Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 14.

2020.05.22

LEVESEK LEXIKONJA

Káposztás bableves cipóban
Hozzávalók 6 személyre:
20 dkg bab, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál köménymag, 30 dkg szálas savanyú káposzta, 4 babérlevél, 25 dkg füstölt hús, 25 dkg szárazkolbász, 1 evőkanál liszt, 4 kicsi cipó, 2 dl tejföl

A babot előző este beáztatjuk.
Másnap leszűrjük, feltesszük főzni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet, ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz.
A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Elkészítése:
Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.
Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel.
Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.
A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a levesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet.
A kolbászt fél karikákra vágjuk.
Amikor puha a bab, beletesszük a kolbászt.
A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.
Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük.
Vigyázni kell, mert erősen forrni fog!
Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk.
Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belét, és 180 C fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.
Amikor elkészült a leves, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

Káposztás bableves Őrtilosi módra
Hozzávalók:
Fél kiló szárazbab, maroknyi savanyú káposzta, 1 nagy fej vöröshagyma, 10 deka zsír, 2,5 deci paradicsomlé, 1 kevés liszt és őrölt pirospaprika.

A babot félig megfőzzük, majd a savanyú káposztával együtt tovább főzzük.
Ha túlságosan savanyú a káposzta, mossuk át, mielőtt a levesbe tesszük.
Közben elkészítjük a rántást a pirospaprikával és az apróra vágott vöröshagymával.
Berántjuk a levest, s beleöntjük a paradicsomlevet.
Mindezt összeforraljuk.

Káposztás bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók (10 személyre):
Füstölt csülök 150 dkg, savanyú káposzta 1 kg, szárazbab (tarka) 40 dkg, zsír 15 dkg. só 5 dkg, liszt 15 dkg, paprika 1 dkg, csípős paprika 5 gr, vöröshagyma 5 dkg, fokhagyma 1 dkg, Delikát 1 dkg, tejföl 1/2 l, citrom 10 dkg,

Elkészítése:
Tarkababot füstölt csülökkel, külön savanyú káposztát félig főzzük, majd összeöntjük, és készre főzzük.
Sűrítjük v. hagymás, fokhagymás barna rántással.
Ízesítjük tejfellel, babérlevéllel, sóval, csípős paprikával.
Tálalása hússal együtt történik.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.