Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK 1.

2017.02.08

LEVESEK LEXIKONJA

BORSÓ (BAB) LEVES
Taranyi recept
Elkészítése:
Jellegzetes téli étel a borsóleves, amihez Dekanics Gyuláné 2 marék szárazbabot előző este beáztat egy 3 literes fazékban. Másnap 2 szál sárgarépát, 1 petrezselymet, 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet tesz a babhoz, és vegetás sós vízben lassú tűzön puhára főzi. Tartalmasabb hússal, bürkével, amit apróra vágva a zöldségekkel együtt tesz a fazékba.
A végén egy kanál zsírból, lisztből gyengére pirított paprikás rántással összeforralja a levest.

BORSÓLEVES 01. (ERWTENSOEP)
Hozzávalók:
0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka, 0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4 szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:
2,5 l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve. Beletesszük a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast, és további 1 órán át főzzük. Hozzáadjuk a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.
Tálalás:
A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.

BORSÓLEVES 02. (ERWTENSOEP)
Hozzávalók:
5 dl zöldborsó, 1,5 l hideg víz, 1 db sertésláb, 1 db sertésfül, 10 dkg bacon szalonna, 2 pár virsli, 40 dkg burgonya, 1 szelet zeller, pár szál zellerlevél, 1 közepes póréhagyma, só

Elkészítése:
A zöldborsót lobogó vízben hirtelen főzze pár percig az apróra vágott baconnal együtt. Adja hozzá a megtisztított, kicsontozott és apróbbra darabolt sertéshúsokat, valamint a szálasra vagdalt hagymát. Fűszerezze ízlése szerint. Gyöngyözve főzze fedő alatt 1 órán át. Ekkor tegye bele a feldarabolt zöldséget és burgonyát. Amikor már minden puha, szórja bele a karikázott virslit, és a vagdalt zellerlevelet. Tegye hideg helyre másnapig.
Akkor, tálalás előtt forralja újra és azonnal kínálja.

 
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.