Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CÉKLALEVESEK 11.

2019.12.10

LEVESEK LEXIKONJA

TEJSZÍNES CÉKLA-KRÉMLEVES NÁNDI MÓDRA
Elkészítése:
2 vöröshagymát és 4 kisebb céklát meghámoztam, és felaprítottam.(hagymát finomra)
Kevés olajban a hagymát megpirongattam, aztán rádobtam a céklát, és még 3-4 percig pirítottam.
Na, most az eredeti recipe 1 liter húslevest ír hozzákeverni, én felerészben a második fogás csülök-főzőlevét használtam föl, és csak a másik fél liter volt húsleves.
Belelöttyintettem 1-2 dl rozé bort is, sóztam, borsoztam, és lefedve puhára főztem a céklát.
Ezután mixerrel összetörtem a céklákat, s még egyszer fölforraltam.
Habverővel kevergetve hozzáöntöttem 3 dl tejszínt, kevés citromlevet, s mivel kissé masszív íze volt 1 ek cukrot is elkevertem benne.

TOJÁSOS CÉKLALEVES
Hozzávalók:
50 dkg nyers cékla, 4 tojás, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só, cukor, citromlé, ízlés szerint, késhegynyi őrölt babérpor

Elkészítése:
A céklát nyersen meghámozom és lereszelem, majd a forró olajon pár percig, állandó keverés közben megpirítom.
Ezután felöntöm 1 liter vízzel, megsózom, beleszórom a babérlevélport és felforralva puhára főzöm.
Közben a lisztet simára keverem a tejföllel, ízesítem citromlével és cukorral, majd behabarom vele a levest.
Felforralom.
Óvatosan, egyenként ütöm bele a forrásban levő levesbe a tojásokat, és nem keverem meg legalább 8 percig, hogy a tojások egyben maradjanak.

TORMÁS CÉKLALEVES
Hozzávalók:
félliteres üveg ecetes-tormás céklasaláta, 2 dl tejszín, 2 evőkanál frissen reszelt torma (a készen kapható ecetes torma nem alkalmas ehhez a leveshez),
1 csapott evőkanál finomliszt, ízlés szerint só és cukor

Elkészítése:
A céklasalátát leszűröm, majd a céklát egészen vékony csíkokra aprítom és félreteszem.
A visszamaradt levet annyi vízzel egészítem ki, hogy az összes folyadék 6 dl legyen.
Felforralom.
Közben a tejszínben simára keverem a lisztet, majd a forrásban lévő céklalevet beleöntve, folytonos keverés közben besűrítem.
Legalább 5 percig forralom, beleteszem a céklacsíkokat, és ismét felforralom.
Sóval és cukorral ízesítem, ezután lehűtöm, és hűtőszekrénybe teszem.
Tálalás előtt a hideg levest felkeverem, előhűtött csészékbe öntöm, és mindegyik tetejére teszek egy kevés frissen reszelt tormát.
Rendkívül üdítő, különösen a nyári melegben érdemes fogyasztani.

ÜDÍTŐ CÉKLALEVES
Hozzávalók:
2 dl ecetes-tormás céklasaláta a levével együtt, 5 dl kefir vagy joghurt, 5 dkg finomra darált dió, 1 alma, 1 csokor petrezselyemzöld, édesítőszer, só

Elkészítése:
A céklasalátát (levével) és a megtisztított almát összeturmixoljuk. Hozzáöntjük a kefirt, belekeverjük a vagdalt petrezselyemzöld és a dió felét.
Ízlés szerint édesítjük, sózzuk.
Tálaláskor adhatunk hozzá jégkockát, a tetejét megszórjuk a maradék petrezselyemzölddel és dióval.

 
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.