Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 4

2019.01.19

LEVESEK LEXIKONJA


BABLEVES 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 dl olaj, 4 dkg liszt, 1 kis fej hagyma, 1 zöldpaprika, 200 g szárazbab, 150 g kolbász, 1 cseresznyepaprika, 4 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 ek édes paprika, 1 liter marhahúsleves (leveskockából), 1 csipet chili, őrölt fekete bors, só

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. A hagymát megtisztítjuk, vékonyra szeleteljük. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A petrezselymet megmossuk, finomra felaprítjuk. A kolbászt felkarikázzuk. A csípős paprikát megmossuk, kettévágjuk, kicsumázzuk, vékony csíkokra metéljük. A fokhagymát megtisztítjuk, és nagyon finomra aprítjuk. Nagyobb edényben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a hagymát, megpirítjuk, megszórjuk liszttel és kevergetve aranybarnára pirítjuk. Hozzáadjuk a csíkokra vágott paprikát, cseresznyepaprikát, fokhagymát, kolbászt, beletesszük a megfőtt babot, megszórjuk pirospaprikával, felöntjük a leveskockából készült levessel, és lassú tűzőn fél óráig főzzük. Végül ízlés szerint ízesítjük chilivel, sóval, borssal, és megszórjuk petrezselyemmel.
Forrón tálaljuk.
Nagyon finom „gyomorjavító” leves.

 

BABLEVES 02.
Hozzávalók:
Száraz bab 1/4 kg, víz 2 l, zsír 8 dkg, liszt 5 dkg, fokhagyma 1 gerezd, vöröshagyma 1/2 fej, bors és só 1-1 késhegynyi, füstölt köröm 4 db, vagy kolbász 1/4 kg

Elkészítése:
A babot tisztára mossuk, s a főzés előtti este vízbe áztatjuk, így gyorsabban puhul meg. A babot feltesszük főzni 2 l vízbe, s ha jól megpuhult, berántjuk. Sötétbarna rántást készítünk, ebbe beletesszük a nagyon finomra vágott fokhagymát és vöröshagymát, kevés törtborsot és sót teszünk hozzá. Igen jó füstölt disznókörömmel, (karikára vágott) kolbásszal, sőt füstölt oldalassal is. Tálalás előtt lehet csipetkét bele főzni.

BABLEVES 03.
Elkészítése:
A készítést megelőző napon beáztatunk 20 dkg száraz babot, majd 1 1/2 liter csontlében vagy hideg vízben feltesszük főni: Sózzuk és 1 gerezd finomra vágott fokhagymát adunk hozzá. Amikor a bab félig megpuhult, akkor kis kockákra vágott sárgarépával, fehérrépával ízesítjük és 1/2 fej finomra vágott vöröshagymával, 1 kávéskanál pirospaprikával, kis olajjal készülő zsemleszínű rántással besűrítjük.
Ecettel savanyítjuk.
Betétként csipetkét főzünk bele.
Egyéni ízlés szerint készíthetjük babérlevéllel és tejfölösen is.

BABLEVES 04.
Hozzávalók:
1/2 kg száraz bab, 3-3 szál sárgarépa és petrezselyem, 4 l, víz, 2 fej vöröshagyma, só, vagy (és) sonkalé, 1-2 szál füstölt és lecsókolbász karikára vágva, 3-4 ek sonkazsír vagy 1,5 dl olaj, 2-3 ek liszt, 3-4 gerezd elkapart fokhagyma, pirospaprika, fél l tejföl

Elkészítése:
A babot tisztára mosom, s a főzés előtti este vízbe áztatom, másnap az apróra vágott hagymával együtt felteszem főni kb. 4 l vízben. Közben a zöldségeket kis hasábokra vágom, előbb a petrezselyem, valamivel később a sárgarépa is belekerül (ha mindkettő friss-idei, akkor egyszerre). Amikor már minden félpuha, annyi sonkalét teszek hozzá, hogy kellemes íze legyen, de ne túl sós. Ha minden megpuhult, kerül bele előbb a tejföl, aztán a sonkazsírral készített fokhagymás pirospaprikás rántás.
Összefőzöm, és máris mehet az asztalra.
Egyébként elkészítésénél a variációk száma végtelen.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK, BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.