Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK, BABGULYÁSOK 9

2019.11.14

LEVESEK LEXIKONJA

FÜSTÖLT HÚS NÉLKÜLI SZÁRAZBAB LEVES
Elkészítése:
Hasonlóan készítsd el, mint szoktad, egy kivétellel.
A rántásban van a lényeg.
A rántásba tegyél bele kisebb fej apróra vágott hagymát, egy cikk apróra vágott fokhagymát, majd egy kevés pirospaprikát.

FŰSZERES BABLEVES
Hozzávalók:
2 doboz vörös babkonzerv, 1 szál füstölt kolbász, 1-1 piros és zöldpaprika, egy hegyes-erős paprika, 2 fej vöröshagyma, 5 gerezd fokhagyma, kevés olaj és liszt, borsikafű, bazsalikom, pirospaprika, Cayenne-bors, bors, só, petrezselyem, 1,5-1,7 dl marhahúsleves

Elkészítése:
Egy méretesebb fazékban az olajon megpirítom a szeletekre vágott hagymát és a lisztet, hozzájön a vágott fokhagyma, a csíkokra vágott paprika, a karikázott kolbász és a pirospaprika. Kevés ideig együtt pirítom, majd felöntöm a levessel. Kis lángon fél órát főzöm, majd fűszerezem a Cayenne-borssal, a sóval és a borssal. Követik a finomra vágott borsikafű, a bazsalikom és a petrezselyem. (vagy ezek szárított változatai)
Már nem főzöm, csak lefedve hagyom állni rövid ideig.

GERSLIS BABLEVES
(PASZULYLEVES)
Hozzávalók:
sertésköröm vagy csülök (füstölt), 1/2 liter fehér bab, 1/4 liter gersli, sárgarépa, petrezselyem, karalábé, tetszés szerint, 3-4 burgonya, kevés liszt, zsír, só

Elkészítése:
Egyszerre tesszük főzni a körmöt, babot, gerslit, zöldségeket, kissé megsózzuk. Amikor a hús puhára főtt, hozzáadjuk az apró kockára vágott burgonyát. Amikor ez is megfőtt, vékony piros rántást készítünk rá.
Tálaljuk.

GÖRÖG BABLEVES CITROMMAL ÉS MENTÁVAL
Hozzávalók:
42 dkg leszűrt konzerv fehér bab, 1 nagy fej, apróra vágott hagyma, 1 szál apróra kockázott, nagy sárgarépa, 2 szál finomra vágott szárzeller, 4 hámozott, feldarabolt nyers paradicsom, vagy 30 dkg leszűrt konzervparadicsom, 2 gerezd finomra vágott fokhagyma, 1 l víz. 1 kis kockákra vágott cukkini, 1/2 citrom reszelt héja, 1 evőkanál aprított friss menta, vagy 1/4 teáskanál szárított menta, 1/8 teáskanál szárított kakukkfű, 1 babérlevél, 1 kis doboz articsókaszív, 1 evőkanál olívaolaj, só és bors

Elkészítése:
Egy teáskanálnyi olívaolajat lábosban, közepes hőfokon felforrósítunk. Beletesszük a hagymát, és 3-4 percig pároljuk, amíg megpuhul. Hozzáadjuk a sárgarépát, a zellert, a paradicsomot, a fokhagymát, és további 5 percig folytatjuk a párolást, gyakori keverés mellett. Hozzáadjuk a babot és a vizet. Felforraljuk, takarékra tesszük a lángot, és befedve, 10 percen át lassan főzzük. Hozzáadjuk a cukkinit, a citromhéjat, a mentát, a kakukkfüvet és a babérlevelet. Sóval, borssal ízesítjük. Befedve 40 percig lassan főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak. Hagyjuk kissé hűlni, majd 5 dl-nyit mixerben vagy robotgépben sima pürévé dolgozunk. Utána visszaöntjük a levesbe. Közben a megmaradt olajat egy serpenyőben felforrósítjuk, ha szükséges, még többet is teszünk bele, hogy befedje a serpenyő alját. Vágott felükkel lefelé kissé megpirítjuk benne az articsókákat.
Majd megfordítva őket addig sütjük, amíg átmelegszik.
A levest előmelegített tányérokba merjük, s mindegyiket articsókaszívvel díszítjük.

