Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIRKEHÚSLEVESEK 11

2020.02.23

LEVESEK LEXIKONJA

CSIRKÉS RIZSLEVES
Hozzávalók:
1,4 kg csirke. 2,2 liter víz, 1,5 csésze rizs, 2 kávéskanál só

Elkészítése:
Forraljuk fel a vizet, tegyük bele az egész csirkét és a sót 15 percre.
Akkor fordítsuk meg a csirkét és főzzük még 15 percig, majd vegyük ki csirkehúst.
A csirke vizében addig főzzük a rizst, amíg olyan puha lesz, hogy szétesik, magyarul, főzzük szét.
Csontozzuk ki a csirkét, és két villával szaggassuk apró darabokra, majd a húst tegyük vissza a levesbe. Ezzel el is készült a rizsleves, de ami étvágygerjesztővé teszi, az a tálaláskor hozzáadott ízek:

Tálaláshoz:
2 gerezd fokhagyma, 5 salotta hagyma, 2 x 3 evőkanál olaj, 6 lágy tojás, koriander vagy petrezselyemlevél, 3 szál újhagyma, 5 cm gyömbér, 2 friss piros chilli, 2 evőkanál híg szójaszósz, 2 evőkanál kínai savanyúság, só és bors

Készítsünk fokhagyma és salotta olajat:
a fokhagymát törjük péppé és süssük olajban aranybarnára.
A salottát szeleteljük fel és süssük olajban aranybarnára.
A leveleket és az újhagymát vágjuk apróra, a gyömbért vékony szeletekre.

A chilit is szeleteljük fel és keverjük össze a szójaszósszal.
Kis tálkákban készítsünk minden hozzávalót az asztalra.
Mindenki azzal ízesíti a levesét, mivel akarja.

CSORBA CSIRKE
Hozzávalók:
egy közepes nagyságú csirke, 1 fej vöröshagyma, kis kanál törött paprika, 2 db zöldpaprika, 2 fej paradicsom, 1 fej káposzta, 50 dkg burgonya, 1-2 maroknyi csipetke

Elkészítése:
Forró zsírban sárgára pirítjuk az egy fej apróra vágott vöröshagymát.
Meghintjük a törött paprikával és ezzel felforraljuk.
Most felöntjük megfelelő mennyiségű vízzel, belerakjuk a feldarabolt csirkét, megsózzuk és párolni kezdjük.
Tíz perc múlva hozzáadjuk a négy részre vágott zöldpaprikát, részekre tördelt paradicsomot és négyfelé szeletelt káposztát.
Újabb 15 percnyi párolás után a meghámozott és hosszában négyfelé vágott burgonyát beletesszük, és addig pároljuk, míg a burgonya és vele természetesen a hús is megpuhul.
Tálalás előtt apró csipetkét főzünk bele.

CSORDÁSLEVES
Hozzávalók:
40 dkg csirkehús, 20-20 dkg marha és birkahús, 1-1 szál sárgarépa és gyökér, 1 fej vöröshagyma, egynegyed kisebb kelkáposzta, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg lebbencstészta, olaj, rozmaring, borsmenta, bors, kömény, só

Elkészítése:
A marhahúst hideg vízben feltesszük főni, ha felforrt lehabozzuk, és lassú tűzön főzzük tovább.
Sózzuk, borsozzuk s a többi fűszerből is ízlés szerint adunk hozzá.
Jó fél óra múltán a birkát és a csirkét is a leveshez adjuk, a zöldségeket szintén.
Mikor majdnem megfőtt, a kevés olajban megpirított tésztát is beleadjuk, és készre főzzük.

DÁN CSIRKELEVES
Elkészítési idő kb. 1,1/2 óra, adagonként
Hozzávalók 4 személyre:
1 konyhakész csirke (kb. 1,2 kg), 1 szál sütni való kolbász, 75 dkg lisztes burgonya, 1 csomó leveszöldség 25 dkg sárgarépa, 1 fej vöröshagyma 1-2 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld só, bors

Elkészítése:
A leveszöldséget megtisztítjuk, megmossuk és feldaraboljuk.
A megtisztított hagymát félbevágjuk.
A csirkét megmossuk, a leveszöldséggel és a hagymával együtt fazékba tesszük, majd felöntjük 1,1/2 I vízzel.
Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, és 40 percig főzzük.
Közben a sárgarépát lekapargatjuk, megmossuk és felkarikázzuk.
A csirkét kivesszük a levesből és kihűtjük.
A levest átszűrjük, majd megfőzzük benne a sárgarépát.
A megfőtt répát kiszedjük.
A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, és kockára vágjuk, majd a levesben kb. 20 percig főzzük.
Néhány burgonyakockát kiszedünk, és félreteszünk, a többit a levessel együtt összeturmixoljuk.
A csirkét kicsontozzuk, bőrét lehúzzuk, húsát csíkokra metéljük.
A petrezselyemzöldet megmossuk és lerázzuk.
Néhány szép levelet félreteszünk a díszítéshez, a többit felaprítjuk.
A kolbász bőrét lehúzzuk, és a masszából vizes kézzel apró gombócokat formálunk.
Serpenyőben olajat forrósítunk, és a gombócokat közepes lángon aranybarnára sütjük, majd kiszedjük.
A visszamaradt zsiradékon kissé a csirkehúst is megpirítjuk.
A sárgarépát, a burgonyakockát, a csirkehúst és a gombócot visszarakjuk a levesbe és összemelegítjük.
Petrezselyemlevéllel díszítjük.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.