Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK 5

2019.04.10

LEVESEK LEXIKONJA

Bableves Jókai módra
Hozzávalók:
egy füstölt csülök, 35 dkg fejtett v. szárazbab, 4 szál sárgarépa, 3 szál gyökér, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, majoránna, babér, szemes bors, paprika, só, ecet, 2 dl tejföl, 2-2 ek. Zsiradék, és liszt

Elkészítése:
Ha száraz babból készítjük, akkor előző este beáztatjuk, s ugyancsak egy éjszakát ázzon a csülök is. Másnap a csülköt 2 liter vízben feltesszük főni. Fedő alatt, lassú tűzön a hús puhulásáig főzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, és karikára vágjuk.
Ha a csülök puha, kivesszük a levéből és félretesszük hűlni. Levébe beletesszük a babot, és félpuhára főzzük. A csülköt kicsontozzuk, és kockákra vágjuk. A babhoz adjuk a zöldségeket a zúzott fokhagymát, a babért, a majoránnát, és a szemes borsot. A zsiradékon megpároljuk az apróra vágott hagymát, a liszttel meghintjük és pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát, és 3 dl vízzel folyamatos kevergetés közben elkeverjük. A rántást a leveshez adjuk és a húst is beletesszük, ha kell utána sózzuk,  ízesíthetjük, majd a tejföllel behabarjuk. Kiforraljuk, csipetkét főzünk bele, s a végén ecettel ízesítjük levesünket.

Bableves kolbásszal
Hozzávalók:
20 dkg tarkabab, 15 dkg füstölt kolbász, 10 dkg vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 dkg sertészsír, 1 mokkáskanál pirospaprika, 3 dkg liszt, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg fehérrépa, 5 dkg zellergumó, csipetnyi őrölt bors, só.

Elkészítése:
A babot két-három óráig hideg vízben áztatjuk, majd sós vízben félig megfőzzük. Hozzáadjuk az egyforma nagyságú kockákra vágott sárgarépát, fehérrépát, zellert és a karikákra vágott kolbászt. Ha valamennyi megpuhult, világosbarna rántással besűrítjük. A lisztet kevés zsírban megpirítjuk, hozzáadjuk a finomra összevagdalt vöröshagymát, néhány percig dinszteljük. A tűzről levéve zúzott fokhagymát, kevés pirospaprikát keverünk hozzá, és két deci hideg vízzel kikeverjük, majd a leveshez forraljuk.

Bableves más módon
Elkészítése:
A babbal a bablevesnél leírt módon járunk el, azzal a különbséggel, hogy a jó puhára főtt babot szitán áttörjük. 2 dl tejfölt és zsírban pirított zsemlekockát adunk hozzá tálaláskor.

Bableves savanyú káposztával
Hozzávalók:
maradék füstölt lé, fél kg bab, fél kg savanyú káposzta, 30-40 dkg füstölt kolbász.

Elkészítése:
az előző nap beáztatott babot a füstölt hús lében feltesszük főni (ha túl sós a lé vízzel keverjük) az apróra vágott és átöblített savanyú káposztával. Félidőben belekarikázzuk a füstölt kolbászt, s mikor megpuhult minden, fokhagymás-paprikás rántással berántjuk. Tálalásnál 1-2 kanál tejföllel és friss kenyérrel kínáljuk.
Másnaposságkor kiváló étel.

Bableves somogyi módra
Hozzávalók:
1 kg szárazbab, 1,5 kg füstölt oldalas, fél kiló füstölt kolbász, 10 dkg zeller, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 8 dkg zsír, 10 dkg liszt, 1 csomó petrezselyem, paprika, 5 dl tejföl

Elkészítése:
A babot beáztatjuk egy éjjelre, a zellert szeletekre, a petrezselymet apróra vágjuk. Az oldalast félpuhára főzzük. Kevés zsíron jól megkevergetve pároljuk át a babot, a zellert és a petrezselymet, aztán adjuk hozzá az oldalast levével együtt. Tegyük bele a zúzott fokhagymát és főzzük puhára. Készítsünk egy hagymás rántást és sűrítsük be vele a levest, tegyük hozzá a karikára vágott kolbászt és a tejfölt is. Forraljuk ki és paprikás zsírral leöntve, galuskával tálaljuk.

Bableves tirpák módra
Hozzávalók:
1/2 kg fehér bab, 1 kisebb füstölt csülök, zöldség, sárgarépa, karalábé, fokhagyma, 1 fej vöröshagyma.

Elkészítése:
A babot és a csülköt előző este hideg vízbe beáztatjuk. A hozzávalókat kb. 6 literes edényben, feltesszük főni, addig főzzük, míg a bab és a csülök meg nem puhul. Amikor a csülök megpuhul, akkor a fazékból kivesszük, és a levest berántjuk, ezt követően sózzuk, ha szükséges.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.