Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BROKKOLI LEVESEK 7.

2019.02.24

LEVESEK LEXIKONJA

BROKKOLIS SAJTLEVES
Amilyen finom, olyan egyszerű. Csak dobáljon néhány összetevőt egy fazékba, és máris elkészült ennek a gyors éttermi levesnek a másolata. Kerítsen hozzá mintegy liternyi csirkelevest és egy közepes fej brokkolit.
Hozzávalók:
Hozzávalók: 1 l csirkeleves (kockából), 4 teáskanál reszelt kemény sajt, 1,2 dl liszt, 1 teáskanál reszelt hagyma, késhegynyi őrölt bors, 1 közepes rózsáira szedett brokkoli
A tetejére:
reszelt sajt, vagdalt petrezselyem

Elkészítése:
Keverje simára egy fazékban a levest, a reszelt sajtot, a lisztet, a hagymát és a borsot. Ha teljesen csomómentes, tegye közepes hőmérsékletre melegedni. Állandóan keverve forralja fel, majd tegye alapfokra a meleget. Adja hozzá a brokkolit, és fedő alatt főzze 15-20 percet. Tálaláskor szórja meg reszelt sajttal és petrezselyemmel.

BROKKOLIS SZARVASGULYÁS
Hozzávalók:
1 kg szarvashús / bármelyik csont nélküli részét felhasználhatjuk/5 dkg zsiradék, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál pirospaprika, só, köménymag / egész /, majoránna, ízlés szerint, 30 dkg brokkoli, 40 dkg burgonya, 1 csokor friss bazsalikom, 1 kanál liszt, 3 dl tejföl, Csipetke: 1 tojás, 2 kanál liszt

Elkészítése:
A húst jól megmossuk, és apró kockára vágjuk. A zsiradékot felforrósítjuk és megpirítjuk benne az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát. Hozzáadjuk a pirospaprikát, majoránnát, egész köményt, őrölt borsot, végül a húst. Állandó keverés mellett pirítjuk, majd felengedjük hideg vízzel, amennyi ellepi.
Sóval ízesítjük, és fedő alatt puhára pároljuk. Mikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, a rózsáira szedett brokkolit és az aprított friss bazsalikom levelet. Készre főzzük. A 3 dl tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk. 1 tojásból, 2 kanál liszttel csipetkét készítünk, és a kész gulyáshoz adjuk. Aki hosszabb lével szereti, az elején több vizet tölt hozzá.
Forrón tálaljuk.

BURGONYÁS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumpli pehely, 1 teáskanál vegeta, 1 teáskanál citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe tesszük. Ezután belerakjuk a húsleveskockát, beleszórjuk a vegetát, és néhány perc alatt majdnem puhára főzzük. (Ha friss brokkoliból készítjük, a brokkolit jól mossuk meg, szűrőben csöpögtessük le, és a szárát - ha szükséges - vékonyan hántsuk le. Ha a brokkoli már öreg, előfordul, hogy a szárát bőrszerű hártya fedi.)
A majdnem puha brokkolit leszűrjük. Felét félretesszük. A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába tesszük. Hozzáöntjük a tejfölt és a citromlevet, majd a krumpli pelyhet is beleszórjuk. Addig keverjük, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle. A brokkoli pépet visszaöntjük a leveses fazékba, és kevergetve felforraljuk. Egy-két percig főzzük, végül a cukorral ízesítjük. A levest csészékbe elosztjuk, és mindegyik adag tetejére teszünk a félretett brokkoliból.
Nem csak melegen, hanem hidegen is jó.

CSIRKELEVES GURMAND MÓDRA
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom. Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom. Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom. A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom. A csirkemájat felmetélem. Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem és kis lángon készre főzöm.
A fürjtojásokat keményre főzöm.
Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is.
Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

CSIRKEMÁJAS BROKKOLI LEVES 01.
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet.
Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul.
A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

CSIRKEMÁJAS BROKKOLI LEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
250 g csirkemáj, 40 g vaj, 1 db vöröshagyma, 20 g liszt, 250 g brokkoli, 2 ek szárnyas esszencia, 60 g eperlevél (tészta), 1 pohár tejföl, 2 ek balzsamecet, só, őrölt bors, őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkemájat megtisztítjuk, feldaraboljuk és fazékba vajon átpirítjuk. Hozzáadjuk a megtisztított, apróra vágott vöröshagymát, együtt pírijuk, majd rászórjuk a lisztet, kicsit megkapatjuk és felengedjük 1.2 l vízzel. Fűszerezzük sóval, borssal és a korianderrel, hozzáadjuk a szárnyas esszenciát.10 percig főzzük, majd belerakjuk a megmosott, apró rózsáira szedett brokkolit, a levestésztát és készre főzzük. A tejfölt belekeverjük, és balzsamecettel ízesítjük, még egyszer átforraljuk.
Hidegen és melegen is fogyaszthatjuk.
Nagyon finom pikáns leves.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.