Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIRKE-HÚSLEVESEK 12.

2020.04.12

LEVESEK LEXIKONJA

ERDÉLYI RAGULEVES
Elkészítése:
Egy csirkeaprólékot egy liter hideg vízzel leöntünk, és 1-1 megtisztított, esetleg hosszában félbevágott sárga- meg fehérrépával, sóval, 4 szem borssal, 2-3 babérlevéllel ízesítjük.
Fedő alatt, kis lángon puhára főzzük.
Egy evőkanál lisztet öt deka vajon éppen csak "megpezsegtetünk", és két deci hideg vízzel felengedve a levest besűrítjük vele. Két deci tejfölt egy másik evőkanál liszttel simára keverünk, és tésztaszűrőn keresztül, állandóan kevergetve a levesbe öntjük.
Egy kevés citromlével kissé savanyítjuk, és 3-4 perces forralás után már tálalhatjuk ezt a bársonyosan sima, pikáns levest.

ERŐLEVES
Liszt- és tejcukor-érzékenyeknek
Hozzávalók:
15 dkg nagyon sovány, marhahús, 1 db csirkemell, 2 db csirkemáj, 1 db csirkecomb, 10-15 dkg sertéskarajcsont, só, bors, 1 evőkanál Delikát 8, 4 dkg cérnametélt, 10 dkg zellergumó, 10 dkg karalábé, 10 dkg karfiol, 1 csomó petrezselyemzöld, pár szál zellerlevél, 1 kis fej vöröshagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg petrezselyemgyökér

Elkészítése:
A húsokat hideg, sós vízben feltesszük főni.
Mikor habzik, kis szűrővel leszűrjük, és hozzáadjuk a megtisztított és felvágott zöldséget.
A petrezselymet a zellerlevéllel, cérnával összekötjük, és úgy lógatjuk a levesbe.
Lassú tűzön főzzük, míg puha nem lesz.
Utána a húsokat és a zöldséget külön tálra tesszük, és a levest leszűrjük.
A kifőzött cérnametéltet a leveses tányérokba, elosztjuk és rámerjük a levest.

FLAMAND CSIRKELEVES
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej vöröshagyma, 1 db egész csirke, 2 póréhagyma, 1 kisebb zellergumó, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem zöldje, 3 dl fehérbor, 1 dl tejszín, 1 babérlevél, 1/2 teáskanál törött bors, citromlé, ízlés szerint, só, 25 dkg levesnek való marhacsont

Elkészítése:
Tegyük a csontot hideg vízbe főni, majd miután a habját leszedtük, adjuk hozzá az egészben hagyott, megtisztított csirkét.
Lassú tűzön főzzük, és a habot állandóan szedegessük le.
Félórányi főzés után adjuk a leveshez a megtisztított és nyolcba vágott hagymát, a hosszában felszeletelt pórét, a hasábokra vágott zellert és répát, valamint az apróra vágott petrezselyemzöldet.
Nagyon lassú tűzön főzzük, húsz perc múlva öntsük fel fehérborral és fűszerezzük meg.
Ha minden megpuhult, emeljük ki a levesből a csirkét, daraboljuk nyolc-felé és tegyük levesestálba.
A tejszínt kavarjuk simára a tojássárgákkal, sózzuk, borsozzuk és adjuk óvatosan a leszűrt leveshez.
Ízesítsük citromlével, majd öntsük a levesestálba helyezett csirkedarabokra.
A csontot dobjuk ki, a zöldségeket rendezzük tálkába és kínáljuk a leves mellé.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók:
2 csirke apróléka, 1 fej fokhagyma, leveszöldség, zellerlevél, só, bors, majoránna, olaj, petrezselyem

Elkészítése:
A húst feltesszük 2,5 liter vízben a zöldséggel együtt főni.
Amikor már majdnem puha, berántjuk világos rántással, amelybe beletesszük az apróra vágott fokhagymát, a majoránnát és a piros paprikát.
A májakat elkaparjuk, diónyi zsírt, sót, borsot, kevés finomra vágott petrezselyemzöldet teszünk bele, pici vörös. és fokhagymát finomra vágva, valamint két egész tojást belekeverünk, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy grízgaluska állagú legyen.
10 percet pihentetjük, majd a levesbe szaggatjuk, s takaréklángon készre főzzük.

FOKHAGYMÁS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók:
Csirkehús darabok, 10 gerezd fokhagyma, 3 babérlevél, 2 db tyúkhús leveskocka, 5 evőkanál rizs, 3 l víz, 1 evőkanál liszt, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál tejföl

Elkészítése:
A csirkét felteszem főni, kb. 15 perc alatt puhára fő.
Akkor a húst kiveszem, leszedem a csontról és félreteszem. Beleteszem a levesbe a zúzott fokhagymát, babérlevelet, leveskockát, rizst, és addig főzöm, amíg a rizs megfő.
Akkor a tojássárgáját elkeverem a liszttel, tejföllel és egy kevés vízzel, majd lassan belecsurgatom a levesbe.
Hagyom, hogy állandó kavargatás mellett fellobbanjon, majd a legvégén visszateszem a húst.

FRANCIA HÚSLEVES
Hozzávalók:
1 kg csirke, 1 kg marhahús, 1 kg ritka csont, 3 db húsleveskocka, 3 fej vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 30 dkg vegyes zöldség, 10 dkg karalábé, 10 dkg káposzta, 10 dkg kelkáposzta, 1 csomó zöldpetrezselyem, 1 kanál szemes bors, 5 db szegfűbors, 1 kanál kakukkfű, 1 babérlevél, törött bors, 3 dkg vaj

Elkészítése:
A megmosott csontot 4 l vízben feltesszük főni, kis lángon egy óráig főzzük, közben a habját leszedjük.
Leszűrjük és ebben a lében tesszük fel a marhahúst, később a csirkehúst takaréklángon főni.
Hozzáadjuk az összes fűszert, a húsleveskockát, megsózzuk, majd fedő alatt puhára pároljuk.
Az apróra vágott zöldséget egy kevés vajon megpároljuk.
Összeöntjük, és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

GALÍCIAI LEVES VEGYES HÚSOKBÓL
Hozzávalók:
25 dkg száraz fehér bab, 25 dkg csirkehús, 25 dkg marharostélyos, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg kicsontozott sertésoldalas, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1/4 fej fehér káposzta, 1 szál sárgarépa, 4 szem burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só

Elkészítése:
A babot egy éjszakán át, áztatjuk.
A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni.
Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra vágott csirke-, marha-, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket.
Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat főzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövő vizet.
Újabb 30-40 percig főzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockákra vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk.
Szükség esetén még főzzük fedő nélkül, hogy jó sűrű levest nyerjünk.
A levét 4 levesestálba, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.
Készíthetjük csak egyfajta húsból is, akár csirke-, akár marhahúsból vagy füstölt sonkából.
Mindig új ízeket nyerhetünk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.