Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBORSÓLEVESEK 5.

2018.10.06

LEVESEK LEXIKONJA

A borsó vagy veteményborsó, kerti borsó, kultúrborsó, termesztett borsó (Pisum sativum) a pillangósvirágúak családjába tartozó növényfaj. Tápláléknövény, az emberiség egyik legrégibb kultúrnövénye. Fontos fehérjeforrásnak számít az emberi táplálkozásban, manapság elsősorban zöldségként és állateledelként kerül felhasználásra. Magyarországon a veteményes kertekben mindenütt megtalálható kedvelt zöldségféle.
Szántóföldi paraszti termesztése elsősorban a Tiszántúlon (Hajdú-Bihar, Szolnok, Békés megyék), illetve a Dunántúl némely körzeteiben (Fejér és Tolna megye) alakult ki. Termesztett változatai több vad őstől származnak. Termesztésbe vétele i. e. 4–5000 évvel Közép-Ázsia központi és déli területein - Afganisztán, Irán, Turkesztán - történhetett és a neolitikus kultúrákkal terjedt el Európában.
A bronzkorból bőséges régészeti leletek bizonyítják Kárpát-medencei és nyugat-európai ismeretét.
A magyarság még a vándorlása idején ismerhette meg. A magyar borsó szó ótörök eredetű.

 

 

Leírása
Az alapfaj gyökére mélyre hatol, oldalgyökerei gazdagon behálózzák a talajt, rajtuk nitrogéngyűjtő baktériumok élnek. Hajtása felálló vagy elfekvő dudvaszár viaszos bevonattal; levélkacsban végződik. Levelei szárnyasan összetettek, hamvasak, széles pálhájuk van. Virágai fehérek, magánosak vagy kevés tagú fürtben állnak.
Termése hüvely. Áprilistól júliusig virágzik.
A termesztett fajták különböznek a szártagok hosszúságában és színében, a pálhalevelek és a lomblevelek alakjában, a hüvely méretében és a termés alakjában.

Termesztett alakkörei
Alapvetően három fajtacsoportot különböztetünk meg, de ezeken belül más szempontok, bogyó nagysága, színe alapján is osztályozzák: - cukorborsó P. sativum L. ssp. sativum convar. saccharatum Ser. (=ssp. hortense (Neilr.) A et G.): a terméshüvely belső, rostos rétege hiányzik, hüvelyestül fogyasztják.
- kifejtő borsó P. sativum L. ssp. sativum convar. sativum (=convar. vulgare (Schülb. et Mart.): magjuk sima, cukortalmuk gyorsan alakul át keményítővé, rövid idő van a betakarításukra. Ide tartoznak az étkezési száraz (zöld vagy sárga magvú) borsók is.
- velőborsó P. sativum L. ssp. sativum convar. medullare Alef.: a cukortartalom lassan alakul át keményítővé, hosszabb ideig zsenge marad.

 

 

Termesztése
A borsót eredetileg száraz állapotban fogyasztották.
A zöldborsófogyasztás a 15–16. századtól jött szokásba Nyugat-Európában. Eleinte a hüvelyével együtt főzték meg.
A 16–17. századi magyar botanikai irodalom kétféle borsót különböztetett meg: az apróbb magvú mezei borsót és a nagyobb magvú kerti borsót.
Magyarországon bárhol termeszthető, a hideget jól tűri, egyes fajták a −10 °C-ot is károsodás nélkül elviselik. Nagy melegben a szemek aprók maradnak.
Március, április hónapban szakaszosan vetjük, egyes fajták között egy-két hét különbséggel.
Talajban nem válogat, tápanyag-, vízigénye közepes, ha a téli csapadék bőséges volt, akkor csak a virágzásakor öntözzük.
A termésmennyiség és a minőség miatt nagyon fontos a legmegfelelőbb betakarítási időpont kiválasztása.
Túl korai szedésnél alacsony lesz a termésátlag, viszont zsenge, édes szemeket kapunk, míg a túl kései szedésnél a minőség lesz rossz, kemények, nehezen fővők lesznek a szemek.
A szedést követően hűvös helyen tároljuk a feldolgozásig, eltevésnél, gyorsfagyasztásnál törekedjünk arra, hogy két-három órán belül tudjuk feldolgozni.

