Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - ZÖLDBORSÓLEVESEK 6.

2019.02.11

LEVESEK LEXIKONJA

BORSÓLEVES, A VAJDASÁGBÓL
Hozzávalók: kb.
50 dkg friss zöldborsó, konzerv is lehet, 2 - 3 db friss sárgarépa, 20 dkg csiperkegomba, egy db közepes vöröshagyma, egy csomó petrezselyemzöldje, kb. 5 dkg vaj, margarin, vagy zsír, kb. 1 - 1/2 evőkanálnyi finomliszt, kb. 1 - 1,5 liternyi húsleves, frissen őrölt bors, egy db friss tojás

Elkészítése:
A sárgarépát megmossuk, megpucoljuk és felszeleteljük, vagy felkarikázzuk. A gombát is felkockázzuk, előtte azonban megmossuk és száraz, tiszta ruhával szárazra töröljük. Az időközben megpucolt és apróra felkockázott vöröshagymát, a felhevített zsiradék nagyobb részén megpirítjuk, mellétesszük a zöldborsót, a répát valamint a gombát, ezt a zöldségkeveréket liszttel megszórjuk és világosra pirítjuk. Felöntjük egy kevés húslevessel, majd a felaprózott petrezselyemzöldet is a levesbe tesszük, és lefedve, közepesnél kicsit nagyobb lángon kb. 25 - 30 percig főzzük.
A tojásból, lisztből és kb. 2 dkg vaj hozzáadásával galuskát, nokedlit keverünk, majd a kész - még zubogó levesbe - szaggatjuk.

BORSÓLEVES HAT SZEMÉLYRE (PEA SOUP FOR SIX PERSONS)
Elkészítése:
Két és fél kiló pácolt sertéshúst, vagy ugyanennyi sovány birkahúst, esetleg marhanyakat kockázzon fel, majd tegye fel négy és fél liter vízben főni.
Adjon hozzá 1 kiló, előző éjszakára beáztatott, szárított feles borsót, két szál sárgarépát, négy fej vöröshagymát, egy öklömnyi zellergumót – ezeket feldarabolva. Ízesítse őrölt borssal, és szükség esetén sóval. Nagyon lassú tűzön gyöngyözve főzze három órán át. A tetején keletkező habot folyamatosan szedje le róla. Ne feledje a közben a felszínre felúszó borsószemeket igyekezzen el-elkeverni.
Végül három óra alatt bizton készre fő a sűrű, ízletes leves. Ha friss húst használ az ételhez, akkor mindenképpen bővebben kell bánni a sóval és fűszerekkel, mint pácolt esetén.
Tálaláskor apróra vagdalt mentával hintse meg a levest.

BORSÓLEVES PACALLAL
Hozzávalók:
30 dkg pacal, 20 dkg zöldborsó, 1 fej vöröshagyma, 8 dl erőleves, 2 evőkanál sherry, 1 kávéskanál chili mártás, 1 kávéskanál ételízesítő, 1 evőkanál összevágott snidling, 2 evőkanál kukoricaliszt, 2 evőkanál kukoricaolaj, só

Elkészítése:
A pacalt 5-6 darabba vágjuk, a felaprított hagymával és evőkanál sóval ízesített vízben fél óráig főzzük. A borsót megfőzzük, majd turmixgépben pépesre keverjük. A pacalt kivessük a vízből, nagyon vékony csíkokra vágjuk. A kukoricalisztet három evőkanál vízzel összekeverjük. A wokban az olajat megforrósítjuk, majd belerakjuk a borsópépet. Két percig közepes lángnál főzzük, majd felöntjük az erőlevessel. Amikor felforrt, hozzáadjuk a pacalt és az összevágott snidlinget.
Tíz percig főzzük, végül ételízesítővel ízesítjük, behabarjuk a kukoricaliszttel, hozzáadjuk a sherryt és a chili mártást.
Újabb öt percig forraljuk.

BORSÓLEVES TOJÁSVIRÁGGAL
Hozzávalók:
50 dkg cukorborsó, 3 paradicsom, 3 tojás, 1 l zöldségleves, 1 mokkáskanál só, 1 kávéskanál szezámolaj, bors

Elkészítése:
A paradicsomot meghámozzuk, húsát felszeleteljük. A cukorborsót megtisztítjuk, végeit levágjuk, megmossuk, a tojásokat pedig felverjük. A zöldséglevest a wokban felforraljuk, a paradicsomszeleteket beletesszük, és kb. 5 percig főzzük. A sót, borsot és szezámolajat hozzáadjuk, hirtelen felfőzzük, utána a wokot a tűzhelyről levesszük. A felvert tojást a levesbe lassan csurgatjuk bele, és megvárjuk, amíg a tojásvirágok a felszínre jönnek.
Ekkor a cukorborsót beletesszük, és a levest a lefedett edényben még kb. 1 percig állni hagyjuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
ALI BÁCSI RECEPTTÁRA - RECEPTEK AFRIKÁBÓL
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.