Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


BROKKOLILEVESEK 9.

2019.05.20

LEVESEK LEXIKONJA

SAJTOS BROKKOLI-KRÉMLEVES 01.
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 1 kis fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg trappista sajt, 10 dkg vaj, vegeta, őrölt fehérbors, 1 babérlevél, 1 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, csapvíz, petrezselyemzöld, 25 dkg fokhagymás kenyérchips

Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, a vöröshagymát daraboljuk, a sajtot lereszeljük és félretesszük.
Vajon puhára pároljuk a brokkolit a vöröshagymával, fokhagymával. Vegetával, fehérborssal, babérlevéllel ízesítjük.

A babérlevelet kivesszük, felöntjük vízzel, botmixerrel összeturmixoljuk a levest.
Újraforraljuk, beletesszük a reszelt sajtot, folyamatosan keverjük, míg a sajt elolvad.
Végül tejfölös habarást teszünk bele, szintén folyamatos keverés mellett. 2 perc múlva levehetjük a tűzről.
Tálaláskor apróra vágott petrezselyemzölddel díszítjük és fokhagymás vagy natúr kenyérchipset kínálunk hozzá.

SAJTOS BROKKOLI-KRÉMLEVES 02.
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál napraforgóolaj, 2 húsleveskocka, 2 dl főzőtejszín, só, őrölt bors, 15 dkg Cheddar vagy Gouda sajt, néhány kis brokkoli levél a díszítéshez

Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük, minél kisebbre és alaposan megmossuk.
A szárakat is bele lehet tenni.
A burgonyát meghámozzuk, és apró kockákra vágjuk. A vöröshagymát felaprítjuk, a fokhagymát szétnyomjuk, vagy lereszeljük. vöröshagymát és a fokhagymát az olajban üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a brokkolit és a burgonyát és a tűzön rövid ideig kevergetjük.
Felöntjük kb. 1 liter vízzel, hozzáadjuk a leveskockákat és felforraljuk. Ezután hozzáöntjük a tejszínt és lefedve, lassú tűzön addig főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli megpuhul.
Közben sóval, borssal ízesítjük.
Ha kész, botmixerrel pépesítjük a levest. Ha nagyon sűrű, adhatunk hozzá még vizet.
Hozzáadunk 10 dkg sajtot és olvadni hagyjuk benne.
Tálalás:
előmelegített tányérokban, a maradék sajttal megszórva, brokkoli levéllel díszítve.
Adhatunk hozzá ropogós búzakenyeret.

SONKÁS BROKKOLI LEVES
Hozzávalók:
30 dkg brokkoli (gyorsfagyasztott), 10 dkg gépsonka, 2 tyúkhúsleves-kocka, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, késhegynyi őrölt borókabogyó, csipetnyi só

Elkészítése:
A brokkolit kis rózsáira szedem, és a hosszú, vastag szárrészét kis kockákra vágom. A gépsonkát vékony csíkokra metélem. A felforrósított olajon 2 percig párolom a brokkolit, közben megsózom. Bő 1 liter vízzel felöntöm, beleteszem a húsleveskockákat és a borókabogyót, valamint a finomra vágott petrezselyemzöld felét. Felforralva 5 percig főzöm, közben a tejfölt és a lisztet 1 dl vízzel simára keverem, majd a forrásban lévő levest besűrítem vele. Jól felforralom, végül a sonkacsíkokat is beletéve, ráhintem a megmaradt petrezselyemzöldet, és éppen csak hogy felforralom, máris elzárom alatta a lángot.
Ugyanez karfiollal is nagyon finom.

SÖRLEVES BUNDÁZOTT BROKKOLIVAL
Hozzávalók:
15 dkg reszelt sajt, 2 ek fűszerpaprika, 40 dkg brokkoli, 1 szál újhagyma, 1 g fokhagyma, 1 fej hagyma, 2 db tojás, 1 l húslé, 4 ek liszt, 2 ek vaj, 5 dl sör, olaj, só, bors

Elkészítése:
Egy edényt felforrósítunk, bedörzsöljük fokhagymával, felforrósítjuk benne a vajat, majd megpároljuk rajta a hagymákat. Hozzáadjuk a lisztet, felöntjük sörrel és húslével, majd és végül hozzáadjuk a reszelt sajtot. Egy tálban összekeverjük a tojásokat, a lisztet és a sört, ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával, és alaposan összekeverjük.
Az így kapott tésztában megmártjuk a leforrázott brokkolit, majd forró olajban készre sütjük.
A leveshez tálaljuk.

TEJSZÍNES BROKKOLI LEVES
Hozzávalók:
50 dkg brokkoli, 20 dkg füstölt tarja, 3 dl tejszín, 1 dl natúr joghurt, 4 ek rétesliszt, Delikát ételízesítő

Elkészítése:
A gyorsfagyasztott - ha csak az van kéznél - brokkolit felteszem főni és forrástól számított 10 perc után hozzáteszem a kockára vágott füstölt tarját.
A joghurtot a liszttel elkeverem és behabarom a levest.
Delikáttal ízesítem, majd forrás után leveszem a tűzről.
Ezt követően hozzáöntöm a tejszínt, ami nemcsak lágyabb ízűvé, hanem kicsit sűrűbbé is varázsolja a levest.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.