Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLA (BORSCS) LEVESEK 1.

2016.12.07

LEVESEK LEXIKONJA

Származása, elterjedése
A cékla a Földközi-tenger környékén őshonos, már i. e. 3000-ben ismerték. Magyarországon a 17. században vált ismertté.
Lippai János
- a vörös, fehér és sárga változatát is leírta, a modern,étkezést szolgáló fajták a 19. és a 20. században terjedtek el.

Gyógyászati hatása
A cékla gyógyászati hatása annak köszönhető, hogy tele van antioxidánsokkal, amelyek a sejteket külső szabad gyökök támadásától védik.
Az antioxidáns hatását a TAC számmal (Total antioxidant capacity) jelölik.

Gátolja a
- ráksejtek szaporodását,
- vérképző, a
- sav-bázis egyensúlyt, a
- máj anyagcsere-folyamatait szabályozza.

Cékla - Tápanyagtartalom 100 g-ban
 
Források
- Ugrás fel ↑ [1] Garami Mária: Betain a céklából, Kertpont.hu
- Ugrás fel ↑ „”. Sciences et Avenir (744), 38-39. o. (Hozzáférés ideje: 2009. február 13.)

További információk
- Céklából készülő savanyúság receptek
- A cékla termesztése és konyhai felhasználása
- Savanyúság.lap.hu - linkgyűjtemény

Kapcsolódó szócikkek
- betanin
- geozmin
wikipedia
 
BORSCS (OROSZ-LENGYEL CÉKLALEVES)
Elkészítése:
50 deka csontot, 50 deka marhahúst és 1 füstölt sonkacsülköt sós vízben főzünk, míg a hús félig megfő. 2-3 fej hámozott, metéltre vágott (egészben savanyított) céklát, 1-1 fej szintén metéltre vágott zellert, sárgarépát, petrezselyemgyökeret, 1 kis fej kelkáposztát, 25 deka savanyú káposztát és 1 karikára vágott vöröshagymát vajon rövid ideig párolunk, aztán föleresztjük a sós lével, és beletesszük a félig főtt húsokat is. Ha kell, még megsózzuk, megborsozzuk, és kevés majoránnát is teszünk bele.
Födő alatt főzzük, míg a húsok puhára főnek. 2-3 fej nyers céklát megreszelünk, és leöntjük forró csontlével, majd letakarva állni hagyjuk, míg a leves fő. Mikor a hús megpuhult, kevés vajjal és liszttel berántjuk a levest. A húsokat kiszedjük, és metéltre vágva visszarakjuk a levesbe.
Adhatunk bele felszeletelt kolbászt is, sőt sok helyen egy fél kacsa húsát is belevagdalják.
Felforraljuk, és 2-3 deci tejföllel ízesítjük, majd a reszelt cékláról leszűrt lével pirosra festjük.
BORSCS - OROSZ CÉKLALEVES
Hozzávalók:
2 db sárgarépa, 2 db zellerszár, 12.5 dkg káposzta, 2 ek napraforgó olaj, 20 dkg paradicsom, 40 dkg cékla, 1 l víz, 1 mk só, 2 mk cukor, 1.5 dl tejföl, 1 ek zellerlevél

Elkészítése:
A céklákat alaposan megmossuk, és héjában puhára főzzük. A répákat és a zellerszárat megtisztítjuk és karikákra vágjuk. A káposztát csíkokra vágjuk. Kevés olajon 10 percig pároljuk az előkészített zöldségeket. Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a feldarabolt, hámozott paradicsomot, felforraljuk, és kis lángon kb. 20 percig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
Közben lehúzzuk a cékla héját és kockákra vágjuk. A leveshez adjuk, sózzuk, cukrozzuk. Még 3-4 percig főzzük. Felszolgálhatjuk így is, vagy ha a sűrűbb leveseket kedveljük, akkor felét turmixgépben összetörjük, majd visszakeverjük a többihez. Minden adagot 1-1 evőkanál habosra kevert tejföllel díszítve és egy kevés finomra metélt zellerlevéllel meghintve teszünk az asztalra.
Ez a rubinvörös leves látványnak sem utolsó.
Oroszországban gyakran adnak mellé apró túrós vatrushkit, mely tápláló ebédétellé egészíti ki.
CÉKLALEVES 01.
Hozzávalók:
5 dl-nyi készen vásárolt (vagy házilag készített) céklasaláta levével együtt, 4 dl tej, 2 dl víz, 1 húsleveskocka, 2 evőkanál árpapehely, 1 evőkanál korpás liszt, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 1 evőkanál méz, késhegynyi törött fekete bors, só

Elkészítése:
A céklasalátát leszűröm. A céklát vékony metéltre vágom. A céklalevet fazékban összeöntöm a vízzel és 2 dl tejjel, majd belecsorgatom a mézet, beleszórom a törött borsot és beleteszem a húsleveskockát. Felforralom, és a forrástól számított 5 percig főzöm. Közben a megmaradt tejet simára keverem a liszttel, majd a forrásban lévő levest behabarom vele. Beleszórom az árpapelyhet és a céklacsíkokat, ezután folytonosan kevergetve legalább 3 percig forralom. Végül a lángról lehúzom, belekeverem a reszelt tormát, és befedve 10 percig hagyom állni, csak azután tálalom.
Hidegen is, melegen is egyaránt nagyon ízletes, ám szokatlan leves.
CÉKLALEVES 02.
Hozzávalók 4-5 személyre:
1 kg cékla, 75 dkg oldalas, 3 teáskanál ételízesítő, fél teáskanál fehér bors, 2 babérlevél, 1 csomó leveszöldség, só, őrölt bors, 3-4 evőkanál fehérborecet, 2 teáskanál finomra vágott kapor, fél csokor petrezselyem; a tálaláshoz kevés kemény habbá vert tejszín

Elkészítése:
A húst az ételízesítővel, a borssal és a babérlevéllel együtt másfél liter vízben feltesszük főni. (Fedő alatt kb. 45 perc). A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk, és kis darabokra vágjuk. A húshoz adjuk, és további 25 percig főzzük. Közben meghámozzuk a céklát, kis darabokra vágjuk, és a leveshez adva újabb 20 percig főni hagyjuk. Ekkor a húst kivesszük, a csontot kihúzzuk, majd a csíkokra vágott húst visszatesszük a levesbe. Sóval, borssal és ecettel ízesítjük.
A finomra vágott kaporral és petrezselyemmel megszórva, kemény habbá vert tejszínnel kínáljuk.
CÉKLALEVES 03.
Hozzávalók:
2 kis céklagumó (kb. 30 dkg), 1 fej hagyma, 1 szál zöldhagyma, 3 dl zöldség erőleves, 2 evőkanál zsírszegény tejföl, 1/2 citrom leve, 1/2 csokor petrezselyem, 1 evőkanál olívaolaj, fűszer-só

Elkészítése:
A céklát megtisztítjuk, kockákra vágjuk. A megtisztított, aprított hagymát olajon üvegesre pároljuk, felöntjük a levessel, beletesszük a céklát és felforraljuk. A zöldhagymát vékonyan felkarikázzuk. A levest összeturmixoljuk, majd apróra vágott petrezselyemmel, citromlével és újhagymával ízesítjük.
A tányérban 1-1 kanál tejföllel gazdagítjuk.
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA 

Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.