Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK 2.

2017.04.04

LEVESEK LEXIKONJA

BORSÓLEVES 03.
(2 adag)
Ezzel a levessel valósággal olvadnak a zsírpárnák, hiszen a csípős ízt előidéző anyagok kitűnően szabályozzák az anyagcserét. Ezért fűszerezz minél gyakrabban csípős paprikával, cseresznyepaprika-krémmel, Tabasco mártással, friss tormával, gyömbérrel!
Elkészítése:
2 teáskanál olajon párolj meg 4 szál, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. Adj hozzá 2 közepes, kockára vágott burgonyát. Pirítsd meg kissé, majd hintsd meg 1 teáskanál curry fűszerkeverékkel. Adj hozzá 8 dkg sárgaborsót, és öntsd fel 6 dl zöldség-erőlevessel (kockából is készülhet). Főzd puhára (kb. 20 perc). Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítheted.
Plusz:
vacsorára tehetsz bele 5 dkg füstölt pulykacombot vagy 2 dkg hámozott napraforgómagot.

BORSÓLEVES, A VAJDASÁGBÓL
Hozzávalók:
kb. 50 dkg friss zöldborsó, konzerv is lehet, 2 - 3 db friss sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, egy db közepes vöröshagyma, egy csomó petrezselyemzöldje, kb. 5 dkg vaj, margarin, vagy zsír, kb. 1 - 1/2 evőkanálnyi finomliszt, kb. 1 - 1,5 liternyi húsleves, frissen őrölt bors, egy db friss tojás

Elkészítése:
A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük, vagy felkarikázzuk. A gombát is felkockázzuk, előtte azonban megmossuk és száraz, tiszta ruhával szárazra töröljük. Az időközben megpucolt és apróra felkockázott vöröshagymát, a felhevített zsiradék nagyobb részén megpirítjuk, mellétesszük a zöldborsót, a répát valamint a gombát, ezt a zöldségkeveréket liszttel megszórjuk és világosra pirítjuk. Felöntjük egy kevés húslevessel, majd a felaprózott petrezselyemzöldet is a levesbe tesszük, és lefedve, közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 25 - 30 percig főzzük. A tojásból, lisztből és kb. 2 dkg vaj hozzáadásával galuskát, nokedlit keverünk, majd a kész - még zubogó levesbe - szaggatjuk.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.