Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - BABLEVESEK 3

2018.12.12

LEVESEK LEXIKONJA

Bableves kolbásszal, füstölt oldalassal, füle farkával
Fél kiló babot sós, zöldséges vízben megfőzünk. Mikor félig megpuhult, beleteszünk fél kiló malackörmöt esetleg fülét, farkát vagy füstölt oldalast és tovább főzzük, míg teljesen megpuhul. Paprikás rántást készítünk kevés reszelt vöröshagymával, és ízlés szerinti sűrűre berántjuk vele a babot. Tálaláskor egy kanál tejföllel ízesíthetjük.
Vastag, apró csipetkét is főzhetünk bele.
Füstölt hús helyett kolbászt is használhatunk. (Ínyesmester)

Bableves füstölt csülökkel
Hozzávalók 8 személyre:
1 nagy füstölt csülök, 30 dkg tarkabab, 1 nagy csomó leveszöldség, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika, só, őrölt bors, 1-1 paprika és paradicsom, 1 tojás, kb. 8 dkg liszt. A csülköt és a babot egy éjszakára beáztatjuk.
A csülök áztatólevét leöntjük és hideg vízben, babérlevéllel ízesítve puhára főzzük.
Az ízletes léből kiemeljük, kicsontozzuk, és a húst földarabolva félretesszük. A csülök főzőlevét a bográcsba öntjük.
Beletesszük a leszűrt babot, a megtisztított zöldséget, fokhagymát, a cikkekre vágott paradicsomot és paprikát.
Lassú tűzön addig főzzük, míg a bab megpuhul.
Ekkor beletesszük a csülökhúst, őrölt borssal és pirospaprikával, ha szükséges, sóval ízesítjük, átforraljuk.
A tojást egy csipetnyi sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy kemény tésztát kapjunk, és belőle apró csipetkéket szaggatunk a levesbe.
Néhány perces főzés után tálalhatjuk.
Aki szereti, tejföllel is gazdagíthatja.

Bableves füstölt pulykacombbal
Hozzávalók:
1 darab füstölt pulyka alsó comb, 35 dkg barna bab, 1 csokor kapor, 2 gerezd fok-hagyma, 2 evőkanál liszt, 1 evőkanál ecet, 1 paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 teáskanál egész bors, só. A füstölt pulykacombot mossuk le, majd tegyük hideg vízbe főni. Habját szedjük le és adjuk hozzá a kiáztatott babot. Főzzük együtt. Ha félig megpuhult, adjuk hozzá az egészben hagyott paradicsomot, és a kicsumázott paprikát, illetve a kaporcsokor felét cérnával átkötözve. Ha minden megpuhult, emeljük ki a paradicsomot, paprikát és a húst. Készítsünk fokhagymás rántást és adagoljuk a leveshez, végül szórjuk meg a megmaradt, apróra vágott zöld kaporral. A fazekat húzzuk le a tűzről és savanyítsuk utólag kevés ecettel.
A húst külön tálkában tálaljuk a leveshez.
Adhatunk mellé ecetes lila hagymát és tejfölt.

Bableves Gyuri módra
Hozzávalók:
7,5 dkg vaj- és fehér bab vegyesen, 1 kávéskanál olívaolaj, 1 finomra vágott hagyma, 25 dkg kockára vágott sárgarépa, 1 erezett kockára vágott zöldpaprika, 1/4 kávéskanál szerecsendió, 1 kávéskanál őrült ánizsmag, 1/2 kávéskanál zellermag, vagy finomra vágott zellerszár, 0.5 dl sovány tej, só, bors Elkészítése:
A beáztatott babot leszűrjük, és friss vízben odatesszük főni, 10 percig teljes lángon forraljuk, majd takarékon 35-45 percig főzzük, míg megpuhul. Leszűrjük, és a levét félretesszük. Forró olajban gyengén megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a sárgarépát, a paprikát, és fedő alatt 10 percig pároljuk. 50 gr babot 300 ml főzőlével, a babérlevéllel és a szerecsendióval összeturmixoljuk. Hozzáadjuk a párolt zöldségeket, beletesszük az ánizst és a zellermagot vagy finomra vágott zellerszárat.
A maradék babot is hozzátesszük, lassan, kevergetve felforraljuk, és 40-45 percig főzzük. Ízlés szerint fűszerezzük. Tálalás előtt hozzáadjuk a tejet, és újra melegítjük.
Ennek a sűrű tápláló levesnek az ánizs a zellermag és a szerecsendió ad pikáns ízt.
A bab kellemes aromája főzés közben jól átjárja a levest, a sárgarépa a hagyma és a paprika pedig ízletes, vitaminban gazdag alapul szolgál.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA
Szerző:

Almási Edina, Ferenczy Amanda,
Hargitai Dezső, Kiss Benő,
Schiller Aurél, valamint sok gyűjtőtársam receptközlései
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.