BABLEVESEK 8

Bogyiszlói bableves
Hozzávalók:
fél kiló szárazbab, 10-10 dkg sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, 1 ek paprika, liszt, zsír, só Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk, majd másnap sós vízben feltesszük főni.
Ha félig megfőtt babunk, a hagymát finomra, a zöldségeket karikára vágjuk, és a leveshez adjuk.
Paprikás rántást készítünk, és ezzel sűrítjük levesünket.
Készre főzzük.
Csipetkét szoktak kínálni bele.

Boros babkrém-leves
Elkészítés:
A hagyományos bableveshez hasonlóan készítjük, csak a babot és a zöldséget áttörjük.
A babpürét saját levével és 1 dl vörösborral, valamint 1/2 dl tejszínnel engedjük fel.
3-4 percig átforraljuk, majd egész kevés vajat morzsolunk a tetejére.
Csészében, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Böjti bableves
Hozzávalók:
20 dkg száraz bab, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg petrezselyemgyökér, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 egész burgonya, só, pirospaprika. Elkészítés:
A megtisztított és megmosott babot néhány órára vízbe áztatjuk, majd hideg vízben feltesszük főni, és a hosszúra vágott zöldséget, sárgarépát, valamint a kettévágott burgonyát, fokhagymát, vöröshagymát, sót beletesszük a levesbe.
Mikor a bab megpuhult, törött paprikát szórunk a tetejére és összeforraljuk.

Bőrkés bableves patosfai módra
Négy személyre
3 deci szárazbab kell, valamint egy fehér- és egy sárgarépa, egy babérlevél, egy vöröshagyma, só, 8-10 tenyérnyi bőrke, a rántáshoz zsír meg liszt.
Elkészítés:
A babot előző este beáztatjuk.
Elkészítésekor a bablevest bőrke nélkül a szokásos módon föltesszük főni.
A jól megmosott bőrkét külön főzzük meg.
Ha a hozzávalók félig megpuhultak, a levesbe rakjuk a bőrkét, és készre főzzük.
Szükség szerint a bőrke főzőlevével hígíthatjuk a bablevest.
Végül a lisztből és a zsírból rántást készítünk, megszórjuk pirospaprikával, és a kész levesbe szűrjük.
Egy jó tanács; sózott bőrkét is használhatunk, de akkor már nem kell só a levesbe.
A bableveshez kenyér helyett kitűnő a krumplis pogácsa is.

Citromos bableves gyorsan
Hozzávalók 4 személyre:
2 doboz konzerv bab (egy fehér és egy vörös), 2 babérlevél, fél citrom reszelt héja, 4 evőkanál citromlé, só
Elkészítés:
A babkonzervet levével együtt egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a citromlevet és 8 dl vizet, beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, és 10 percig forraljuk.
A forró levest tányérokba merjük, és reszelt citromhéjat szórunk a tetejére.

Citromos babpüré-leves
Hozzávalók:
25 dkg fehér bab, 1 db citrom, 2 dl tejföl, 1 közepes fej vöröshagyma, 2 húsleveskocka, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 babérlevél, őrölt fehér bors, ízlés szerint, csipetnyi só, csipetnyi cukor
Elkészítés:
Az előző este beáztatott babot friss vízben megfőzöm.
(Legjobb a kuktafazékban főzni, mert negyedannyi idő alatt elkészül!)
Leszűröm, levét kiöntöm, a babot pedig áttöröm.
A felhevített olajon megfonnyasztom a megtisztított és nagyon apróra vágott vöröshagymát, majd a babpürét hozzáadva együtt pirítom néhány percig.
1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockát, az őrölt fehér borsot, a babérlevelet és egy teáskanálnyi reszelt citromhéjat.
(Ügyelek arra, hogy a citrom fehér bundájából egy darabka se kerüljön bele a levesbe, mert keserűvé válik az étel!)
10 percig forralom, majd a liszttel simára kevert tejföllel behabarom.
Jól kiforralom, ezután ízesítem citromlével, csipetnyi sóval, csipetnyi cukorral, végül a forrásban levő leves tetejére szórom a megmosott, nagyon finomra metélt petrezselyemzöldet.
Lefedem, azonnal eloltom alatta a tüzet és 5 percnyi várakozás után tálalom pirított zsemle- vagy fehér kenyérkockákkal.


LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései


Hozzászólások
Hozzászólások megtekintése
Nálunk régen sváb Anyóséknál minden pénteken bableves volt ,és babos tészta.A babot,sokat,megfőzték vízben sok hasáb répával petrezselyemmel,aztán amikor megfőtt csináltak egy rántást egy fazékban sok fokhagymával,piros paprikával,és fölöntötték a babos lével,fele babbal és a zöldségekkel.a többibabból lett a babos tészta.Kézi metélt tésztát főztek a levesbe,hát olyan jót azóta sem ettem.
Pécs
(Várszegi Rozália, 2019.06.14 21:36)