Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK 7

2019.05.10

LEVESEK LEXIKONJA

BABLEVES TORTILLÁVAL
Hozzávalók:
4 tortilla, 2 friss zöld chilipaprika kimagozva és vékony karikákra vágva, 3 ek. olaj, 1 hagyma finomra vágva, 6 dl csirkehúsleves (leveskockából), 1 kis konzerv feketebab (kb. 25 dkg), 1 babérlevél, 10 dkg húsos szalonna kockákra vágva, só

Elkészítése:
Vékony csíkokra szeleteljük a tortillákat. Serpenyőben felforrósítunk 2 ek. olajat, aranybarnára sütjük benne a tortillákat, és félretesszük. A hagymát és a babot villával vagy turmixban pürésítjük. A maradék olajban megpirítjuk a szalonnakockákat. Összekeverjük a hagymás babot a szalonnával és a chilivel, majd felöntjük a levessel. Beletesszük a babérlevelet, felforraljuk, és mintegy 5 percig főzzük.
Ha szükséges, utána még ízesítjük, sózhatjuk.
A tortilla csíkokat közvetlenül a tálalás előtt szórjuk bele.

TORTILLA DE MAIZ
(KUKORICALEPÉNY)
Hozzávalók:
27 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl meleg víz, só

Elkészítése:
A kukoricalisztet egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá a meleg vizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13 cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar rózsaszínűre sül mindkét oldaluk.

Tálalásig csomagoljuk be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is. A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -, mártásos, húsos ételekhez fogyasztják.
A tartósított tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt, permetezzük be egy kis vízzel.

BAB VAGY LENCSELEVES
Elkészítése:
Fél kiló babot vagy lencsét, másfél liter vízben puhára főzünk. Ha lassan fő, többször utána töltünk vizet, hogy ízlésünk szerint sűrűbb vagy ritkább legyen. Néhány sárgarépát és petrezselyemgyökeret is főzhetünk a babbal együtt. Mikor megpuhult, berántjuk. Esetleg előbb szitán áttörjük a babot vagy lencsét, hogy pürélevest kapjunk, és csak azután rántjuk be. Apró, vastag csipetkét főzhetünk bele és tálalás előtt, 2-3 kanál jó tejfölt keverünk hozzá.
Habarással is készíthetjük.
(Ínyesmester)

BARCELONAI BABLEVES (SOPA DE BARCELONA)
Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy kevés só, törött bors

Elkészítése:
Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90 percig, mert az ízek csak így érvényesülnek.
A csülköt kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a levest a cseréplábasban tálaljuk.
Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is.

BIRSALMÁS BABLEVES 01.
Hozzávalók:
20-20 dkg szárazbab és füstölt hús, 1 birsalma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, 1 ek liszt, 2 dl tejföl

Elkészítése:
Az éjjelre beáztatott babot másnap sós vízben feltesszük főni. Hozzáadjuk a felkockázott húst és a cikkekre vágott, tisztított birsalmát. Ha a bab is és a hús is megfőtt, a lisztből és a tejfölből habarást készítünk, belepréseljük, vagy reszeljük a fokhagymát, és a levest ezzel behabarjuk.

BIRSALMÁS BABLEVES 02.
Hozzávalók:
20 dkg szárazbab, 1 birsalma, 20 dkg füstölt hús, 1 ek liszt, 2 dl tejföl, 1 gerezd fokhagyma, só, bors

Elkészítése:
A beáztatott babot enyhén sós vízben fölteszem főni. Belekerül a feldarabolt füstölt hús és a feldarabolt birsalma. Ha megfőttek, behabarom és forralok rajta egyet.
Lehet csülökkel is főzni, s ha valakinek túl savanykás, kevés cukorral finomíthat az ízén.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.