Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK 1

2016.11.24

LEVESEK LEXIKONJA

ANGOLSZÁSZ BORLEVES
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 1 citrom leve, 1 kiskanál reszelt citromhéj, 2-3 darabka fahéj, 5-6 szegfűszeg, 4 tojás sárgája, 10 dkg cukor

Elkészítése:
A fehérbort fahéjjal és szegfűszeggel felforraljuk. Közben a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a citrom levét, és reszelt citromhéjjal ízesítjük. Rászűrjük a forralt bort, és lassú tűzön, habverővel keverve addig melegítjük, amíg besűrűsödik.

ASZALÓI BORLEVES
Hozzávalók:
1 l fehérbor, 5 tojás sárgája, 15 dkg cukor, egy kis fahéj, és 1 szegfűszeg

Elkészítése:
A borból 1 decit félreteszünk, a többit 3 dl vízzel, a cukorral és a fűszerekkel feltesszük főni. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojások sárgáját 1 dl fehérborral. Ha a bor felforrt, hozzáöntjük a tojás sárgájához, és néhány percig keverve forrpontig hevítjük. A tűzről levéve néhány percig ismét keverjük, majd átszűrjük és melegített csészékben tálaljuk.

BORLEVES 01.
Hozzávalók:
1 liter édes fehérbor, 2 dl tejszín, 4 tojássárgája, 5 dkg mazsola, 0,5 dl konyak, 5 dkg cukor, egy csipet só, fél citrom reszelt héja, 4-5 szem szegfűszeg, egy darabka fahéj

Elkészítése:
A bort felforraljuk a cukorral, citromhéjjal, szegfűszeggel, fahéjjal és a csipet sóval - azaz forralt bort készítünk -, majd leszűrjük, és hagyjuk langyosra hűlni. A tejszín felét simára keverjük a tojássárgájákkal, és állandóan kevergetve hozzáadjuk a langyos bort. A levest krémesre, habosra keverjük, és beletesszük a konyakba előre beáztatott mazsolát. A borlevest csészékben adjuk fel, tejszínhabbal, mazsolával díszítjük.
Nem szabad újramelegíteni, mert kicsapódik a tojás!

BORLEVES 02.
Elkészítése:
Habosra keverünk 6 tojás sárgáját 8 evőkanál cukorral. Közben egy liter fehérbort egy fél citrom héjával, csipet szegfűszeggel meg kevés fahéjjal felforralunk, és a fél citrom levével ízesítjük. Átszűrve, habverővel állandóan kevergetve a tojásos cukorra öntjük, majd a tűzre visszatéve, a habverővel addig verjük, míg leves sűrűségűvé nem vált.

BORLEVES 03.
Hozzávalók:
8 dl édes fehérbor, 3 tojássárga, 8-10 dkg cukor, ízlés szerint, 1 mokkáskanálnyi reszelt citromhéj, késhegynyi őrölt fahéj és szegfűszeg, csipetnyi só

Elkészítése:
A tojás sárgájákat habosra keverem a cukorral, és 1 dl bort keverek bele. A maradék bort felforralom a fűszerekkel, és öt perc múlva belekeverem a boros-cukros tojássárgáját. Habverővel kevergetve éppen csak forráspontig hevítem, majd azonnal tálalom. Nem szabad felforralni, mert a tojás kicsapódhat a levesben.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.