Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BORSÓLEVESEK 2

2021.07.04

BORSÓLEVES, A VAJDASÁGBÓL
Hozzávalók:
kb. 50 dkg friss zöldborsó, konzerv is lehet, 2 - 3 db friss sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, egy db közepes vöröshagyma, egy csomó petrezselyemzöldje, kb. 5 dkg vaj, margarin, vagy zsír, kb. 1 - 1/2 evőkanálnyi finomliszt, kb. 1 - 1,5 liternyi húsleves, frissen őrölt bors, egy db friss tojás

Elkészítése:
A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük, vagy felkarikázzuk.
A gombát is felkockázzuk, előtte azonban megmossuk és száraz, tiszta ruhával szárazra töröljük. Az időközben megpucolt és apróra felkockázott vöröshagymát, a felhevített zsiradék nagyobb részén megpirítjuk, mellé tesszük a zöldborsót, a répát valamint a gombát, ezt a zöldségkeveréket liszttel megszórjuk és világosra pirítjuk.
Felöntjük egy kevés húslevessel, majd a felaprózott petrezselyemzöldet is a levesbe tesszük, és lefedve, közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 25 - 30 percig főzzük.
A tojásból, lisztből és kb. 2 dkg vaj hozzáadásával galuskát, nokedlit keverünk, majd a kész - még zubogó levesbe - szaggatjuk.

BORSÓLEVES HAT SZEMÉLYRE
(PEA SOUP FOR SIX PERSONS)
Elkészítése:
Két és fél kiló pácolt sertéshúst, vagy ugyanennyi sovány birkahúst, esetleg marhanyakat kockázzon fel, majd tegye fel négy és fél liter vízben főni.
Adjon hozzá 1 kiló, előző éjszakára beáztatott, szárított feles borsót, két szál sárgarépát, négy fej vöröshagymát, egy öklömnyi zellergumót – ezeket feldarabolva. Ízesítse őrölt borssal, és szükség esetén sóval.
Nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzze három órán át. A tetején keletkező habot folyamatosan szedje le róla. Ne feledje a közben a felszínre felúszó borsószemeket igyekezzen el-elkeverni.
Végül három óra alatt bizton készre fő a sűrű, ízletes leves.
Ha friss húst használ az ételhez, akkor mindenképpen bővebben kell bánni a sóval és fűszerekkel, mint pácolt esetén.
Tálaláskor apróra vagdalt mentával hintse meg a levest.

BORSÓLEVES PACALLAL
Hozzávalók:
30 dkg pacal, 20 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 8 dl erőleves, 2 evőkanál sherry, 1 kávéskanál chilimártás, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál összevágott snidling, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál kukoricaolaj, só

Elkészítése:
A pacalt 5-6 darabba vágjuk, a felaprított hagymával és evőkanál sóval ízesített vízben fél óráig főzzük. A borsót megfőzzük, majd turmixgépben pépesre keverjük.
A pacalt kivessük a vízből, nagyon vékony csíkokra vágjuk. A kukoricalisztet három evőkanál vízzel összekeverjük.
A wokban az olajat megforrósítjuk, majd belerakjuk a borsópépet.
Két percig közepes lángnál főzzük, majd felöntjük az erőlevessel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pacalt és az összevágott snidlinget.
Tíz percig főzzük, végül ételízesítővel ízesítjük, behabarjuk a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sherryt és a chilimártást.
Újabb öt percig forraljuk.

Csili mártás 3.
(mexikói módra)
Hozzávalók:
6 csípős, hegyes száraz piros paprika, 6 nagy kimagozott paradicsom, 2 fej hagyma apróra vágva, 6 gerezd fokhagyma, 1 mk. szurokfű, 2 ek. finomra vágott petrezselyem, bors, só, csipetnyi porcukor, 2 ek. salátaolaj, 1 ek. olívaolaj, 2 ek. borecet, 4 dl forró víz.

Elkészítés:
A kettévágott, csutkájától megszabadított paprikára öntsünk forró vizet és hagyjuk 1 napig állni.
Másnap keverőgépben keverjük simára a paradicsommal, hagymákkal együtt.
Öntsük a megforrósított salátaolajba, adjuk hozzá a szurokfüvet, petrezselymet, borsot, sót, cukrot és 0,5 dl-t a paprikás vízből.
Pároljuk, míg elforr róla a víz.
Vegyük le a tűzről, keverjük bele az olívaolajat, ecetet.
Hagyjuk kihűlni.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - SÁRGA ÉS ZÖLDBORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta