Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK 3.

2017.05.30

LEVESEK LEXIKONJA

BORSÓLEVES HAT SZEMÉLYRE (PEA SOUP FOR SIX PERSONS)
Elkészítése:
Két és fél kiló pácolt sertéshúst, vagy ugyanennyi sovány birkahúst, esetleg marhanyakat kockázzon fel, majd tegye fel négy és fél liter vízben főni. Adjon hozzá 1 kiló, előző éjszakára beáztatott, szárított feles borsót, két szál sárgarépát, négy fej vöröshagymát, egy öklömnyi zellergumót – ezeket feldarabolva. Ízesítse őrölt borssal, és szükség esetén sóval. Nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzze három órán át. A tetején keletkező habot folyamatosan szedje le róla. Ne feledje a közben a felszínre felúszó borsószemeket igyekezzen el-elkeverni. Végül három óra alatt bizton készre fő a sűrű, ízletes leves.
Ha friss húst használ az ételhez, akkor mindenképpen bővebben kell bánni a sóval és fűszerekkel, mint pácolt esetén.
Tálaláskor apróra vagdalt mentával hintse meg a levest.

 

BORSÓLEVES PACALLAL
Hozzávalók:
30 dkg pacal, 20 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 8 dl erőleves, 2 evőkanál sherry, 1 kávéskanál chilimártás, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál összevágott snidling, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál kukoricaolaj, só

Elkészítése:
A pacalt 5-6 darabba vágjuk, a felaprított hagymával és evőkanál sóval ízesített vízben fél óráig főzzük. A borsót megfőzzük, majd turmixgépben pépesre keverjük. A pacalt kivessük a vízből, nagyon vékony csíkokra vágjuk. A kukoricalisztet három evőkanál vízzel összekeverjük. A wokban az olajat megforrósítjuk, majd belerakjuk a borsópépet. Két percig közepes lángnál főzzük, majd felöntjük az erőlevessel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pacalt és az összevágott snidlinget.
Tíz percig főzzük, végül ételízesítővel ízesítjük, behabarjuk a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sherryt és a chilimártást.
Újabb öt percig forraljuk.

 
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A BORSÓLEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.