Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BORLEVESEK 8.

2020.01.31

LEVESEK LEXIKONJA

Borleves
Hozzávalók:
1 l fehérbor, 6 tojás sárgája, 8 evőkanál cukor, fél citrom, Szegfűszeg, fahéj

Elkészítése:
A tojások sárgáját jól kikeverjük a cukorral.
Közben a bort a citromhéjjal, és a fűszerekkel felforraljuk, citromlével ízesítjük.
Átszűrve, kevergetve, ráöntjük a kikevert tojás sárgákra.
Visszatesszük a tűzre, addig keverjük, míg a leves megfelelő sűrűségű lesz.

Borleves
Habosra keverünk 6 tojássárgáját 8 evőkanál cukorral.
Közben egy liter fehérbort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük.
Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.

Borleves
Elkészítése:
7 deci fehérbort, 7 deci vízzel, 1-2 szegfűszeggel, kis darab darabos fahéjjal felfőzünk.
Míg fő, 4 tojás sárgáját, 2 evőkanál cukorral habosra kavarunk és lassan, állandó keverés mellett a felfőzött borhoz, hozzáadjuk.
Ha együtt felfőtt, azonnal levesszük a tűzről.
Pirított zsemlekockával tálaljuk.

Borleves
Hozzávalók:
4 dl asztali száraz fehérbor, 4 dl víz, néhány szem szegfűszeg, egész fahéj, csipet só, 4 tojássárgája, 3 tojásfehérje, 8 dkg kristalycukor,2 dkg liszt, 6 dkg kristálycukor a habhoz

Elkészítése:
A bort a vízzel és a fűszerekkel felfőzzük.
A tojássárgáját a cukorral és a liszttel kikeverjük, majd hozzászűrjük a felforrt, fűszeres bort.
Gőz fölött, habverővel állandóan keverve felforraljuk.
A fehérjéket csipet sóval és a 6 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd kevés vizes tejbe kanállal galuskákat szaggatunk belőle és kifőzzük.
Tálaláskor a leves tetejére helyezzük a kifőtt habokat.

Borleves
A halászlé helyett sok helyen a borleves a hagyományos karácsonyi étel.
Előnye, hogy sokkal hamarabb elkészül, mint a halászlé, behűtve és forrón is tálalható.

Hozzávalók:
6 dl édes fehérbor, 3 dl víz, 1 citrom vékonyan levágott héja, 3-4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg borba áztatott mazsola, édes tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
Forralja fel a vízzel hígított bort a citrom héjával, a szegfűszeggel és a fahéjjal.
A cukorral verje habosra a tojások sárgáját, hígítsa a tejszínnel.
Állandó kevergetés mellett szűrje rá a forró bort, vigyázva, mert a tojás sárgája összecsomósodhat.
Tegye a tűzre, és alacsony hőfokon a sűrűsödésig habverővel keverje tovább.
Szűrje át, majd szórja bele a mazsolát.
Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálalja.
Ha forrón szeretné tálalni, a hozzávalókból hagyja el a tejszínt!

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.