Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ÁRPALEVESEK 5

2019.01.24

LEVESEK LEXIKONJA

RUTH ÁRPALEVESE
Hozzávalók:
125 g hántolt árpa, 3 ek apró szárazbab, 1 ek olívaolaj, 1 felaprított hagyma, 1 szál szeletelt póré, 1-2 gerezd fokhagyma, 2 l víz, 1 csapott ek vagdalt kapor vagy menta, 1 dl tejföl, só

Elkészítése:
Az olajban a hagymákat üvegesre pároljuk, hozzáadjuk az árpát, babot, lassan megpirítjuk, vízzel felöntjük, sózzuk. Felforraljuk és kis lángon 1-2 óráig főzzük. Időnként megkeverjük.
Tálalás előtt meghintjük a felaprított növényekkel.
Minden tányérhoz adunk egy kevés tejfölt.

 

SŰRŰ ÁRPALEVES MINESTRA D'ORZO
Hozzávalók 4 főre:
20 dkg árpagyöngy, 5 dkg vaj, 5 dkg húsos füstölt szalonna, 5 dl húsleves, 15 dkg endívia, 1 szál sárgarépa, 1 szál szárzeller

Elkészítése:
Az árpagyöngyöt legalább egy órára hideg vízbe áztatjuk. Majd leöntjük a vizet, az árpagyöngyöt leszűrjük, és a húslevessel együtt fazékba tesszük. Az apróra vágott endiviát hozzákeverjük, és kis lángon kb. 60 percen át főzzük. Felaprítjuk a megtisztított sárgarépát és zellert meg a szalonnát.
Mélyebb serpenyőben felforrósítjuk a vajat, aranyszínűre pirítjuk benne a zöldségeket a szalonnával együtt.
Hozzáöntjük az árpagyöngyöt a levessel, és további 30 percig főzzük.
Forrón tálaljuk.

Szerkesztő megjegyzése:
Elkészítése kicsit macerás, viszont nagyon finom...

TARONSZKIJ ÁRPALEVES
Hozzávalók:
60 dkg csirke, 15 dkg hántolt árpa, 15 dkg vöröshagyma, 2szál közepes sárgarépa, 1 közepes zeller gumó, fél citromnak a leve, 2 tojás, só

Elkészítése:
A csirkét a félbevágott vöröshagymával, sárgarépával, és zellergumóval megfőzzük, majd kicsontozzuk, és apró kockákra vágjuk. Az árpát forrásban levő vízben félig megfőzzük, lecsurgatjuk, beletesszük a húslébe, és tovább főzzük. Beletesszük a kockákra vágott csirkedarabokat, és a vékony szeletekre vágott citromot.
Kis tálkában szétdörzsölünk egy tojássárgáját, kevés lével felöntjük, majd a tűzről levett levesbe csorgatjuk, s azonnal tálaljuk.

ZÖLDSÉGES ÁRPALEVES
Hozzávalók:
1 maréknyi hántolt árpa, 2 szál sárgarépa, 2 szál szárzeller, 2 szál újhagyma, 3 db zsályalevél, 3 evőkanál olívaolaj, 1 db húsleveskocka, 1 csipet borsikafű, szójaszósz, szűrt víz

Elkészítése:
Egy fazékban melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a felkarikázott újhagymát és a zsályalevelet, pároljuk pár percig. Öntsük fel másfél liternyi vízzel, adjuk hozzá a zöldségleves- kockát, borsikafüvet és az árpát. Lassú lángon főzzük tovább. Ha a hántolt árpa megpuhult, tegyük hozzá a felkarikázott sárgarépát és a felszeletelt zellerszárat. Főzzük még további pár percig, majd tálalhatjuk.
Tetejét frissen reszelt tormával szórhatjuk meg.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ÁRPALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.