Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 12.

2020.03.09

LEVESEK LEXIKONJA

Jókai-bableves 05.
Hozzávalók:
1 nagy húsos, füstölt hátsó csülök, 40 dkg. fejtett tarkabab, 1/2 kg vegyes zöldség, 1-2 szem krumpli, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kévés kanál pirospaprika, 1 evőkanál zsír, 4-5 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem zöldje, 3 dl. tejföl, só.
A csipetkéhez:
10-12 dkg liszt, 1 tojás, só.

Elkészítése:
Az előzőleg beáztatott füstölt csülköt, a csont mentén bevágjuk, és egy fazékba helyezzük.
A babot, a kockára vágott zöldségeket, és a zúzott fokhagyma felét szintén a fazékba tesszük, és annyi vízzel, hogy bőven ellepje, felengedjük, és lassú tűzön, főzni kezdjük. Közben a vöröshagymát a zsíron megdinsztelem, hozzáadom a lisztet, és világos rántást készítek.
A tűzről lehúzva hozzákeverem a pirospaprikát, és a maradék fokhagymát.
Mikor a csülök megfőtt, a húst kiveszem, és a kockákra vágott burgonyát, és a borsónyi nagyságúra szaggatott csipetkét beleteszem, ha kell, még sózom, de csak óvatosan, mert a füstölt hús, sós.
Mikor a burgonya megfőtt, a rántással berántom.
Ez alatt, a füstölt csülökből kiszedem a csontot, és a húst, apró kockákra vágom, majd visszateszem a levesbe.
Tejföllel, finomra vágott petrezselyem zölddel meghintve tálalom

Jókai bableves 06.
Hozzávalók:
180 g szárazbab, 1 db füstölt csülök, 100 g sárgarépa, 80 g petrezselyemgyökér, 300 g kolbász, 150 g zöldpaprika, 70 g paradicsom. 40 g zsír, 30 g liszt, 30 g vöröshagyma, 5 g fűszerpaprika, 1,5 dl tejföl, 30 g liszt, babérlevél, fokhagyma, csipetke

Elkészítése:
A szárazbabot előző este beáztatjuk.
A csülköt kb. másfél liter vízben, puhára főzzük.
Másnap a karikára vágott zöldséget a főzőlé tetején megfagyott s arról villával leszedett zsíron megpirítjuk, ha barnulni kezd, az áztatólével együtt hozzáöntjük a babot, felöntjük a füstölt hús levével, egy babérlevéllel, csipetnyi fokhagymával, a kis kockára vágott zöldpaprikával és paradicsommal, illetve kevés sóval puhára főzzük.
Közben a kolbászt megsütjük, és vékony karikára vágjuk.
Ha a bab megpuhult, a kolbászzsírral és liszttel világos rántást készítünk apróra vágott vöröshagymával, az utolsó pillanatban fűszerpaprikával és petrezselyem zölddel meghintve.
Ha a leves a rántással felforrt, tejföllel behabarjuk, végül csipetkét főzünk bele.
Majd hozzáforraljuk a kolbászkarikát.
Tálalás előtt apró kockára vágjuk a csülköt, rámerjük a forró levest.
Ecettel, tárkonyecettel ízesíthető, de ennek ellensúlyozására számításba jöhet egy kis porcukor is.

Jókai bableves 07.
Hozzávalók:
1 kis füstölt sertéscsülök, 30 dkg szárazbab. 20 dkg sárgarépa, 10 dkg gyökér, 4 dkg zsír, 12 dkg liszt, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 csapott kávéskanál pirospaprika, 1 dkg só, 2,5 dl tejföl.
A csipetkéhez:
20 dkg liszt, 2 tojás, 1 kávéskanál só.

Elkészítése:
A szárazbabot jól megmossuk, s a főzés előtt való este vízbe áztatjuk másnap reggelig.
A sertéscsülköt is ajánlatos előző este megfőzni, mert nemcsak a csülökhúst használjuk fel, hanem azt a másfél liter levet is, amelyben a csülök főtt.
Ebben a lében tesszük fel a babot főni.
A zsírban megpirítjuk a finomra vágott hagymát, sóval, paprikaporral, a szétnyomott fokhagymával, majd a liszt hozzáadásával rántást készítünk, azt hideg vízzel és a tejföllel simára keverjük.
Ha a bab megpuhult, hozzáöntjük a rántást, felfőzzük úgy, hogy a kis darabokra vágott csülökhússal és a csipetkével még 15 percig főzzük, ízlés szerint utánízesítjük és forrón tálaljuk.

Jókai bableves 08.
Elkészítése:
30 dkg szárazbabot átválogatunk, megmossuk, majd egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
Megtisztítunk 1 nagy vöröshagymát, finomra aprítjuk, és 3 evőkanál olajon megfonnyasztjuk.
Egy kávéskanálnyi pirospaprikával megszórjuk, és azonnal felöntjük szűk 2 liternyi vízzel.
Beleteszünk egy kisebb csülköt és lefedve, kis lángon, 1 órán át, főzzük.
Hozzáadjuk a beáztatott, leszűrt babot és 2 gerezd zúzott fokhagymát, majd további 30 percig főzzük.
Megtisztítunk, és kockákra vágunk 2 sárgarépát és egy petrezselyemgyökeret, és az előbbiekhez adjuk.
Megkóstoljuk, ha kell, utána sózzuk, és kb. 30 perc alatt együtt, puhára főzzük.
A csülköt kiemeljük a levesből, kicsontozva kockákra vágjuk.
Közben egy púpozott evőkanál lisztből világosbarna rántást készítünk, majd egy fél csokor felaprított petrezselymet kissé megfuttatunk benne.
A tűzről lehúzva megszórjuk meg egy kávéskanálnyi paprikával.
Amikor kihűlt, 1 deci hideg vízzel és 2 deci tejföllel simára keverjük, és besűrítjük vele a levest.
Végül hozzáadjuk a felkockázott csülköt 30 dkg fölszeletelt debrecenivel együtt.
Csipetkével tálaljuk.

Káposztás bableves
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab, 10 dkg savanyú káposzta, 5 dkg füstölt kolbász, 5 dkg füstölt sertés comb, 1 fej vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2 babérlevél, só, bors, csípős paprika, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis zellergumó, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot másfél liter vízben feltesszük főni.
Beletesszük a zellergumót és egy babérlevelet.
Mikor a bab majdnem puha, belerakjuk a kissé átmosott savanyú káposztát.
Az apró kockákra vágott szalonnát kisütjük, üvegesre pároljuk benne a finomra vágott hagymát.
Liszttel meghintjük, és kissé megpirítjuk.
Levesszük a tűzről, és a zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikát és a borsot hozzáadjuk, majd kevés hideg vízzel felöntve, csomómentesre keverjük.
Ezzel sűrítjük be a forrásban lévő káposztás babot.
Újra forráskor belerakjuk a kockára vágott füstölt húst és kolbászt, végül 5-10 percig lassú tűzön összeforraljuk.
Tálaláskor tejfölt adunk hozzá.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.