Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK 6.

2018.12.17

LEVESEK LEXIKONJA

BROKKOLI LEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg brokkoli, 2 evőkanál liszt, 2 dl tejföl, 3 dkg vaj, 1,5 zsemle, petrezselyem, őrölt bors, só

Elkészítése:
A megtisztított és rózsáira bontott brokkolit főzd meg 1-1,5 liter sós vízben, majd a levével együtt turmixold le, borsozd és adj hozzá finomra vágott petrezselymet. Közben a lisztből és a tejfölből készíts habarást, ezt add a leveshez és forrald össze. (Lisztbe forgatott vajdarabkákkal is gazdagíthatod.). A sütőben, szárazon pirítsd meg a zsemlekockákat, s tálaláskor ezt kínáld a leveshez.
Friss és gyorsfagyasztott brokkoliból is készítheted.

BROKKOLI LEVES 03.
Hozzávalók:
Kb. 35 dkg brokkoli, 1 húsleveskocka, 1 ek liszt, 3 dl sovány tejföl (tejföl light, mondjuk 12%-os). 1 csipet reszelt szerecsendió

Elkészítése:
Felforralunk 1 liter vizet.
A brokkolit megtisztítjuk, rózsáira bontjuk és megmossuk. (Vagy mirelit brokkolit veszünk.) A brokkolit a forrásban lévő vízbe dobjuk. Hozzáadjuk a leveskockát, és fedő alatt addig főzzük, amíg a brokkoli megpuhul. A liszttel elkeverjük a tejfölt, hozzámerünk egy kis levest, majd az egészet visszaöntjük a levesbe, így nem fog kicsapódni. Őrölt borssal, szerecsendióval ízesítjük, ha szükséges esetleg utána sózzuk.
Néhány percig még forraljuk.
Lehúzzuk a tűzről, merülő mixerrel pépesítjük, és azonnal tálaljuk.

BROKKOLI LEVES 04.
Hozzávalók:
brokkoli, petrezselyemzöld, olaj, tejföl, zöldpaprika, só

Elkészítése:
Az olajban megforgatjuk a petrezselyemzöldet, ízlés szerint pirospaprikát is. Feleresztjük vízzel, beletesszük a rózsáira szedett brokkolit, felszeletelt zöldpaprikát, sót. Puhára főzzük. Végén tejfellel, vagy joghurttal, esetleg sűrítőanyaggal behabarjuk.
Lehet egy tojássárgáját is keverni a tejfölbe.
A tetejét szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel.

BROKKOLI LEVES CSIRKEMÁJJAL
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem. Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát. A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom. A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe. Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet.
Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul.
A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - BROKKOLILEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.