Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CÉKLALEVESEK 9

2019.04.11

LEVESEK LEXIKONJA

EGYSZERŰ CÉKLALEVES
Ezt a nagyon kellemes, üde ízű levest ajánlom mindazoknak, akik télen egy kis plusz vitaminpótlásra vágynak, de a céklát szeretik.
Hozzávalók:
0,5 kg cékla 10 dkg cukor, 05 dl 10% ecet 510 dkg torma 2 dl tejszín

Elkészítése:
Hámozzuk meg, majd főzzük meg a céklát egy kevés cukorral, ecettel és tormával. Hagyjuk kihűlni, utána tegyük turmixgépbe, adjunk hozzá tejszínt, és turmixoljuk össze. (de jobb reszelőn lereszelni, mert a turmixgép nehezen viszi)

HÚSOS CÉKLALEVES (BORSCS)
Hozzávalók 8 személyre:
50 dkg csirkeaprólék, 50 dkg marhaszegy, 20 dkg főtt füstölt sonka, 50 dkg vegyes leveszöldség, 25 dkg savanyú káposzta, 1 pár virsli, 3 dl tormás-ecetes céklasaláta, 1 nagy fej vöröshagyma, 3 dl tejföl, 4 evőkanál olaj. 1 evőkanál kapribogyó, 1 evőkanál reszelt torma, 1 evőkanál só, 4 szem kibontott kardamom mag, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 2 evőkanál liszt, 10 szemes fekete bors, késhegynyi őrölt babérlevélpor, körömnyi szerecsendióvirág

Elkészítése:
A húsokat tisztítás után feldarabolom, a megtisztított zöldséget pedig hasábokra vágom. A levétől leszűrt ecetes céklát ugyancsak vékonyka hasábokra, a savanyú káposztát pedig apróra vágom. A virslit felkarikázom. Előveszek egy nagy, legalább 5 l-es fazekat, és beleteszem a marhahúst. Ráöntök 2 l vizet, megsózom, majd felforralom. Habját leszedem és csendes forralással főzöm másfél órán keresztül. Ezután hozzáadom a csirkeaprólékot, az összes fűszert és megmosott, héjas vöröshagymát. Addig főzöm, amíg a hús teljesen megpuhul. Akkor a húsokat leszűröm, a vöröshagymát kidobom, és a lébe beleteszem a leveszöldséget. Az olajon megfuttatom a savanyú káposztát, majd azt is beleteszem a levesbe. Közben a húsokat kicsontozom, és kis kockákra vágva visszateszem. Belekeverem a virsli karikákat és a kockára vágott főtt sonkát is. Az egészet felforralom, ezután teszem hozzá a céklasalátát, és annyi céklalevet, hogy kellemesen savanykás-pikáns legyen. A tejfölbe belekeverem a reszelt tormát és a lisztet, adok hozzá még 1 dl vizet és behabarom az ételt. Még egyszer fölforralom, és forrón kínálom a tetejére szórt finomra metélt petrezselyemzölddel. Annyira tartalmas leves (inkább egytálétel), hogy második fogás már nem is szükséges utána, legfeljebb gyümölcsöt teszek az asztalra.

KRÉMES CÉKLALEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 közepes fej cékla, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 kis fej hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis paradicsom vagy 1 kávéskanál paradicsompüré, 1 csomó kapor, 1 csomó petrezselyemzöldje, 2 evőkanál tejföl, só, bors, babérlevél, étolaj

Elkészítése:
Megkönnyíti a munkát, ha van valamilyen nagyobb teljesítményű zöldségdarálónk, mert első lépésben a tisztított céklát, a sárgarépát és a petrezselyemgyökeret mind-mind föl kell aprítani a nagy lyukú reszelőnek megfelelő méretre. A zöldségeket ezután néhány kanál olajon (célszerű mikrohullámú sütőben) félig megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, petrezselyemzöldjét, paradicsomot, babérlevelet, sózzuk-borsozzuk és továbbpároljuk.
Közben leveses fazékban vizet forralunk 2 marhahúsleves-kockával, ebbe jön a megpárolt zöldség és a fokhagyma. Az összes hozzávalót jól összeforraljuk, ha kell, utána ízesítjük, és még 5 percig csendesen főzzük. Ha minden teljesen megpuhult, levesünket leszűrjük. A szűrőkanálban maradt zöldségekből ízlés szerinti mennyiséget összeturmixolunk, majd a leszűrt levesbe visszatesszük, azaz a levest „önmagával sűrítjük”.
Nagyétkű család számára főzzünk apró kockára vágott burgonyát (külön), és azt tegyük a levesbe, igényesebbek készíthetnek saját kezűleg húsos táskát, a gyors megoldást kedvelők számára ajánlott a kész húsos (vagy bármelyik más ízesítésű) ravioli levesbetétként.
Végül a levest a levesestálban elkevert 2 evőkanál tejfölre szedjük, és megszórjuk finomra vágott kaporral.

