Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLALEVESEK 4.

2017.02.23

LEVESEK LEXIKONJA

CÉKLALEVES 10.
Hozzávalók 3-4-5 személyre:
30-40 dkg céklasaláta, 2 dl tejszín, 1 evőkanálnyi liszt, cukor, só

Elkészítése:
A céklát szedjük ki a levéből, s vágjuk apróra. 6 dl vízhez adjunk néhány kanálnyi céklalét, sót, cukrot, tegyük bele a céklát, és forraljuk fel. A liszttel és a tejszínnel készítsünk habarást, s sűrítsük be vele a levest. Még egyszer forraljuk össze, s hagyjuk kihűlni.
Végül fedjük le, s a tálalásig -- legalább fél óra hosszan -- tartsuk a jégszekrényben.

CÉKLALEVES 11.
Hozzávalók:
50 dkg cékla, 1 dl főzőtejszín, 1 fej vöröshagyma, 4 dkg vaj, só, fekete bors, 1 liter húsleves (lehet kockából is), néhány szem dió vagy mandula, 1 közepes nagyságú narancs

Elkészítése:
A céklát puhára főzzük, majd amikor már langyosra hűlt, mind a két végét levágjuk, a héját lehúzzuk, vagy meghámozzuk, és vékony csíkokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és előhevített vajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a főtt, csíkokra vágott céklát, sóval, őrölt fekete borssal ízesítjük, és felöntjük az előre elkészített húslevessel, majd néhány percig főzzük. Utána hozzákeverjük a főzőtejszínt. A narancs héját alaposan megmossuk, és vékony karikákra vágjuk, az esetleges magokat kiszedjük. A céklacsíkokat a tányér közepére halmozzuk, és tálaláskor néhány karika narancsot teszünk a halom tetejére. Hozzámerjük a levest, és a végén megszórjuk a tetején apró darabokra vágott dióval.
A leves úgy is nagyon finom, ha krémlevesnek készítjük el.
A megfőtt levest összeturmixoljuk, és a tetejét a receptben leírt módon díszítjük.

CÉKLALEVES 12.
Hozzávalók:
50 dkg cékla, cukor, 1 citrom, 1 ek vaj, 1 tojás, 2 dl tejföl, só, bors, csipetnyi friss tárkony

Elkészítése:
A céklát megmossuk, meghámozzuk s enyhén sózott, cukrozott vízben megfőzzük, leszűrjük, és szitán át a levesbe törjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és tárkonyozzuk. Citromlével ízesítjük, majd a tejföllel elhabart tojássárgáját is beletesszük.
Ha szükséges, folyamatosan keverve felmelegítjük.

Forrás:LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLALEVESEK
Szerző:
Szerkesztette és Illusztrálta
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.