Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - BIRSLEVESEK 2.

2018.11.12

LEVESEK LEXIKONJA

BIRSALMALEVES 03.
Hozzávalók:
30 dkg hámozott birsalma, 2 dl tejföl, 1 ek liszt, 1 tojás, 4-5 ek cukor, fél marék mazsola, só

Elkészítése:
A birset szeletekre vágjuk, és enyhén sós vízben megfőzzük. Ha puha turmixoljuk, majd visszatesszük a tűzre.
A tejfölt kikeverjük liszttel és a tojással, és besűrítjük vele a levest.
Cukorral finomítjuk az ízét és beleszórjuk a mazsolát is. Kiforraljuk.

BIRSALMALEVES 03.
Elkészítése:
Meghámozunk, kimagozunk, szeletekre vágunk egy fél kiló birsalmát, és másfél liter vízben, amelybe 15 deka cukrot meg kevés sót tettünk, nagyon puhára főzzük. (A főzőlevet egy darabka citromhéjjal vagy fahéjjal ízesítjük.) Ezután az egészet levével együtt áttörjük, beledobunk két deka vajat, és egy deci tejföl meg egy evőkanál liszt keverékével besűrítjük.
Néhány perces forralás után tálalhatjuk, de jégbe hűtve is jó.
(Még finomabb, ha akad a háznál maradék tojásfehérjénk: a kevés kristálycukorral kemény habbá vert fehérjéből forró tejbe vagy vízbe galuskákat szaggatunk, és ha megfőttek, a kitálalt leves tetejére tesszük.)

EXTRA BIRSALMALEVES
Hozzávalók:
5 dl "Móric" alma ivóié, 1 nagy birsalma (vagy birskörte), 3 szem szegfűszeg, 1 darabka fahéj, fél citrom héja, ízlés szerint kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dl kefir, 1 csapott evőkanál vaníliás pudingpor

Elkészítése:
A birsalmát megmossuk, meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, kicsumázzuk, majd ismét megmossuk, és kis fazékba tesszük. Ráöntjük az almalevet, és beletesszük a megmosott, hajszálvékonyan lehámozott citromhéjat. Egy másik edénybe beletesszük a birsalma héját, meg a csumáját, valamint a szegfűszeget. Annyi gyümölcslevet öntünk rá, amennyi csak egy ujjal lepi el a héjat. Felforraljuk, és 10 percig főzzük, majd a másik fazékban lévő birsalmára szűrjük rá a levét.
Felforralva 4 percig főzzük.
Közben a pudingport simára keverjük a kefirrel, és behabarjuk vele a forrásban lévő levest, csak azután ízesítjük a kristálycukorral.

TEJSZÍNES BIRSALMAKRÉMLEVES
Hozzávalók:
2 kisebb birsalma (vagy birskörte), 2 dl tejszín, 2 evőkanál búzapehely, ízlés szerint cukor, 1 mokkáskanál törött fahéj, 1 mokkáskanál só, késhegynyi őrölt szegfűszeg

Elkészítése:
A birsalmát megtisztítom, és vékony szeletekre vágom. 7 dl vízbe teszem. Beleszórom a fűszereket, megcukrozom és felforralva 5 percig főzöm. A forró levesbe belekeverem a búzapelyhet és a tejszínt, majd 10 percnyi várakozás után az egészet péppé turmixolom.
Ha kihűlt, beteszem a hűtőszekrénybe.
Tálalás előtt átkeverem, és csészékben tálalom.

TEJSZÍNES BIRSALMALEVES
Hozzávalók:
80 dkg birsalma, 10 dkg mazsola, 1 tk só, 10 ek cukor, 2 tojás sárgája, 2 csapott ek liszt, 3 dl tejszín

Elkészítése:
A birsalmákat meghámozzuk, és cikkekre vágjuk. Leveses fazékba tesszük, és felöntjük kb. 2 liter vízzel. Szórunk bele 8 dkg mazsolát, enyhén sózzuk, és 1/2 óra alatt puhára főzzük. Ekkor cukorral édesítjük. A tojások sárgáját liszttel és tejszínnel csomómentesre keverjük.
A puhára főtt birsalmát a lével összeturmixoljuk, majd belekeverjük a habarást.
Tálalásnál még néhány szem mazsolát szórhatunk a tetejére.

 
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BIRSLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.