Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK 7.

2018.11.02

LEVESEK LEXIKONJA

BORLEVES 24.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 citrom, csipetnyi szerecsendióvirág, 2 szem szegfűszeg, 20 dkg cukor, 2 dl víz, 1 liter fehérbor

Elkészítése:
A tojássárgát a cukorral, a citrom levével habosra keverjük. A bort és a vizet a fél citrom héjával fölforraljuk, és 3/4 részét állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgákhoz. Melegen tartjuk, de nem forraljuk föl. 2 tojás fehérjét kemény habnak felverünk, a megmaradt bort fölforraljuk, a fűszereket beletesszük, és néhány percig együtt főzzük. A darabos fűszereket kiszedjük, és a tojásfehérjék habjait galuskaként a borba szaggatjuk.
Megforgatjuk, és a tojássárgával készült bort óvatosan hozzáöntjük, de tovább nem főzzük.
A galuskával együtt tálaljuk.

BORLEVES 25.
Hozzávalók:
0,8-1 l rizlingbor, 8-10 dkg cukor, 1 citrom, 4-5 tojássárgája, egy darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg

Elkészítése:
A bort teatojásba tett fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal esetleg kevés citromlével ízesítjük, és felfőzzük.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, kevés borral felengedjük, majd állandó keverés mellett a felforrt borhoz adjuk, és a levest besűrítjük vele.
A kész levesből a teatojást eltávolítjuk, és a levest forrón tálaljuk.

BORLEVES 26.
Hozzávalók:
6 dl édes fehérbor, 3 dl víz, 1 citrom vékonyan levágott héja, 3-4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg borba áztatott mazsola, édes tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
A halászlé helyett sok helyen a borleves a hagyományos karácsonyi étel. Előnye, hogy sokkal hamarabb elkészül, mint a halászlé, behűtve és forrón is tálalható. Forralja fel a vízzel hígított bort a citrom héjával, a szegfűszeggel és a fahéjjal. A cukorral verje habosra a tojások sárgáját, hígítsa a tejszínnel. Állandó kevergetés mellett szűrje rá a forró bort, vigyázva, mert a tojás sárgája összecsomósodhat. Tegye a tűzre, és alacsony hőfokon a sűrűsödésig habverővel keverje tovább. Szűrje át, majd szórja bele a mazsolát.
Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálalja.
Ha forrón szeretné tálalni, a hozzávalókból hagyja el a tejszínt!

BORLEVES 27.
Elkészítése:
Végy fél liter jó, fehér asztali bort, ¼ liter vízzel és ¼ kilogramm cukorral. Tégy belé kevés citromhéjat, szegfűszeget és fahéjat, ezt mind összeforralod; aztán kavarj le 6 tojás sárgáját, habard a már fölforralt borba, tedd ismét tűzre, kavard szorgalmasan, míg föl nem forr és tálald föl.
A sörlevesnél az eljárás ugyanaz, csakhogy bor helyett sört használunk.

BORLEVES 28.
Elkészítése: Zománcos pléhedénybe ütök 4 tojássárgáját, habverővel habarom, előbb a 4 tojást magában, azután a lassanként hozzáöntött 6 deci jó fehérborral, majd 4 deci vízzel, amiben 10 kockacukrot olvasztottam fel. Fél citrom héján ledörzsölt két kockacukrot adok még bele. Tűzre teszem és folytonos habarás között a forrástól számított 6-8 percig főzöm.

BORLEVES BÖJTÖSEN
Elkészítése:
Jó ó-bort, fél litert számítva egy személyre tegyünk tiszta porcelán edénybe; citromhéjat, szegfüvet és fahéjat kevés borssal tegyünk hozzá.
Forraljuk fel s ízlésünk szerint, cukrot, és tojást is adjunk hozzá.
Minden személyre számítsunk egy tojássárgáját. A tojás sárgáját tálban verjük jól fel egy kevés cukorral, és a tálba csendesen öntsük hozzá a forró bort, mert különben a tojás összetúrósodik.
Tálaláskor tegyünk a tányérokba néhány kocka vékony pirított zsemlét.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.