OROSZ BORSCS - STRAVINSKY'S BORSCHT
Hozzávalók 6-8 személyre:
1 db (~30 dkg) nagy cékla, vékony csíkokra vágva, 1 evőkanál (ízlés szerint) ecet, lehet borecet is, 25 gr szalonnazsír, 2 teáskanál cukor, 2 közepes fej hagyma, apróra vágva, 2 paradicsom, összevagdalva, 1 sárgarépa, karikára vágva, 1 fehérrépa, vagy fél paszternák, karikára vágva, 25 gr enyhén sós vaj. 1/2 közepes káposzta, (kb. 60 dkg), 0.5 cm-es csíkokra vágva, 450 gr krumpli, megtisztítva, 2 x 2 cm-es kockára vágva, 2.2 liter jó minőségű marhahúsleves, 5-6 szem bors, 3 szegfűbors, 3 babérlevél, 1 fej fokhagyma, megtisztítva, apróra vágva, friss petrezselyemzöld, apróra vágva, só és őrölt bors ízlése szerint, 150 gr tejföl

Elkészítése:
Tegye a csíkokra vágott nyers céklát, ecetet, egy kevés szalonnazsírt, cukrot, az összevágott paradicsomot egy edénybe és főzze lassú lángon fedő alatt kb. 5 percig. A hagymát, a répát, a fehérrépát dinsztelje meg vajon.
A csíkokra vágott káposztát és a kockára vágott krumplit párolja a marhahúslevesben kb. 15 percig. Adja hozzá a céklás keveréket, az elősütött zöldséget, a borsot, a szegfűborsot és a babérleveleket, majd főzze további 10 percet.
Adja hozzá az összevagdalt fokhagymát, a maradék szalonnazsírt és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Hagyja a borscsot főni és érlelődni alacsony lángon és nagyon lassan kb. 4 és 1/2 órát. Hagyja hűlni kb. 12-18 órát.
Tálalás előtt óvatosan melegítse fel, és ízlés szerint adjon hozzá kb. 1 teáskanál tejfölt, mindenkinek a tányérjába.
Tálalja egy kevés szeletekre vágott sötét rozskenyérrel.
Megjegyzés:
Gyakorlott háziasszonyok az eredeti recepttel ellentétben nem szentségtelen, ha ésszerűsítik az elkészítés bonyolult sorrendjét!

OROSZ CÉKLALEVES KOLBÁSSZAL ÉS PETREZSELYEMKRÉMMEL
Hozzávalók 4 nagyobb adaghoz:
60 deka cékla (kb. gyerekököl nagyságú fejek), 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 deka sárgarépa, 10 deka fehérrépa, 20 deka parasztkolbász, 40 deka levesbe való marhahús (például lapocka), 20 deka savanyú káposzta. 2 evőkanál olaj, só és frissen őrölt bors, 2-3 babérlevél, kb. 1,5 liter víz, 1 púpos evőkanál liszt

A petrezselyemkrémhez: 2 csokor petrezselyem, 2 deci 12 százalékos zsírtartalmú tejföl, 1 deci tejszín, só és frissen őrölt bors

Elkészítése:
Bekapcsolom a sütőt 200 C fokra (gázsütőn 6-os fokozat).
A megmosott, héjas céklákat egyenként alufóliába bugyolálom, majd a csomagokat egymás mellé teszem egy nagy tepsire. Ha már meleg a sütő, betolom a tepsit, és kb. 50-60 perc alatt puhára sütöm a céklafejeket. Miután kihűltek, gumikesztyűs kézzel meghámozom őket, aztán mindet felkarikázom félujjnyi vastagra. (1-2 nappal korábban is elkészíthető, semmi baja nem lesz a hűtőben.) A céklasütés után hátra van még némi előkészület. A vöröshagymát és a fokhagymát megpucolom, majd megtisztítom a kétféle répát. A tiszta répákat aztán ujjnyi vastag szeletekre vágom, és hasonló méretűre darabolom a parasztkolbászt is. Jöhet a megmosott marhahús: apróra kockázom, és félreteszem. Ezután átöblítem a savanyú káposztát, szűrőbe téve jól átmosom a csap alatt.
Miután kinyomkodtam, kezdődhet a főzés!
Az olajat belekanalazom egy ötliteres fazékba, megmelegítem, és a kézi reszelő apró lyukú oldalán belereszelem a megpucolt vöröshagymát. Kevergetve üvegesre párolom, aztán hozzáreszelem a fokhagymát. Amikor megérzem a fokhagyma illatát, beleteszem a fazékba a kockákra vágott marhahúst. Megsózom, megborsozom, és 5-6 perc alatt kevergetve addig párolom, amíg kivilágosodik. Ha már ez rendben van, beleszórom a fazékba a karikára vágott sárgarépát és fehérrépát. Utána beleöntöm a vizet, és az egészet felforralom. Amikor elkezd bugyogni, hozzádobom a babérleveleket, majd mérsékeltre csavarom a lángot, és lefedve kb. 1,5 óra alatt puhára főzöm a marhahúst. Miután a húsfalatok megpuhultak, beleteszem a levesbe a kolbászkarikákat, a felszeletelt céklát és a savanyú káposztát.
Pár perc alatt az egészet jól összefőzöm, aztán besűrítem a levest.
Ehhez kiszedek néhány merőkanálnyi levet a fazékból, és kézi habverővel simára keverem a liszttel. A sűrítő keveréket aztán visszaöntöm a fazékba, és a levest addig kavargatom, amíg sűrű lesz. Mielőtt elzárnám alatta a lángot, megkóstolom, elég sós-e.
Ha nem, akkor pótlólag még ízesítem.
(A leves 1 nappal korábban is elkészíthető.)
A tányérokba mert levesbe, üde petrezselyemkrém kerül. Ez úgy készül, hogy ollóval belenyiszálom a turmixgépbe a leveleket, hozzájuk adom a tejfölt meg a tejszínt, aztán sót és borsot szórok a gépbe, majd megnyomom a gombot.
A céklaleveshez puha fehér kenyeret szoktunk enni, de akinek a karakteresebb ízű rozskenyérre támad gusztusa, bátran szeljen hozzá néhány szeletet.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.