Fontosabb kártevői és betegségei
- betegségek: Levél-, szár-, és hüvelyfoltosság, lisztharmat, fuzárium, borsóperonoszpóra, borsórozsda, baktériumos betegség
kártevők: borsózsizsik, levéltetvek, barkók, bagolylepke hernyók, borsótripsz, zsizsik

Tápértéke
- B1, B2, és C vitamint (20 mg/100 g) tartalmaz.
Szénhidrát tartalma is jelentős.
Kalóriaértéke megközelíti a burgonyáét, fehérjetartalma pedig kb. háromszor annyi.

 

 

Felhasználása
- A szárazborsó legnagyobb része borsódaraként az állattenyésztésben kerül felhasználásra, akárcsak az élelmiszer előállításból származó borsó takarmányliszt és a borsókorpa a hántoló malomból. Magas tápanyagtartalma miatt a szárított borsót is használják etetéshez.
Továbbá a borsót zöldtakarmányként és zöldtrágyázáshoz is használják.
Eredetileg az emberi táplálkozáshoz is szárazborsót használtak, melyet elsősorban borsópürének készítettek el. Napjainkban elterjedt még a borsóleves. A 19. században jelent meg a borsókolbász. A szárazborsó teljes borsóként (maghéjjal) és félborsóként (maghéj eltávolításával) kerül felhasználásra.
Manapság Közép-Európában a borsót főleg nyersen fogyasztják.
Gyakran kerül konzervekbe és mélyhűtött formában is árusítják.
A nyers, zsenge friss cukorborsó kedvenc gyerekcsemege.
Cukorborsó leves, és főzelék készülhet belőle, de más levesek, rizses köretek, párolva saláták ízesítője, kiegészítője.
Az egészséges, friss borsóhüvely a belső rétegének eltávolítása után ehető, a borsólevesben is nagyon jól használhatjuk.

Jegyzetek
Priszter 1999, 458. o.
Penszka K. (szerk.): A hajtásos növények ismerete. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2001 98. o. (Veteményborsó)
Balázs G. Zöldségtermesztők kézikönyve Borsó Hozzáférés: 2013-08-15

Forrás
- Priszter 1999: Priszter Szaniszló: Növényneveink: A magyar és a tudományos növénynevek szótára. Budapest: Mezőgazda Kiadó. 1999. ISBN 963 9121 22 3
- További információk
- A zöldborsó termesztése és felhasználása

Levesek
- Cukorborsó fagyasztva recept

Kapcsolódó szócikkek
- Sárgaborsó
- Csicseriborsó

Fűszernövények
- Nemzetközi katalógusok
- WorldCat LCCN: sh85099045 GND: 4152604-1 BNF: cb11959354t
- Taxonazonosítók
- Wikidata: Q25237 Wikifajok: Pisum sativum APDB: 147773 BioLib: 40003 Calflora: 6544 EoL: 703192 EPPO: PIBSX FoC: 200012282 GBIF: 5347845 GRIN: 300472 iNaturalist: 54522 IPNI: 514624-1 IRMNG: 11310193 ITIS: 26867 NCBI: 3888 NZOR: 9d0191e9-d7af-4327-815d-9256d275e905 PalDat: Pisum_sativum Plant List: ild-7792 PLANTS: PISA6 POWO: urn:lsid:ipni.org:names:60454055-2 Tropicos: 13031856 VASCAN: 5889
- Biológia
- Biológiaportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

Kategória:
- Pillangósvirágúak
- Zöldségek
- Hüvelyesek (kulináriay)
- Növényfajok

 

