Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BROKKOLILEVESEK 8.

2019.03.19

LEVESEK LEXIKONJA

FOKHAGYMÁS BROKKOLI LEVES
Hozzávalók 4 személyre:
fél zacskó mirelit brokkoli (kb. 25 dkg), 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál liszt, 1 teáskanál piros fűszerpaprika, 2 dl kefir vagy joghurt, 2 tyúkhúsleves-kocka, csipetnyi porcukor, 1 tojásból készített galuska (levesbetét)

Elkészítése:
A még fagyos brokkolit apró kockákra, illetve kis rózsákra vágjuk, majd a forró olajon állandóan kevergetve kissé lepirítjuk. Ha már a levét elfőtte, a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát és a zúzott fokhagymát. Azonnal felöntjük 1 liternyi vízzel, és a tűzre visszatéve felforraljuk. Beletesszük a húsleveskockákat és kevés sót. A kefirben simára keverjük a lisztet, és a forrásban lévő levesbe öntjük. Közben folyamatosan kevergetjük, hogy ne legyen csomós. Jól kiforraljuk, és a galuskát is belefőzzük. Addig főzzük, amíg a galuska mind fel nem jön a leves tetejére. Végül csipetnyi cukorral ízesítjük. Karfiollevest is lehet így készíteni. Elkészítési ideje: kb. 30 perc

HÁZI BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 1 l húslé (húsleveskockával is készíthető), só, bors, 1 ek liszt, snidling, 2-3 főtt tojás (Diéta alatt teljes kiőrlésű lisztet, keményítőt használjunk.)

Elkészítése:
A megmosott, feldarabolt brokkolit a húslevesben kb. 10 perc alatt puhára főzzük. Leszűrjük, majd szitán áttörjük vagy turmixoljuk. A pépet visszaöntjük a fazékba, 1 evőkanál lisztet simára keverünk a lével, és lassan adagoljuk a péphez, majd felfőzzük. Szép sűrű levessé forraljuk, sóval, borssal ízesítjük. Tálaláskor apróra vágott snidlinggel díszítjük. Levesbetétként apró kockára vágott főtt tojást adunk hozzá, de vajban pirított zsemlekockával, kemény apróra vágott sajttal is finom, ha tálalásig 8-10 percet „pihen” a levesben. Friss vagy mirelit petrezselyemmel meghintjük a tetejét.

HÚSOS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
5 dkg sovány csirkehús, 80 g brokkoli, 1 dkg vöröshagyma, 5 g liszt, fél tojássárgája, 1 dkg fehérbor, citrom leve, rozmaring, lestyán, tárkony, só

Elkészítése:
A húst a hagymával, sóval 2,5 dl vízzel puhára főzzük, Ezután beletesszük a brokkolit, és még pár percig főzzük, hogy megpuhuljon, majd az egészet turmixgépbe tesszük. Rászórjuk a lisztet és hozzáadjuk a tojássárgáját és összeturmixoljuk. ízesítjük a fűszerekkel, még egyszer felforraljuk és forrón tálaljuk.

MANDULÁS BROKKOLI-KRÉMLEVES
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli, 5 dkg margarin, 1-1 dl tejföl és joghurt, ételízesítő, só, bors, reszelt szerecsendió, a tetejére 5 dkg mandula

Elkészítése:
A kis darabokra vágott brokkolit forró vajon átforgatjuk, és egy liter vízzel felengedjük (a víz felét tejjel is helyettesíthetjük). Befűszerezzük és kb. 10 percig főzzük. Ezután összeturmixoljuk és tálalás előtt a tejfölt és a joghurtot is belekeverjük. Csészékbe töltve úgy tálaljuk, hogy a tetejét hámozott, metéltre vágott, pirított mandulával meghintjük.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.