Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK 7.

2018.12.11

LEVESEK LEXIKONJA

 


CÉKLALEVES - A SZOMSZÉDAINKNÁL BORSCSLEVES
Elkészítése:
1/2 kg céklát 1/2 kg vegyes felaprított leveszöldséggel együtt másfél liter vízben fehér borssal, babérlevéllel megfőzünk, majd mixerrel pépesítünk (későbbi felhasználásra érdemes nagyobb mennyiségben a mélyhűtőbe is eltenni - persze az arányok megtartása mellett). Ezután (vagy felengedés után) ízesítsük fahéjjal, mézzel, citromhéjjal és lével, nátriumszegény sóval. Ha hígnak találjuk, sűríthetjük 1-2 ek vörös liszttel, azután friss petrezselyemmel és zellerzölddel tálalhatjuk.
Az asztalnál kínálhatunk hozzá tejfölt vagy tejszínt is.

 

CÉKLALEVES JÉGBE HŰTVE(GHÁNA)
Hozzávalók:
35 dkg apróra vágott főtt cékla, 1,25 l forró víz, 2 marhahúsleves-kocka, késhegynyi őrölt kömény, só, mk cukor, 1 tk citromlé, 2 ek borecet, 1 ek reszelt hagyma, 1 tojás sárgája, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 6 ek nem cukrozott tejszínhab, 12 db jégkocka

Elkészítése:
Tegyük forró vízbe a hagymát, köményt, leveskockát. 10 percig főzzük, adjuk hozzá a céklát és főzzük még 5 percig. Hagyjuk kihűlni. A cukorral keverjük jól össze, öntsük bele a citromlevet, ecetet és melegítsük meg. Öntsük a kikevert tojássárgájára, habverővel keverjük simára, majd a tejszínnel is.
Behűtve, poharakban jégkockával és petrezselyemmel tálaljuk.

CÉKLALEVES MÁSKÉPPEN 01.
Hozzávalók 4 személyre:
1 nagy cékla, 1 fej hagyma, citrom, narancs, só, cukor, 2 dl tejszín, 1 kanál krumpli keményítő

Elkészítése:
A céklát lereszeljük s feltesszük főni 3 l vízbe. Beletesszük a mazsolát. Kb. 10 percig főzzük és adunk bele apróra vágott hagymát, citrom és narancskockákat (héjastul), sót, cukrot és még kb. 10 percig főzzük, utána a tejszín és 1 kanál krumpli keményítő keverékével (ha kell pici vízzel) behabarjuk és sóval, borssal, citrommal ízesítjük.
Sajtos pirítóssal kínáljuk.

CÉKLALEVES MÁSKÉPPEN 02.
Hozzávalók:
céklalevél, céklagumó, vöröshagyma, olaj, almaecet, méz, só

Elkészítése:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon kissé megpirítjuk. Felöntjük vízzel, amibe beleadjuk az apróra vágott céklalevelet, és céklagumót.
Ha megpuhult, kis mézzel, almaecettel ízesíthetjük.

Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - A CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.