Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 13.

2020.03.25

LEVESEK LEXIKONJA

KÁPOSZTÁS BABLEVES CIPÓBAN
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál köménymag, 30 dkg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 25 dkg füstölt hús, 25 dkg szárazkolbász, 1 evőkanál liszt, 4 kicsi cipó, 2 dl tejföl

Elkészítése:
A babot előző este beáztatjuk.
Másnap leszűrjük, feltesszük főzni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet, ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz.
A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés:
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel.
Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.
A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet.
A kolbászt fél karikákra vágjuk.
Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt.
A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.
Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük.
Vigyázni kell, mert erősen forrni fog!
Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk.
Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belét, és 180 C fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.
Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

KÁPOSZTÁS BABLEVES CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
50 dkg savanyú káposzta, 25 dkg tarkabab, 1 kisebb füstölt csülök, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 5 dkg liszt, 2 dl tejföl, 5 dkg zsír, fél csomag kapor, 3 db babérlevél, ecet, só, cukor, őrölt fűszerpaprika ízlés szerint

Előkészítés:
A babot és a csülköt előző este beáztatjuk vízbe.

Elkészítése:
A csülköt feltesszük főni, később, amikor a csülök már puhulni kezd, hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és tovább főzzük.
Ha a csülök sós, vigyázzunk, hogy el ne sózzuk.
Közben az apróra vágott hagymát zsírban üvegesre pirítjuk és ezen a hagymás zsíron a savanyú káposztát megpároljuk, majd a puhuló babhoz keverjük.
Amikor a csülök megfőtt, kivesszük a levesből, a csontról lefejtjük a húst és egyenletes kockákra vágjuk.
Ezután világos paprikás rántással besűrítjük és tejfölözzük a levest, majd sóval, cukorral, ecettel utána ízesítjük és kiforraljuk.
Végül beletesszük a kockára vágott csülköt, meghintjük apróra vágott kaporral és tálaljuk.
Készíthetjük más füstölt hússal, esetleg kolbásszal is.

KÁPOSZTÁS BABLEVES ŐRTILOSI MÓDRA
Hozzávalók:
fél kiló szárazbab, maroknyi savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 deka zsír, 2,5 deci paradicsomlé, 1 kevés liszt és őrölt pirospaprika

Elkészítése:
A babot félig megfőzzük, majd a savanyú káposztával együtt tovább főzzük.
Ha túlságosan savanyú a káposzta, mossuk át, mielőtt a levesbe tesszük.
Közben elkészítjük a rántást a pirospaprikával és az apróra vágott vöröshagymával.
Berántjuk a levest, s beleöntjük a paradicsomlevet.
Mindezt összeforraljuk.

KÁPOSZTÁS BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL 01.
Hozzávalók 10 személyre:
1,50 kg füstölt csülök, 1 kg savanyú káposzta, 40 dkg szárazbab (tarka), 15 dkg zsír. 5 dkg só, 15 dkg liszt, 1 dkg paprika, 5 g csípős paprika, 5 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 1 dkg Delikát, 1/2 l tejföl, 10 dkg citrom

Elkészítése:
Tarkababot füstölt csülökkel, külön savanyú káposztát félig főzzük, majd összeöntjük, és készre főzzük.
Sűrítjük vöröshagymás, fokhagymás barna-rántással. Ízesítjük tejfellel, babérlevéllel, sóval, csípős paprikával.
Tálalása hússal együtt történik.

KÁPOSZTÁS BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL 02.
Hozzávalók:
füstölt csülök 60 dkg, szárazbab (tarka) 15 dkg, savanyú káposzta 40 dkg, vöröshagyma 3 dkg, fokhagyma 1 dkg, zsír 5 dkg, só 5 g, babérlevél 1 db, liszt 5 dkg, zsír 6 dkg, tejfel 3 dl, delikát 5 g, csípős paprika, ízlés szerint

Elkészítése:
Tarkababot füstölt csülökkel külön savanyú káposztát félig főzzük, majd összeöntjük, és készre főzzük.
Sűrítjük vöröshagymás, fokhagymás barna rántással.
Ízesítjük tejfellel, babérlevéllel, sóval, csípős paprikával.
Tálalása a hússal együtt történik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.