Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - AZ ÁRPALEVESEK 2.

2017.05.03

LEVESEK LEXIKONJA

ÁRPALEVES FÜSTÖLT HÚSSAL - ERDÉLYI
Hozzávalók:
fél kiló borjúcsont, 2-2 póréhagyma, répa, és hagyma, 20 dkg zeller, 12 dkg árpadara, 2 ek vaj, 2 tojássárgája, 1-2 dl tejszín, 30 dkg füstölt hús, szegfűszeg, só, fehér bors, babér, 1 csomó snidling

Elkészítése:
A csontokat leforrázzuk, és 5 percig még főzzük. Leszűrjük, újra felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és újra felforraljuk. A habot szedjük le! A pórét felkarikázzuk, a répát és a zellert apróbb kockákra vágjuk. Az egyik hagymát apróra vágjuk, a másikat megtűzzük szegfűszeggel. A vajat felolvasszuk egy fazékban, és a földarabolt zöldségeket megpirítjuk benne. Fölöntjük a csontlével (a csontokat is hagyjuk benne), hozzáadjuk az árpadarát, a hagymát, a babért, sózzuk, borsozzuk és lefedve lassú tűzön 2 órán át, főzzük. A füstölt húst felkockázzuk, és a főzés vége felé a leveshez adjuk. A tojássárgát kikeverjük a tejszínnel.
A levest levesszük a tűzről, kivesszük belőle a csontokat, a tejszínes keveréket hozzáadjuk.
Keverünk egyet rajta (már nem főzzük), tálaláskor az apróra vágott snidlinggel megszórjuk.

BÜNDNERI ÁRPALEVES - BÜNDNER GERSCHTÄSUPPÄ
Elkészítése:
1 evőkanál olajat vagy zsírt felmelegíteni, 5 dkg árpát a forró zsiradékon megpirítani, 1 répa, kevés zeller, 1/2 póréhagyma, 1/2 hagyma: ezeket apróra vágva hozzáadni, kis lángon pirítani, 1 1/2 l víz felönteni, 1 egész hagymát, 1 borjúlábat, 10 dkg füstölt húst hozzáadni, sóval, borssal fűszerezni.
Végül a húst kivenni, felaprítani, majd a levesbe visszatenni, kevés tejszínnel, petrezselyemmel, snidlinggel fűszerezni.
Főzési idő: 2 –3 óra

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - AZ ÁRPALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.