HEGYALJAI BABLEVES
Hozzávalók:
15 dkg tarkabab, 20 dkg savanyú káposzta, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 ek liszt, 1 dl tejföl, 15 dkg lecsókolbász, só, babér, paprika, ecet, cukor, fél csomag kapor, zsír

Elkészítése:
A fejtett babot sós, babérleveles hideg vízben feltesszük főni. A finomra vágott vörös- és fokhagymát zsírban megpirítjuk, beletesszük a káposztát, megpároljuk, és a babhoz keverjük. Kevés zsíron a liszttel világos rántást készítünk, paprikázzuk, és a babhoz adjuk. Tejfölt keverünk a levesünkbe, cukorral, ecettel (ha kell sóval) ízesítjük, és jól kiforraljuk. A karikára vágott kolbászt zsíron megpirítjuk, és a bableveshez adjuk.
Tálaláskor finomra vágott kaporral meghintjük.

HEGYALJAI TARKABABLEVES
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab, 1 fej vöröshagyma, 40 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 1,2 l csontlé (leveskockából), 1 ek cukor, 2 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, 3 ek olaj, 2 babérlevél, 1 ek ecet, só

Elkészítése:
Az előző nap beáztatott babot sóval, babérlevéllel ízesített hideg vízben feltesszük főni.
A finomra vágott hagymát az olajban megpirítjuk, hozzáadjuk az összetört fokhagymát, rátesszük a káposztát, a tejfölt és felengedjük a csontlével. Ecettel, cukorral ízesítjük.
A leszűrt babot belekeverjük, világos rántással besűrítjük, beletesszük a karikára vágott kolbászt, és még 4-5 percig főzzük.

HEGYALJAI TARKABABLEVES KOLBÁSSZAL
Hozzávalók:
15-20 dkg tarkabab, 2 kiskanál só, 3 babérlevél, 1 vöröshagyma, 20-25 dkg savanyú káposzta, 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál liszt, 4 gerezd fokhagyma, 1 kiskanál pirospaprika, 2 dl tejföl, 2 evőkanál 10%-os ecet, 1 evőkanál cukor, 20 dkg lecsókolbász, 1 csokor kapor, a tetejére: 1 dl tejföl

Elkészítése:
A babot egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk. Másnap leöblítjük, lábasba szórjuk, 1,5 liter vízzel fölöntjük, megsózzuk. A babérlevelet beledobjuk, nagy lángon fölforraljuk. Közben a hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, 2 evőkanál olajon megfuttatjuk. A néhány vágással rövidebbre aprított káposztát rászórjuk, és egy kevés vizet aláöntve, kb. 15 percig pároljuk, majd a már félig puha babhoz öntjük, együtt puhára főzzük. 2 evőkanál olajon 2 evőkanál lisztet világosra pirítunk, a zúzott fokhagymát óvatosan megfuttatjuk benne, majd a tűzről lehúzva a pirospaprikát is rászórjuk. Kissé hagyjuk kihűlni, majd hideg vízzel simára keverjük, és a káposztás babhoz öntjük. Meg-megkeverve 3-4 percig forraljuk, végül a tejföllel dúsítjuk.
Az ecettel meg a cukorral kellemesen pikánsra ízesítjük.
A karikára vágott kolbászt a maradék olajon megpirítjuk. Tálaláskor a levest a kolbásszal meg a finomra vágott kaporral megszórjuk, tejföllel díszítjük.
Elkészítési idő: 1 óra 40 perc + áztatás

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

krozal57@freemail.hu

(Mazákné Rozália, 2019.11.14 06:17)

Szeretném az Aszalt szilvás fehér babbal készült bableves receptjét.

Köszönöm

Szfvár..