Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESSEK LEXIKONJA - BORLEVESEK 6.

2018.09.21

LEVESEK LEXIKONJA

BORLEVES 18.(WIJN SOEP)
Hozzávalók:
8 dl félédes fehérbor, 4 dl víz, 10 dkg mazsola, 5 dl cukor, 2 dl grapefruit lé, 1-1 kis darab vanília és fahéj . A tetejére: kalács

Elkészítése:
A hozzávalókat öntse fazékba. Addig folyamatosan keverje, míg a cukor teljesen feloldódik. Eközben forralja fel. A felkockázott kalácsot kevés vajon pirítsa zsemleszínűre. Ezzel megszórva kínálja a levest.

BORLEVES 19.
Hozzávalók:
10 dl fehér bor, 5 tojássárgája, 15 dkg cukor, egy kis darab fahéj, citromhéj, 1 szegfűszeg

Elkészítése:
A borból egy decit félreteszünk. A többi bort 3 dI vízzel feltesszük főni a cukorral és a fűszerekkel. Egy edényben habverővel elhabarjuk a tojássárgákat az 1 dIfehér borral. Ha a bor felforrott, hozzáöntjük a tojássárgájához, és néhány percnyi keverés mellett a forrpontig hevítjük. A tűzről levéve ismét keverjük néhány percig, majd átszűrjük, és melegített csészékben tálaljuk.

BORLEVES 20.
Elkészítése:
Minden pohár borra 1 tojássárgáját számítunk. A tojáshoz egy tetézett evőkanál cukrot veszünk, habüstben jól kikeverjük. Beleöntjük a bort és minden két pohár bor után vegyünk egy pohár vizet, mert különben nagyon erős lesz és szabad tűzön habverővel forrásig verjük. Magas poharakban tálaljuk, adjunk hozzá kekszet, piskótát vagy apró süteményeket.

BORLEVES 21.
Elkészítése:
A bort vízzel felhígítjuk, ízlés szerint cukorral és szegfűszeggel felfőzzük. Tejfellel behabarhatjuk, de ez el is maradhat.

BORLEVES 22.
Elkészítése:
Világos rántást készítünk, azt hígított borral feleresztjük, és ízlés szerint édesítjük. Habarhatunk bele egy kevés tejfelt is.

BORLEVES 23.
Hozzávalók:
3 tojás, 4 deci fehérbor, 3 deci víz, kevés citromlé és citromhéj, 8 deka cukor

Elkészítése:
A bort a hozzávalókkal egy mély, tiszta edényben habverővel hidegen elkeverjük.
Kis lángra állítva az edényt, a keverést folytatjuk, s ha lassan felmelegedett, nagyobb lángot is adhatunk alá. Addig keverjük, míg a leves nem lesz egészen habos. Ekkor levesszük a tűzről, de még néhány percig keverjük. Ezután csészékben tálaljuk, amelyeket háromnegyedig töltünk.
Babapiskótát adunk hozzá.

BORLEVES 24.
Hozzávalók:
4 tojás, 1 citrom, csipetnyi szerecsendióvirág, 2 szem szegfűszeg, 20 dkg cukor, 2 dl víz, 1 liter fehérbor

Elkészítése:
A tojássárgát a cukorral, a citrom levével habosra keverjük. A bort és a vizet a fél citrom héjával fölforraljuk, és 3/4 részét állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a habosra kevert tojássárgákhoz. Melegen tartjuk, de nem forraljuk föl. 2 tojás fehérjét kemény habnak felverünk, a megmaradt bort fölforraljuk, a fűszereket beletesszük, és néhány percig együtt főzzük. A darabos fűszereket kiszedjük, és a tojásfehérjék habjait galuskaként a borba szaggatjuk.
Megforgatjuk, és a tojássárgával készült bort óvatosan hozzáöntjük, de tovább nem főzzük.
A galuskával együtt tálaljuk.

BORLEVES 25.
Hozzávalók:
0,8-1 l rizlingbor, 8-10 dkg cukor, 1 citrom, 4-5 tojássárgája, egy darabka fahéj, 2-3 szegfűszeg

Elkészítése:
A bort teatojásba tett fahéjjal, szegfűszeggel, reszelt citromhéjjal esetleg kevés citromlével ízesítjük, és felfőzzük.
A tojássárgáját a cukorral habosra keverjük, kevés borral felengedjük, majd állandó keverés mellett a felforrt borhoz adjuk, és a levest besűrítjük vele.
A kész levesből a teatojást eltávolítjuk, és a levest forrón tálaljuk.

BORLEVES 26.
Hozzávalók:
6 dl édes fehérbor, 3 dl víz, 1 citrom vékonyan levágott héja, 3-4 szegfűszeg, 1 darabka fahéj, 8 tojássárgája, 15 dkg cukor, 2 dl tejszín, 8 dkg borba áztatott mazsola, édes tejszínhab a díszítéshez

Elkészítése:
A halászlé helyett sok helyen a borleves a hagyományos karácsonyi étel. Előnye, hogy sokkal hamarabb elkészül, mint a halászlé, behűtve és forrón is tálalható. Forralja fel a vízzel hígított bort a citrom héjával, a szegfűszeggel és a fahéjjal. A cukorral verje habosra a tojások sárgáját, hígítsa a tejszínnel. Állandó kevergetés mellett szűrje rá a forró bort, vigyázva, mert a tojás sárgája összecsomósodhat. Tegye a tűzre, és alacsony hőfokon a sűrűsödésig habverővel keverje tovább. Szűrje át, majd szórja bele a mazsolát.
Jól behűtve, édes tejszínhabbal díszítve tálalja.
Ha forrón szeretné tálalni, a hozzávalókból hagyja el a tejszínt!

BORLEVES 27.
Elkészítése:
Végy fél liter jó, fehér asztali bort, ¼ liter vízzel és ¼ kilogramm cukorral. Tégy belé kevés citromhéjat, szegfűszeget és fahéjat, ezt mind összeforralod; aztán kavarj le 6 tojás sárgáját, habard a már fölforralt borba, tedd ismét tűzre, kavard szorgalmasan, míg föl nem forr és tálald föl.
A sörlevesnél az eljárás ugyanaz, csakhogy bor helyett sört használunk.

BORLEVES 28.
Elkészítése:
Zománcos pléhedénybe ütök 4 tojássárgáját, habverővel habarom, előbb a 4 tojást magában, azután a lassanként hozzáöntött 6 deci jó fehérborral, majd 4 deci vízzel, amiben 10 kockacukrot olvasztottam fel. Fél citrom héján ledörzsölt két kockacukrot adok még bele.
Tűzre teszem és folytonos habarás között a forrástól számított 6-8 percig főzöm.

BORLEVES BÖJTÖSEN
Elkészítése:
Jó ó-bort, fél litert számítva egy személyre tegyünk tiszta porcellán edénybe; citromhéjat, szegfüvet és fahéjat kevés borssal tegyünk hozzá.
Forraljuk fel s ízlésünk szerint, cukrot, és tojást is adjunk hozzá.
Minden személyre számítsunk egy tojássárgáját. A tojás sárgát tálban verjük jól fel egy kevés cukorral, és a tálba csendesen öntsük hozzá a forró bort, mert különben a tojás összetúrósodik.
Tálaláskor tegyünk a tányérokba néhány kocka vékony pirított zsemlét.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BORLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.