Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK 8

2019.01.12

LEVESEK LEXIKONJA

CÉKLALEVES PROTA MÓDRA – LENGYEL RECEPT
Hozzávalók:
3-4 közepes cékla (kb. 0, 5 kg), 30 dkg húsos csont (lehet fele marha fele sertés), 20 dkg csont, 20 dkg (1 köteg) vegyes zöldség (fehérrépa, sárgarépa, esetleg egy kis darab zeller, a póréhagyma zöld része). 0, 5-1 dkg szárított gomba (lehet friss is, de ez nem az igazi), 1 hagyma, 1-2 kanál ecet vagy borecet, 1 babérlevél, 1-2 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém), bors, só, cukor
Kiegészítők:
4 kemény tojás, 10-20 dkg főtt gyöngybab vagy óriásbab, 1 csomag tortellini (tudom, hogy ez már olasz, de) 10-20 dkg tészta (de csak kagyló, csiga vagy ehhez hasonló) esetleg személyenként 1-1 húsos panírozott palacsinta

Elkészítése:
A beáztatott gombákat, a húsos csontokat és csontokat feltesszük lassan főzni vízben. Sózzuk. Mikor a hús már majdnem puha, belerakjuk a zöldséget, megpirított hagymát és fűszereket. Külön megfőzzük puhára (vagy megsütjük) héjában a céklákat. Mikor teljesen puhák, leöntjük róluk a vizet, megpucoljuk, lereszeljük durva reszelőn. A kész húslét leszűrjük. Felforraljuk és beletesszük a lereszelt céklákat. Rögtön tegyünk bele 1-2 evőkanál ecetet, egy kanál cukrot és összenyomott fokhagymát sóval (vagy fokhagyma krém).
Felforraljuk, de nem főzzük, mert elmegy a piros-bordó színe. A húsos csontokról leszedjük a húst, vágjuk szép kockára vagy csíkokra. A kész levest át lehet szűrni, de nem kötelező. Minden tányérba rakjunk 1 vagy 2 félbevágott kemény tojást, egy kis húst, babot, tésztát, megfőtt tortellinit.
Ráöntjük a forró levest.
Azért javasolom a tortellinit, mert a lengyel konyhában is van egy nagyon hasonló levesbetét. Kicsit másképp néz ki (de nem nagyobb) ezt mi egyszerűen - fülecskék (uszka)-nek hívjuk.
Az átszűrt levest tálaljuk csészékben. Ilyenkor illik hozzáadni a fent említett húsos palacsintákat. Ebben az esetben a kanalat alig használjuk, és a palacsintát fogjuk kézben.
Ecet helyett a lengyelek szoktak használni un. céklakvaszt.
Húslé helyett lehet füstölt lét is használni (pl. húsvéti sonka leve).

CÉKLALEVES TORMÁVAL
Hozzávalók:
2 céklagumó (kb. 60 dkg), 1 hagyma, 7,5 dl zöldség-erőleves vagy húsleves (kockából is készülhet), 1dl tejföl, 1 evőkanál frissen reszelt torma, 2 dkg margarin, só, fehérbors, friss majoránna

Elkészítése:
A céklagumókat kuktafazékban, sós vízben puhára főzzük. Kissé kihűtjük, meghámozzuk, és kockára vágjuk. A felforrósított margarinon üvegesre pároljuk a hagymát és hozzáadjuk a céklakockákat is. Pár percnyi pirítás után felöntjük a levessel, 15 percig főzzük, majd összeturmixoljuk.
Sóval és borssal ízesítjük.
A tejfölbe keverjük a reszelt tormát, ízlés szerint sóval és citromlével fűszerezzük. A céklapüré-levest csészékbe tálaljuk, egy-egy kanál tormás tejföllel gazdagítjuk, és friss majoránna vagy bazsalikomlevéllel díszítve kínáljuk.

DIÉTÁS CÉKLALEVES
Elkészítése:
Az edény aljára rakjunk rétegenként durvára reszelt nyers céklát, burgonyát és sárgarépát, a csíkokra vágott káposztát, héjától megtisztított paradicsomot. Ha nincs, akkor friss paradicsompürével helyettesíthetjük.
Felöntjük személyenként egy csészényi forró vízzel, és 10 percig főzzük. Tálaláskor kaporral, petrezselyemzölddel, zellerzölddel megszórjuk.

DIÓS CÉKLALEVES
Hozzávalók: 1 nagy nyers cékla, 5 dl tej, 5 dkg darált dió, 2 tojás, 1-1 evőkanál, liszt, citromlé, ízlés szerint só és 1-2 evőkanál méz

Elkészítése:
A céklát meghámozom és lereszelem. A tejet 1 dl kivételével lábosba öntöm, hozzáöntök 3 dl vizet és a reszelt céklát. Felforralom és beleszórom a sót. A lisztet a megmaradt tejben simára keverem. A megmosott tojásokat keményre főzöm, és hideg vízzel lehűtve, meghámozom. Vékony gerezdekre vágom, és a leveses csészékben elosztom.
A céklát puhára főzöm, majd beleöntöm a lisztes tejet és beleszórom a diót. Legalább 5 percig forralom, közben folyamatosan kevergetem, csak ezután ízesítem a mézzel és a citromlével.
Tálaláskor a kemény tojásgerezdekre merem a forró levet, és a tetejére szórom a megmaradt diót.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CÉKLALEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.