Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK 3.

2016.12.21

LEVESEK LEXIKONJA

BORLEVES 09.
Hozzávalók:
1 liter száraz fehérbor, 15 dkg cukor, 2 g szegfűszeg, 2 g fahéj, 5 db tojás sárgája

Elkészítése:
A borból 2 dl-t félreteszünk. A megmaradt borhoz hozzáöntünk 3 dl vizet, beletesszük a cukrot, a fahéjat és a szegfűszeget, majd felforraljuk. Keverőtálba tesszük a tojások sárgáját, hozzáöntjük a 2 dl félretett bort és habverővel simára keverjük. Amikor a bor felforrt, állandó keverés mellett hozzáöntjük a tojássárgákhoz, és kevergetve forrpontig hevítjük.
Ezután finom szűrőn keresztül átszűrjük és előmelegített csészékben azonnal, forrón asztalra adjuk.

BORLEVES 10.
Hozzávalók:
4 dl fehérbor, 4 tojás sárgája, 1 kiskanál liszt, só, 4 evőkanál cukor, citromhéj
Betétnek:
1 kifli

Elkészítése: A fehérbort nyolc deci, csipetnyi sóval meg egy-két darabka citromhéjjal ízesített vízzel felforraljuk. Közben egy másik lábosban a tojás sárgákat a cukorral meg a liszttel habverővel habosra keverjük, és a tűzről levéve a felforrt boros levet először cseppenként, majd a vége felé már vékony sugárban állandóan kevergetve hozzáadjuk. Ezután a tűzre visszatesszük, és tovább keverve felforraljuk. Egy-két percnél tovább nem szabad forralni, mert elmegy az ereje és az íze.
Pirított kiflikarikákkal, csészében tálaljuk.

BORLEVES 11.
Elkészítése:
Személyenként egy dl fehérbort elkeverünk ugyanannyi vízzel, fűszerezzük csipetnyi reszelt citromhéjjal, fahéjjal, sóval, esetleg szegfűszeggel és felforraljuk. Egy egész tojást simára keverünk egy csapott evőkanál cukorral, kanalanként hozzákeverjük a fűszeres bort, majd a tűzre visszatéve habverővel habosra keverjük, de már nem forraljuk, nehogy a tojás összefusson.
Azonnal tálaljuk.

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.