Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BROKKOLILEVESEK 1

2021.07.03

A brokkoli (Brassica oleracea convar. botrytis var. italica) a vadkáposzta (Brassica oleracea) egy termesztett változata. Közeli rokonai közé tartozik a karfiol, a fejes káposzta, a bimbós kel és a karalábé. A brokkoli sok vitamint tartalmaz, leginkább béta-karotint (pro-A), folsavat (B9) és aszkorbinsavat (C), de jelentős a tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kalcium, és vastartalma is.
Fontos szerepe van a rákmegelőző étrendben.

A brokkolit már a rómaiak is ismerték és termesztették, Brassicának nevezték, ezt a nevet vette át az olasz nyelv is.
Már az idősebb Caius Plinius Secundus megemlékezik egy hasonló növényről. Ez nagyon hasonlított a ma is ismert brokkolihoz. Ez is bizonyítja, hogy Itália területén termesztették és fogyasztották ezt a zöldséget, a római korban.
A brokkoli neve megemlítésre került Apicius szakácskönyvében is.
Majd az 1560-as években találunk rá utalást Franciaországban.
Ebben az időben Angliában még teljesen ismeretlen, mint termesztett növény.
A 19. században az olasz bevándorlók vitték be Amerikába, de a növény csak az 1920-as években vált igen népszerűvé. Magyarországon, bár már régóta ismert zöldségnövény, nagyobb mértékben csak az utóbbi 20 évben terjedt el, a brokkolit immár sokféleképpen használják a háztartásokban.
Kuktafazékban készítve megóvhatjuk a benne lévő vitaminokat, és mélyhűtésre is alkalmas.
Nem csak rózsája, hanem szára is ehető.

Jegyzetek
Apicius, aki i.e. 25-ben született, gazdag arisztokrata családban, bejáratos volt a császári udvarba. Szakácskönyve, a De re conquinaria (A konyhaművészetről), Cato De agri cultura (A mezőgazdaságról) című könyveiben leírja az ókori rómaiak élet- és étkezési szokásait, s körülbelül ötszáz étel receptjét tartalmazza.

További információk
A brokkoli termesztése és felhasználása
Brokkoli receptek
Brokkoli a betevőn[halott link]
Brokkoli krémöntettel
Brokkoli-karfiol saláta
Nyugtalanság ellen
Brokkolikrémleves

wikipedia

BOROS BROKKOLI LEVES CSIRKE SZÁRNNYAL
Hozzávalók:
4-6 csirkeszárny, 50-60 dkg brokkoli, 15 dkg burgonya, 5 dkg vaj, vagy margarin, 3 dkg liszt, 2 dl száraz fehérbor, ízlés szerint só, ételízesítő, őrölt bors, morzsolt lestyán

Elkészítése:
A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, háromfelé vágjuk, megmossuk, majd sós vízben félpuhára főzzük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, vékony karikára vagy apró kockára vágjuk, és a csirkehúshoz adjuk.
A brokkolit rózsáira szedjük, ha nagyok, kettévágjuk, megmossuk, és fövő leveshez adjuk. Ízesítjük ételízesítővel, őrölt borssal, morzsolt lestyánnal, felöntjük a borral és az egészet puhára főzzük. A zsiradékból és a lisztből világos rántást készítünk, felengedjük vízzel és a levest berántjuk vele.
A kész levest melegen tálaljuk.

BROKKOLIKRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli, 1 sárgarépa, 1 zöldség, 2 szem krumpli, egy kisfej hagyma, reszelt sajt, 2 dl tejföl, vegeta, szerecsendió

Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, a zöldséget, sárgarépát feldaraboljuk, a krumplit egészben hagyjuk.
Vízben feltesszük főni fűszerekkel az egészet.
Ha megfőtt, a brokkoli rózsájából egy keveset félreteszünk díszítésnek, a többit az összes zöldséggel átpasszírozzuk.
Felengedjük a főzővízzel.
A tejfölt jól elkeverjük, és a levessel összekeverjük, jól felforrósítjuk, ha szükséges, még utána fűszerezzük. Tálalásnál a félretett brokkoli rózsákat elosztjuk a tányérokon, rámerjük a forró levest.
Mindenki ízlése szerint szór rá szerecsendiót és reszelt sajtot.

BROKKOLIKRÉMLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg mirelit (vagy friss) brokkoli, 2 dl tejföl, 1 tyúkhúsleves-kocka, 1 evőkanál krumplipürépor, 1-1 teáskanál só és citromlé, csipetnyi cukor

Elkészítése:
A még fagyos brokkolit 1 liternyi, forrásban lévő vízbe teszem. Ezután belerakom a húsleveskockát, beleszórom a sót, és öt percig főzöm.
(Ha friss brokkoliból készítem, a brokkolit megmosom, szűrőben lecsöpögtetem, és a szárát - ha szükséges - vékonyan lehámozom.)
A félkemény brokkolit leszűröm. Egyik felét félreteszem.
A másik felét 3 dl levessel a turmixgép poharába öntöm.
Hozzáöntöm a tejfölt és a citromlevet, majd a krumplipüréport is beleszórom. Addig keverem, amíg sűrű, pépes massza lesz belőle.
A brokkoli-pépet visszaöntöm a leveses fazékba, és kevergetve felforralom.
Egy-két percig főzöm.

BROKKOLIKRÉMLEVES 03.
Hozzávalók négy személyre:
30 dkg brokkoli, 1 liter zöldségleves (kockából), 1 dl 12%-os tejföl, só, őrölt bors, szerecsendió

Elkészítése:
A zöldséglevesben puhára főtt brokkolit össze-turmixoljuk, majd a tejföllel és a fűszerekkel ízesítve összekeverjük, és a zöldséglevessel összefőzzük.

BROKKOLIKRÉMLEVES 04.
Hozzávalók:
40 dkg brokkoli, 1 húsleveskocka, 2.5 dl sovány tehéntej (1,5 %), 2 dkg margarin, 1 evőkanál liszt, 1 zsemle 1 curry, fehérbors, őrölt szerecsendió, só

Elkészítése:
A brokkoli darabokat 7 dl vízben 1 húsleveskockával megpároljuk, áttörjük.
A margarint felolvasztjuk, majd a liszttel elkeverjük. Amikor kifehéredett, tejjel felöntjük, és felforraljuk.
Ezután összeöntjük a brokkolit a főzőlevével és a tejjel turmixoljuk.
Egy csipet curryvel, fehérborssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük, megsózzuk.
Újból felforraljuk, pirított zsemlekockával tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta