Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 9.

2019.08.10

LEVESEK LEXIKONJA

CITROMOS BABLEVES GYORSAN
Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz konzerv bab (egy fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt héja, 4 evőkanál citromlé, só

Elkészítése:
A babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk. A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat szórunk a tetejére.

 

 

CITROMOS BABPÜRÉ-LEVES
Hozzávalók:
25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukor

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm. (Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő alatt elkészül!) Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig áttöröm. A felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány percig. 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat.

(Ügyelek arra, hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!)

10 percig forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarom. Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével, csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet.

Lefedem, azonnal eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után tálalom pirított zsemle- vagy fehér kenyér-kockákkal.

CSÜLKÖS-KÁPOSZTÁS BABLEVES
Hozzávalók:
30 dkg füstölt sertéscsülök, 10-10 dkg sárga és fehérrépa, 12-12 dkg szárazbab és savanyú káposzta, 5-5 dkg zöldpaprika és paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 3 dkg liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 2 ek olaj, pirospaprika, só, köménymag

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot, a csülökhúst és a kockára vágott vegyes zöldséget sóval, babérlevéllel, köménymaggal fűszerezzük és 1,5 liter hideg vízbe feltesszük főni. Amikor a bab már majdnem puha, hozzáadjuk a megmosott savanyú káposztát, a feldarabolt zöldpaprikát és paradicsomot. Világos rántást készítünk, amelybe belepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd beletesszük a pirospaprikát. A rántást a tejföllel simára keverjük, és a levest besűrítjük.

DEBRECENI BABLEVES
Hozzávalók:
35 dkg szárazbab, 1 l víz, 30 dkg debreceni páros kolbász, 1 ek olaj, kis fej vöröshagyma, 1 csomó leveszöldség, só, pirospaprika, babérlevél, tejföl

Elkészítése:
A babot a főzés előtti napon beáztatjuk. Másnap a babot betesszük a vízbe és 10 percig 500 W-on főzzük. Az edényt kivesszük, belerakjuk az apróra vágott hagymát, a megtisztított, felkarikázott zöldségeket és a fűszereket, valamint a felszeletelt kolbászt és 15 percig 500 W-on főzzük.

Tálaláskor a közepét csészénként 1 evőkanál tejföllel díszítjük.

EGED-HEGYI BABLEVES
Hozzávalók 4 személyre:
500 g fehér bab, 600 g sertéslapocka, 1 db kisebb füstölt csülök, 1 evőkanál paprika, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, bors

Elkészítése:
A fehér babot és a csülköt puhára főzzük, majd félrerakjuk. A sertéslapockából, a hagymából, a paprikából és paradicsomból készítünk egy pörköltet a szokásos módon, és ha megpuhult a hús, visszarakjuk a felkockázott csülköt és a bab felét a bográcsba. A bab másik felét összepasszírozzuk, és ha a levesünk felforrt, azt is hozzáadjuk. Alaposan összeforraljuk és tálaljuk.

FELVIDÉKI BABLEVES JÓKAI MÓDRA
Hozzávalók:
50-50 dkg füstölt csülök és debreceni, 40 dkg szárazbab, 15-15 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg zeller, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 4 ek zsír, 8 ek liszt, babér, 1 csokor petrezselyem, só, paprika, ecet, 6 dl tejföl, 2 l csontlé

Elkészítése:
A babot beáztatjuk majd másnap a csontlében feltesszük főni. Mellétesszük a csülköt, a debrecenit és a babért. A debrecenit 10 perc után kivesszük a levesből és félretesszük. A zöldségeket kockára vágjuk, és a bab fél puhulásakor a többiekhez tesszük. Lassú tűzön puhára főzzük. A csülköt kivesszük a levesből, és a debreceni mellé tesszük pihenni.
Készítünk egy barna rántást, amit a finomra vágott vörös és fokhagymával, valamint paprikával fűszerezünk. Berántjuk a levest, tejfölözzük, ha kell, sózzuk, és jól kiforraljuk. A csülköt kicsontozzuk, és darabokra vágjuk, a debrecenit szeleteljük, s mindkettőt a leveshez adjuk.
Csipetkével kínáljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK, BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.