Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 6

2019.02.26

LEVESEK LEXIKONJA

BABLEVES 05.
Hozzávalók:
1 kisebb füstölt csülök, 50 dkg zöldbab vagy 30 dkg fejtett-bab, 2 tojássárgája, 1 dl tejföl, 1 cs. petrezselyemzöld vagy kapor, zeller-zöld, ecet

Elkészítése:
A csülköt puhára főzve, a csontról leszedve, bőrével együtt kisebb darabokra vágjuk. Szükség szerint hígított levében puhára főzzük a babot, majd belerakjuk a csülökhúst. A tojássárgákat elkeverve tejföllel, a forró levest behabarjuk vele.
Zöldbabot aprított petrezselyemzölddel, fejtettbabot aprított zellerzölddel, kaporral, kis ecettel ízesítve tálalunk.

 

 

BABLEVES 06.
Elkészítése:
60 dkg fejtett babot egy bő liter vízzel felöntünk, sózzuk, borsozzuk, néhány babérlevelet és 2 cikkekre vágott paradicsomot adunk hozzá. Lefedve addig főzzük, míg a bab megpuhul. 2 ek lisztet elkeverünk 2 dl tejföllel, és ezzel besűrítjük a levest.
Ha levettük a tűzről ízlés szerint kevés borecettel ízesítsük.

BABLEVES 07.
Hozzávalók:
50 dkg fehér bab, 60 dkg sertéslapocka, 1 evőkanál paprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál zsír, só, bors, tejföl, 1 csokor snidling

Elkészítése:
A beáztatott babot és a csülköt puhára főzöm. Külön főzök a sertéslapockából, a hagymából, a paprikából és paradicsomból pörköltet a szokásos módon. Ha puha a hús, akkor rámerem a bab felét. A másik felét átpasszírozom, és ha a leves felforrt, azt is hozzáteszem.
Összeforraljuk és tálalom.
Tejfölt, és finomra vagdalt snidlinget adok hozzá.

BABLEVES 08.
Hozzávalók:
35 dkg fehér bab, 25 dkg ürücomb, 25 dkg libaaprólék, 2 hagyma, fokhagyma, só, fehérbors, majoránna, petrezselyemzöld

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot a hússal, az aprólékkal, a hagymával, a fokhagymával és a fűszerekkel 2 liter vízben puhára főzzük. Ha megfőtt, kiszedjük a húst, csontjáról lefejtjük, apróra vágjuk. A bab felét szitán áttörjük, és a hússal együtt visszatesszük a lébe. Végül petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Aki szereti pikánsan, egy kevés ecetet vagy citromlevet adjon hozzá.

BABLEVES ÁRPAGYÖNGGYEL
Hozzávalók:
25 dkg szárazbab, 20 dkg főtt árpagyöngy (gersli), 1 fej vöröshagyma, 3 db babérlevél, 2,5 dl tej, 3 dkg sima liszt, só, cukor, ecet, finomra vágott friss kapor vagy zöldpetrezselyem

Elkészítése:
Az alaposan átválogatott és megmosott babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap az áztató lében az egész vöröshagymával és a babérlevéllel fedő alatt majdnem puhára főzzük. Közben a tejbe belekeverjük a sima lisztet, s behabarjuk vele a levest, majd megsózzuk és vízzel kellő sűrűségűre hígítva, készre főzzük.
Ízlés szerint cukorral és ecettel megízesítjük.
Végül belekeverjük a főtt gerslit, és tálaláskor adagonként megszórjuk finomra vágott kaporral vagy zöldpetrezselyemmel.

BABLEVES - BONEN SOEP
Hozzávalók:
7,5 dl szárazbab, 1 sertés csülök, 1 nagyobb burgonya, 1 közepes vöröshagyma, 2 teáskanál szódabikarbóna, kevés zeller

Elkészítése:
Előző este áztassa be a babot. Másnap a szódabikarbónával, és annyi vízzel, ami éppen ellepi, fedő alatt forralja 15 percen át. Ekkor szűrje le, és 3 liter friss vízben tegye fel főni, a csülökkel együtt. Egy óra főzés után tegye hozzá az apróra vagdalt hagymát, a kockákra vágott burgonyát és a zellert.
(Ez utóbbit a végén dobja ki.)
Ízesítse szükség szerint, és főzze puhára.
A csülköt kicsontozva, felvagdalva adja asztalra.

BABLEVES BÖJTRE
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg gyökér, 1-1 fej vörös-és fokhagyma, 1 burgonya, só, paprika

Elkészítése:
Az éjszakára beáztatott babot hideg vízben feltesszük főzni. A répaféléket hosszúkásra, a hagymákat és a burgonyát kettévágjuk, majd sóval együtt a leveshez adjuk. Mikor a bab megpuhult, paprikát szórunk a tetejére, és az egészet összeforraljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK!

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK, BABGULYÁSOK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.