Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - BORSÓLEVESEK 7

2019.02.22

LEVESEK LEXIKONJA

ZÖLDBORSÓLEVES 04.
Hozzávalók:
30 dkg kifejtett zöldborsó (kb. 75 dkg hüvelyes zöldborsó), 25 dkg leveszöldség, 2 dl tejföl, 2 dkg HERA főzőmargarin, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, só, 1-1 teáskanál piros fűszerpaprika és liszt, 1 késhegynyi törött fekete bors, ízlés szerint kristálycukor

Elkészítése:
A vöröshagymát megtisztítom, és finomra vágom. A zöldséget alaposan megmosom, ahol szükséges, lekaparom, de nem hámozom meg. A tej-fölt simára keverem a liszttel és fél dl vízzel. A petrezselyem zöldet apróra metélem. Kis leveses fazékban a margarint felforrósítom, ráteszem a hagymát és megfonnyasztom. Ezután a tűzről lehúzva, gyorsan belekeverem a piros-paprikát. Ráöntök 7 dl vizet, beleszórom a zöldborsót, ezután a sóval, a borssal meg a petrezselyemzöld felével fűszerezem.
Fedő alatt 10 percig forralom.
Ha a zöldborsó már ráncos, a lisztes tejföllel behabarom a forrásban lévő levest.
Folytonosan kevergetve 5 percig forralom, végül a megmaradt petrezselyemzölddel és kevés kristálycukorral fűszerezem, majd lehúzom a tűzről.

ZÖLDBORSÓLEVES 05.
Hozzávalók:
30 dkg borsó, 1 l húslé, 2 kis fej aprított hagyma, 1 babérlevél, néhány szem bors, 5 gerezd aprított fokhagyma, oregánó ízlés szerint, 1 dl tejszín, kevés reszelt torma

Elkészítése:
Felforraljuk a húslét, hozzáadjuk a borsót, fűszereket, hagymákat. Puhára főzzük, majd áttörjük.
Tálalás előtt adjuk hozzá a tejszínt, a tormát. Ha kell, megsózzuk.
(Érdekes íze van, de finom.)

ZÖLDBORSÓLEVES FRISSBŐL
Elkészítése:
Egy kg friss zsenge zöldborsót, 3 dkg vajon felteszünk párolódni. Adjunk hozzá 1/2 mokkáskanálnyi szódabikarbónát, hogy színét megtartsa. Kevés vizet öntünk alá. Mikor a borsó megpuhult, akkor sózzuk, meghintjük finomra vágott petrezselyemmel, 1 evőkanál kristálycukorral és 2 evőkanál liszttel. Felöntjük először 2 dl hideg vízzel, majd 8 dl vízzel és 1 dl tejjel.
Állandó keverés mellett felforraljuk és beleszaggatjuk a vajgaluskát.

ZÖLDBORSÓLEVES ILSE MÓDRA
Hozzávalók:
1 tyúk háta, 1/2 kg kifejtett zöldborsó, 1 sárgarépa, 1 petrezselyem, só, a rántáshoz kevés zsír, 1 evőkanál liszt, pirospaprika

Elkészítése:
A fazékba belerakom a hátat, répát, petrezselymet, felöntöm vízzel, sózom. Kb. 1 órát főzöm, ekkor belerakom a borsót, azt is puhára főzöm. Zsemleszínű rántást készítek, megszórom pirospaprikával, felengedem egy kevés hideg vízzel, simára keverem, és a levest felengedem vele. Összeforralom, és grízgaluskát főzök bele. A lé mennyiségénél figyelembe veszem, hogy a galuskák megisznak elég sok levet. Megszórom petrezselyem zöldjével és tálalom.

ZÖLDBORSÓLEVES KONZERVBŐL
Elkészítése:
Rózsaszínű, petrezselymes rántást készítünk, amelyet a konzerv levével, vízzel, valamint 1 dl tejjel engedünk fel. Sóval ízesítjük és belefőzzük a vajgaluskát is.
Csak utoljára keverjük bele a zöldborsót.

ZÖLDBORSÓLEVES PACALLAL
Hozzávalók:
3/4 l erőleves, 20 dkg pacal, 20 dkg zöldborsó, 1 fej hagyma, 2 ek cherry, 1 kiskanál chili mártás, 1 kiskanál ételízesítő, 1 ek snidling (összevágva), 2 ek kukoricaliszt, 1 ek olaj v. zsír, só

Elkészítése:
A pacalt 5-6 darabba vágjuk, az összedarabolt hagymával és három kiskanál sóval ízesített vízben két órát főzzük. A borsót megfőzzük, majd turmixoljuk. A megfőtt pacalt vékony csíkokra daraboljuk. A lisztet 3 ek vízzel összekeverjük. A zsiradékot megforrósítjuk, majd belerakjuk a borsópépet. Két percig sütjük, ezután felöntjük a levessel.
Ha felforrt, hozzáadjuk a pacalt és a snidlinget.
10 percig főzzük, aztán ízesítjük az ételízesítővel, a kukoricaliszttel, a cherryvel, a chili mártással. 5 percig forraljuk, végül sózzuk.

ZÖLDBORSÓPÜRÉ-LEVES
Elkészítése:
Ugyanúgy készül, mint a zöldborsóleves, csak mikor már kész a leves, szitán az egészet áttörjük, valamint egy szál sárgarépát is, mely a csonttal és borsóhüvellyel főtt. Az áttört levest még 5 percig főzzük egy kétdekás vajdarabbal. Apró galuskákat főzünk bele.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.