltelékhez:
25 dkg Ráma Krémalap, 1 csomag vaníliaízű pudingpor, 2 evőkanál cukor, 3 dl tej, 15 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítése:
A mélyhűtött tésztát felengedés után lisztezett gyúródeszkára fektetjük, és 47 x 12 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A kinyújtott tésztából kb. 3 x 47 cm-es csíkokat vágunk, és spirálformában, hogy a rétegek egymást átfedjék, feltekerjük a sütőformára.
A tojássárgáját összekeverjük a két evőkanál tejjel, a vágási éleket kihagyva megkenjük a roládokat, majd 2 evőkanál cukorral megszórjuk.
Az elkészített roládokat egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra helyezzük úgy, hogy a tésztavég alul legyen.
Előmelegített sütőben, 200°C-on, kb. 20 percig sütjük.
Ezután még melegen lehúzzuk a formáról és lehűtjük.
A pudingport simára keverjük a cukorral, a tejjel és felfőzzük.
A Krémalapot a porcukorral és a vaníliás cukorral kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a kihűlt pudingot és összedolgozzuk.
A krémet csillagcsővel ellátott nyomózsákba tesszük és megtöltjük a rolókat.
Megtölthetjük más ízesítésű (pl. csokoládé) krémmel vagy tejszínhabbal is. Sós töltelék (pl. sajtos, sonkás, stb.) esetében a tésztába cukor helyett 1 mokkáskanál sót tegyünk.

Forrás:
LEVELES TÉSZTÁS RECEPTEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.