Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK 2.

2016.12.06

LEVESEK LEXIKONJA

BORLEVES 04.
Elkészítése:
Négy tojás sárgáját egy evőkanál porcukorral habosra keverünk, azután hozzáadunk egy dl friss, édes tejszínt. Ez idő alatt 1/2 liter jó asztali bort, 1 1/2 dl vízzel, egy szegfűszeggel, citromhéjjal és 10 dkg cukorral jól felforralunk, és szűrve belehabarjuk a levesestálban lévő tojás-sárgákba és nyomban tálaljuk.
Ha csészékben adjuk fel a borlevest, akkor üresen adjuk, ha mélytányérból kanalazzuk a levest, akkor pirított zsemlyekockákat adjunk hozzá.

BORLEVES 05.
Hozzávalók 6 személyre:
1 l fehér asztali bor, 0,5 l víz, 10 csapott evőkanál cukor, 1 citrom leve és hámozott héja, kis darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg, 2 teáskanál liszt, 6-8 tojás sárgája

Elkészítése:
A bort a vízzel, a citrom levével, hámozott héjával, a fahéjjal és a szegfűszeggel felforraljuk úgy, hogy az egész felszíne habos legyen, de forralva ne főzzük egy-két percnél tovább, mert elmegy az ereje és az íze. Egy másik főzőedényben a tojás sárgákat a cukorral és a liszttel keverjük habosra, s a forró bort, folyton kevergetve, előbb cseppenként, majd egyenletes sugárban öntsük hozzá. Tegyük a tűzre, s habverővel kevergetve addig forraljuk, míg a leves besűrűsödik. Átszűrve, csészékben tálaljuk.
Tehetünk rá tejszínhabot, de adhatjuk pirított kifli karikákkal is.

BORLEVES 06.
Hozzávalók:
8 dl édes fehérbor, 4 tojás sárgája, 6 evőkanál kristálycukor, 1 evőkanál citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, csipetnyi só, a tetejére 2 tojásfehérje és 1 evőkanál cukor

Elkészítése:
A tojás sárgájákat habosra keverem a cukorral. A borba beleszórom a fűszereket és felforralom. Habverővel állandóan kevergetve lassan ráöntöm a forró bort, és addig keverem, amíg tejszín sűrűségű nem lesz. A tojás fehérjékből kemény habot verek, a cukrot is hozzáverem, majd külön, egy kis lábosban, forrásban lévő vízbe szaggatva, kis galuskákat főzök a tojáshabból. Ha a hab alsó fele megfőtt, óvatosan másik oldalára fordítom. Szűrőkanállal kiszedve jól lecsöpögtetem, és a forró borleves tetejére teszem.
Csészékben tálalom.

BORLEVES 07.
Elkészítése: Nyolc dl jobb minőségű fehérbort 4 dl vízzel reszelt citromhéjjal és 2-3 szem szegfűszeggel felforraljuk. Pár csepp citromlével ízesítjük. Miközben a bort forraljuk, 2 tojássárgáját 8 dkg porcukorral habosra keverünk és vízgőz fölé helyezve állandó keverés mellett, lassan hozzászűrjük a fűszeres bort. Mikor a leves mártássűrűségű lesz, azonnal tálaljuk.

BORLEVES 08.
Hozzávalók:
4 dl száraz fehérbor, 1 dl méz, 4 g szegfűszeg, 4 g fahéj, 4 g kardamom, 4 g gyömbérgyökér, 1 db citrom, 50 g burgonya vagy rizskeményítő, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl

Elkészítése: A tejszínt, a tejfölt és az étkezési keményítőt habverővel simára keverjük. A fehérbort 4 dl vízzel, a fűszerekkel és a citrom héjával együtt lassan felforraljuk, majd állandó keverés mellett hozzászűrjük az előzőleg összekevert anyagokhoz. Vízfürdőbe állítjuk, és gyakori kevergetés mellett befejezzük a levest. Végén hozzáadjuk a mézet és a citrom levét. A borlevest készíthetjük még rozé borokból is.
Ennél a végén metéltre vágott hámozott mandulát és az előző nap beáztatott mazsolát adunk hozzá.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.