 

wikipedia

BORSÓ (BAB) LEVES
Taranyi recept
Elkészítése:
Jellegzetes téli étel a borsóleves, amihez Dekanics Gyuláné 2 marék szárazbabot előző este beáztat egy 3 literes fazékban. Másnap 2 szál sárgarépát, 1 petrezselymet, 3 gerezd fokhagymát, babérlevelet tesz a babhoz, és vegetás sós vízben lassú tűzön puhára főzi. Tartalmasabb hússal, bürkével, amit apróra vágva a zöldségekkel együtt tesz a fazékba.
A végén egy kanál zsírból, lisztből gyengére pirított paprikás rántással összeforralja a levest.

BORSÓLEVES 01.(ERWTENSOEP)
Hozzávalók:
0,5 kg zöld színű sárgaborsó, 1 ek só, csipet bors, - majoránna, 1 húsleveskocka, 0,5 - 1 kg oldalas 2-3 ujjnyi darabokra vágva, 2 közepes petrezselyemgyökér karikára szelve, 1 kisebb zeller kockára vágva (vagy zöldje), 1 közepes hagyma felkarikázva, 25-30 dkg füstölt kolbász karikára vágva, 5 dkg zsiradék, 1-4 szelet fehér kenyér, apróra vágott petrezselyem

Elkészítése:
2,5 l vízben 1-1,5 óráig főzzük a borsót - takarékon, lefedve. Beletesszük a sót, borsot, leveskockát, majoránnát, oldalast, és további 1 órán át főzzük. Hozzáadjuk a répát, hagymát, zellert, kolbászt és még 0,5 óráig főzzük. A kenyeret kockára vágjuk, megpirítjuk.
Tálalás:
A levest kenyérkockákkal és hússal vagy a húst és a kolbászt külön, főtt burgonyával, pürével, valamilyen főzelékkel.

BORSÓLEVES 02.(ERWTENSOEP)
Hozzávalók:
5 dl zöldborsó, 1,5 l hideg víz, 1 db sertésláb, 1 db sertésfül, 10 dkg bacon szalonna, 2 pár virsli, 40 dkg burgonya, 1 szelet zeller, pár szál zellerlevél, 1 közepes póréhagyma, só

Elkészítése:
A zöldborsót lobogó vízben hirtelen főzze pár percig az apróra vágott baconnal együtt. Adja hozzá a megtisztított, kicsontozott és apróbbra darabolt sertéshúsokat, valamint a szálasra vagdalt hagymát. Fűszerezze ízlése szerint. Gyöngyözve főzze fedő alatt 1 órán át. Ekkor tegye bele a feldarabolt zöldséget és burgonyát. Amikor már minden puha, szórja bele a karikázott virslit, és a vagdalt zellerlevelet.
Tegye hideg helyre másnapig.
Akkor, tálalás előtt forralja újra és azonnal kínálja.


BORSÓLEVES 03.
(2 adag)
Ezzel a levessel valósággal olvadnak a zsírpárnák, hiszen a csípős ízt előidéző anyagok kitűnően szabályozzák az anyagcserét.
Ezért fűszerezz minél gyakrabban csípős paprikával, cseresznyepaprika-krémmel, Tabasco mártással, friss tormával, gyömbérrel!
Elkészítése:
2 teáskanál olajon párolj meg 4 szál, zöldjével együtt felkarikázott újhagymát. Adj hozzá 2 közepes, kockára vágott burgonyát.
Pirítsd meg kissé, majd hintsd meg 1 teáskanál curry fűszerkeverékkel.
Adj hozzá 8 dkg sárgaborsót, és öntsd fel 6 dl zöldség-erőlevessel (kockából is készülhet). Főzd puhára (kb. 20 perc). Sóval, borssal, gyömbérrel ízesítheted. Plusz: vacsorára tehetsz bele 5 dkg füstölt pulykacombot vagy 2 dkg hámozott napraforgómagot.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBORSÓLEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.