Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIRKE HÚSLEVESEK 13

2020.06.21

LEVESEK LEXIKONJA

GOMBALEVESBEN PÁROLT CSIRKE
Hozzávalók:
4 csirkemell, 2 friss paprika (erős vagy édes), 1 zeller vagy petrezselyem, 1 hagyma, 6 dl forralt tej, 3 dl gombaleves-lé, só, bors, fokhagymapor és petrezselyemzöld ízlés szerint

Elkészítése:
A csirkét bőrözze le, csontozza ki, felezze el, a paprikát, petrezselymet és hagymát vágja finomra.
A csirkét sózza-borsozza, kis olajon süsse közepes hőn világosbarnára.
Tegye hozzá a zöldségeket, süsse kicsit, míg megpuhulnak.
Öntse fel a tejjel és gombalevessel, jól keverje meg, szórja rá a fokhagymaport és petrezselyemzöldet.
Párolja fedő alatt, kis hőn 45-60 percig, míg megpuhul.
Tálalja forrón, rizságyra.

GÖRÖG CSIRKELEVES 01.
Elkészítése:
A darabokra vágott csirkét hideg vízben kezdjük el főzni.
Sóval, borssal (Cayenne-bors), 1/2 fej vöröshagymával, pár szem szegfűszeggel ízesítjük.
Amikor a csirke megfőtt, a levest tejföllel, liszttel és tojássárgájával behabarjuk. Ezután hozzáadunk 1-2 hámozott, kockára vágott almát és újra felforraljuk.
Finomra vágott petrezselyemzölddel tálaljuk.

GÖRÖG CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
fél konyhakész csirke, 1 tojás, 1 tojássárgája, 5 dkg rizs, 1 szál sárgarépa, 1 fej fokhagyma, 1 citrom leve, 1 evőkanál margarin, 1 babérlevél, só, metélőhagyma, őrölt fehér bors, szemes bors

Elkészítése:
A megmosott, feldarabolt csirkét, a szeletekre vágott sárgarépát és hagymát, a babérlevelet, a felaprított fokhagymát és a szemes borsot nagy lábosba tesszük.
Felöntjük 1 liter vízzel és felforraljuk.
A keletkező habot leszedjük, megsózzuk, és fedő alatt 1 órát főzzük, amíg a hús megpuhul.
A csirkét kivesszük a levesből, hűlni hagyjuk, majd kicsontozzuk, lebőrözzük.
A húst csíkokra metéljük.
A levest leszűrjük.
Forró olajon megpirítjuk a rizst, a húsleveshez adjuk, és 15 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
A felaprított csirkét visszatesszük a levesbe, ízlés szerint megfűszerezzük, és összemelegítjük.
Közben a tojást és a tojássárgáját a citromlével kikeverjük.
Apránként belekeverünk kevés forró levest, majd a folyadékot folytonos kevergetés mellett a levesbe öntjük.
Forralni nem szabad, csak összemelegítjük, különben összeugrik a tojás.
A levest tálalás előtt felaprított metélőhagymával hintjük meg.
Azonnal tálaljuk, rozskenyeret és reszelt sajtot kínálunk mellé.

HAJDÚSÁGI BETYÁRLEVES
Hozzávalók:
60 dkg marhahús, 70 dkg csirkehús, 20-20 dkg sárgarépa és gyökér, 10 dkg zeller, 1 fej vöröshagyma, só, bors

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízbe feltesszük főni, ha felforrt habját leszedjük, beletesszük a csirkehúst és a zöldségeket.
Sóval, borssal fűszerezzük.
Ha minden megfőtt kiszedjük őket a levesből, a zöldséget kockákra, a húsokat kisebb darabkákra vágjuk és visszatesszük a levesbe.
Csipetkét főzünk bele és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.