Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CÉKLALEVESEK 10.

2019.08.15

LEVESEK LEXIKONJA

PIKÁNS CÉKLALEVES
Hozzávalók:
félliteres üveg kész céklasaláta, 1-1 dl tej és kefir, 1-1 csapott evőkanál liszt, vágott petrezselyemzöld és reszelt torma, 1 evőkanál olaj, 1 kis fej hagyma, ízlés szerint só és cukor, a tálaláshoz kevés tejföl

Előkészítése:
a céklasaláta levét leszűröm és félreteszem.
A céklát apróra vágom.
A lisztet simára keverem a tejjel és a kefirrel, majd petrezselyemzölddel ízesítem.
A hagymát finomra vágom.

Elkészítése:
a forró olajon üvegesre fonnyasztom a hagymát, majd felöntöm 6 dl vízzel és 1 dl céklalével.
Megsózom és felforralom.
5 percig főzöm, ezután beleöntöm a lisztes tejet és beleteszem a céklát.
Kiforralom, majd kevés cukorral ízesítem.
Tálaláskor kevés tejföllel meglocsolom.

REFORM CÉKLALEVES
Hozzávalók:
félliteres üveg ecetes céklasaláta, 2 tojás, 5 dl tej, 1 evőkanál Vegeta, 1 evőkanál korpás liszt, ízlés szerint 1-2 evőkanál méz, csipetnyi só

Elkészítése:
A lecsöpögtetett céklát, feldaraboljuk.
4 dl tejet, 3 dl vizet és ízlés szerinti mennyiségben céklalevet összekeverünk (kellemesen pikáns legyen), felforraljuk, beleszórjuk a Vegetát és még sót, ha szükséges.
Ezután öntjük bele a feldarabolt céklát.
Behabarjuk a levest a maradék tejben elkevert liszttel.
Legalább 5 percig forraljuk, utána mézzel ízesítjük.
Levesbetétnek darabolt kemény tojást adunk a tányérokba.
Nyers céklából is készülhet, akkor almaecettel vagy citrommal savanyíthatjuk.

SONKÁS CÉKLALEVES
Hozzávalók:
3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 50 dkg csirkeaprólék, 25 dkg vegyes zöldség, só, csipetnyi törött bors, 1 babérlevél, 5 dl kész céklasaláta, 15 dkg főtt sonka, 1 teáskanál liszt, 2 dl tejföl, 1 evőkanál reszelt torma, csipetnyi cukor

Elkészítése:
Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, és megpirítom rajta a feldarabolt csirkeaprólékot.
1 liter vízzel, a karikára vágott zöldséggel, sóval, borssal, babérlevéllel puhára főzöm.
A húst kicsontozom, és metéltre vágva, visszateszem a lébe, majd a csíkokra vágott céklával, meg 1 dl céklalével jól összeforralom.
Hozzáadom a kockákra vágott sonkát, és liszttel elkevert tejföllel besűrítem.
Állandó keverés közben felforralom.
Végül reszelt tormával, csipetnyi cukorral ízesítem, és tejföllel meglocsolva, nagyon forrón tálalom.

SZLOVÁK CÉKLALEVES
Hozzávalók:
15 dkg céklarépa, 12 dkg savanyú káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 2 db babérlevél, 15 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál dia ketchup, 2 dl fehér joghurt, 2 gerezd fokhagyma, majoránna

Elkészítése:
A céklát alaposan megsúroljuk, megmossuk és lehámozzuk, s kockákra vágjuk, és leveses fazékba tesszük.
Hozzárakjuk a savanyú káposztát, a felaprított sárgarépát, petrezselymet meg hagymát, és kellő mennyiségű vizet öntünk rá.
Megsózzuk, megborsozzuk, s beledobjuk a babérlevelet, s puhára főzzük.
Kb. tíz perccel a főzés befejezése előtt, beletesszük a karikákra vágott füstölt kolbászt meg a cukormentes ketchupöt és a joghurtot.
Lehúzzuk a tűzről és megízesítjük zúzott fokhagymával meg majoránnával.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.