Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BABLEVESEK 8

2019.06.14

LEVESEK_LEXIKONJA

Bogyiszlói bableves
Hozzávalók:
fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, só Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben feltesszük főni.
Ha félig megfőtt babunk, a hagymát finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez adjuk.
Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük levesünket.
Készre főzzük.
Csipetkét szoktak kínálni bele.

Boros babkrém-leves
Elkészítés:
A hagyományos bableveshez hasonlóan készítjük, csak a babot és a zöldséget áttörjük.
A babpürét saját levével és 1 dl vörösborral, valamint 1/2 dl tejszínnel engedjük fel.
3-4 percig átforraljuk, majd egész kevés vajat morzsolunk a tetejére.
Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Böjti bableves
Hozzávalók:
20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika. Elkészítés:
A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a kettévágott burgonyát, fokhagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe.
Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk.

Bőrkés bableves patosfai módra
Négy személyre
3 deci szárazbab kell, valamint egy fehér- és egy sárgarépa, egy babérlevél, egy vöröshagyma, só, 8-10 tenyérnyi bőrke, a rántáshoz zsír meg liszt.

Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk.
Elkészítésekor a bablevest bőrke nélkül a szokásos módon föltesszük főni.
A jól megmosott bőrkét külön főzzük meg.
Ha a hozzávalók félig megpuhultak, a levesbe rakjuk a bőrkét, és készre főzzük.
Szükség szerint a bőrke főzőlevével hígíthatjuk a bablevest.
Végül a lisztből és a zsírból rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és a kész levesbe szűrjük.
Egy jó tanács; sózott bőrkét is használhatunk, de akkor már nem kell só a levesbe.
A bableveshez kenyér helyett kitűnő a krumplis pogácsa is.

Citromos bableves gyorsan
Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz konzerv bab (egy fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt héja, 4 evőkanál citromlé, só

Elkészítés:
A babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk.
A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat szórunk a tetejére.

Citromos babpüré-leves
Hozzávalók:
25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukor

Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm.
(Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő alatt elkészül!)
Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig áttöröm.
A felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány percig.
1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat.
(Ügyelek arra, hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!)
10 percig forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarom.
Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével, csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet.
Lefedem, azonnal eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után tálalom pirított zsemle- vagy fehér kenyérkockákkal.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Pécs

(Várszegi Rozália, 2019.06.14 21:36)

Nálunk régen sváb Anyóséknál minden pénteken bableves volt ,és babos tészta.A babot,sokat,megfőzték vízben sok hasáb répával petrezselyemmel,aztán amikor megfőtt csináltak egy rántást egy fazékban sok fokhagymával,piros paprikával,és fölöntötték a babos lével,fele babbal és a zöldségekkel.a többibabból lett a babos tészta.Kézi metélt tésztát főztek a levesbe,hát olyan jót azóta sem ettem.