Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLALEVESEK 5.

2017.05.12

LEVESEK LEXIKONJA

CÉKLALEVES 13.
Hozzávalók:
1 kg cékla, 1 csésze só, 8-10 liter víz, használatkor só, bors, 2-3 tojás, 2 kisebb főtt burgonya

Elkészítése:
Két héttel az ünnep előtt előveszünk egy Peszahi fazekat, belerakjuk a kockára vágott céklát, a sót, felöntjük a vízzel, és meleg helyen savanyítjuk. Használatkor leszűrünk néhány liter levet, sóval, borssal felfőzzük. A levesestálba néhány nyers tojást teszünk, villával felverjük, és a levest folytonos keverés mellett ráöntjük.
Főtt burgonyával tálaljuk.

CÉKLALEVES 14.
Hozzávalók:
15 dkg céklarépa, 12 dkg savanyú káposzta, 2 szál sárgarépa, 1 szál petrezselyemgyökér, 1 fej vöröshagyma, só, törött bors, 2 db babérlevél, 15 dkg füstölt kolbász, 1 evőkanál dia ketchup, 2 dl fehér joghurt, 2 gerezd fokhagyma, majoránna

Elkészítése:
A céklát alaposan megsúroljuk, megmossuk és lehámozzuk, s kockákra vágjuk, és leveses fazékba tesszük. Hozzárakjuk a savanyú káposztát, a felaprított sárgarépát, petrezselymet meg hagymát, és kellő mennyiségű vizet öntünk rá. Megsózzuk, megborsozzuk, s beledobjuk a babérlevelet, s puhára főzzük. Kb. tíz perccel a főzés befejezése előtt, beletesszük a karikákra vágott füstölt kolbászt meg a cukormentes ketchupöt és a joghurtot.
Lehúzzuk a tűzről és megízesítjük zúzott fokhagymával meg majoránnával.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.