Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 15.

2020.06.22

LEVESEK LEXIKONJA

KÁPOSZTÁS BABLEVES FÜSTÖLT MARHASZEGGYEL
Hozzávalók:
10-15 dkg szárazbab, 20 dkg savanyú káposzta, 30 dkg füstölt marhaszegy, 1 fej vöröshagyma, só, bors, pirospaprika, 1 - 2 gerezd fokhagyma, 1 - 2 babérlevél, 1 kávéskanál zsír, a rántáshoz 1 evőkanál liszt

Elkészítése:
A babot megmossuk, és előző napon beáztatjuk.
Személyenként 3 - 3,5 dl hideg vizet számolva a jól megmosott, füstölt marhaszeggyel feltesszük főni.
Amikor a hús megpuhult, kivesszük a levesből, beletesszük a kimosott savanyú káposztát, és ezzel néhány percig tovább főzzük.
Közben kevés zsírból, hagymából, lisztből rántást készítünk.
A finomra vágott hagymát kevés zsíron megpirítjuk, kevés vizet aláöntve, teljesen elfőzzük, majd ha zsírjára pirult, rászórjuk a lisztet, barnára pirítjuk, hozzáadjuk a fűszereket (a pirospaprikát legvégül), majd felöntjük vízzel, és simára keverjük.
Beleöntjük a levesbe, és jól, legalább 5 percig kiforraljuk.
A főtt marhaszegyet kockákra vágjuk, visszatesszük a levesbe, további forralás, ízesítés után forrón tálaljuk.

KELKÁPOSZTÁS BABLEVES FÜSTÖLT CSÜLÖKKEL
Hozzávalók:
60 dkg füstölt csülök, 15 dkg szárazbab (tarka), 40 dkg savanyú káposzta, 3 dkg vöröshagyma, 1 dkg fokhagyma, 5 dkg zsír, 5 g só, 1 db babérlevél, 5 dkg liszt, 6 dkg zsír, 3 dl tejfel, 5 g delikát, csípős paprika, ízlés szerint

Elkészítése:
Tarkababot füstölt csülökkel külön savanyú káposztát félig főzzük, majd összeöntjük, és készre főzzük.
Sűrítjük vöröshagymás, fokhagymás barna rántással. Ízesítjük tejfellel, babérlevéllel, sóval, csípős paprikával.
Tálalása a hússal együtt történik.

KERTÉSZLEVES
Hozzávalók:
50 dkg marhafelsál, 15 dkg fehérrépa, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg zöldbab, 15 dkg karalábé, 30 dkg burgonya, 1 fej hagyma, 10 dkg szalonna, petrezselyem, só, bors, majoránna

Elkészítése:
A kockára vágott húst kb. 1,5 liter, sóval, borssal ízesített vízben 1 órát főzzük.
Közben a zöldséget megtisztítjuk, a babot darabokra vádjuk, a répát és a karalábét hosszúkásra, a burgonyát kockákra aprítjuk.
A cérnával összekötött egyben hagyott petrezselyem zöldet a levesbe rakjuk, és további 25 percig forraljuk.
Ez alatt a szalonnát kis kockákra vágjuk, kisütjük, és zsírjában sárgára fonnyasztjuk a karikára vágott hagymát.
Megsózzuk, meghintjük zöldpetrezselyemmel, a tálba tesszük, és ráöntjük a forrólevest.

KUNSÁGI BABLEVES KÖRÖMMEL
Hozzávalók:
fél kiló sertésköröm, 25 dkg tarkabab, 3 babér, kevés olaj, liszt, 2 fej vöröshagyma, ecet, paprika, só

Elkészítése:
A körmöket négyfelé vágjuk, és sós vízben puhára főzzük.
A babot enyhén sós vízben a babérral és az egyik fej egészben hagyott hagymával megfőzzük.
Ha mindkét alapunk készre főtt, összekeverjük őket, és hagymás-paprikás rántással sűrítjük.
Ecettel pikánsan savanyúra ízesítjük.

KÜLÖNLEGES BABLEVES
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj- és fehérbab vegyesen, 1 kávéskanál olíva olaj, 1 finomra vágott hagyma, 25 dkg kockára vágott sárgarépa, 1 erezett kockára vágott zöldpaprika, 1/4 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál őrölt ánizsmag, 1/2 kávéskanál zellermag, vagy finomra vágott zellerszár, 0.5 dl sovány tej, só, bors

Elkészítése:
A beáztatott babot leszűrjük, és friss vízben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg megpuhul.
Leszűrjük, és a levét félretesszük.
Forró olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk. 50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a szerecsendióval összeturmixoljuk.
Hozzáadjuk a párolt zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot vagy finomra vágott zellerszárat.
A maradék babot is hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük.
Tálalás előtt hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük.
Ennek a sűrű tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió ad pikáns ízt.
A bab kellemes aromája főzés közben jól átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ZÖLDSÉGEK LEXIKONJA - BABLEVESEK, BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.