Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIRKEHÚSLEVESEK 8.

2019.11.10

LEVESEK LEXIKONJA

CSIRKEHÚSLEVES PARADICSOMMAL
Hozzávalók:
1 kg aprólék, 0,5 kg marha-velőscsont, 2,5 l víz, 1 póréhagyma, 1 vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 sárgarépa, 1 petrezselyemgyökér, 1 paszternák, 3 zellerlevél, csipet kakukkfű, szemes bors, körömnyi babér, 2 szem szegfűszeg, 2 hámozott, kimagozott, apróra vágott paradicsom, 1 ek apróra vágott snidling, só

Elkészítése:
A csontot a vízben lefedve főzzük 30 percig. Szedjük le a habot, tegyük bele a vörös-, fok- és póréhagymát, répákat, zellerlevelet, fűszereket, csirkét.
Lefedve főzzük puhára. Ha kész, szűrjük le.
A húst, zöldséget melegített tálra tegyük. A levest öntsük vissza a fazékba, tegyük bele a paradicsomdarabokat.
Főzzük még 10 percig.
Metélőhagymával megszórva tálaljuk.

CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók:
3 db csirke-leveskocka, 1 csokor kapor, 12 szál spárga, 20 dkg zöldborsó, 1 dl tejföl, 1 zsemle

Elkészítése:
Másfél liter vízben forralja fel a belemorzsolt leveskockákat. Tegye hozzá a meghámozott, és ferdén, fél centis darabokra metélt spárgát, valamint a zöldborsót. Fedő alatt gyöngyözve főzze 25 perc alatt puhára. Közben a finomra vagdalt kaprot keverje el a tejföllel, majd a levesből fokozatosan hozzámert lével hígítsa csomómentesre.
Végül öntse a kész levesbe, majd a vajon megpirított zsemlekockával tálalja.

CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók:
40 dkg csirkemell-filé, 8 dkg lencse, 35 dkg burgonya, 1 kisebb vöröshagyma, apró gyömbérgumó, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 csipet kurkuma, 1 kávéskanál pirospaprika, vaj, citromlé, só, Cayenne-bors

Elkészítése:
Vágja kisebb kockákra a csirkehúst. Ízesítse a só, bors, kurkuma és paprika keverékével. Hagyja állni egy éjszakán keresztül. Az előzőleg beáztatott lencsét sós vízben főzze puhára.
Adja hozzá a sós vízben főtt, felkockázott burgonyát. Mintegy 15 percnyi főzés után pépesítse a keveréket. A vajon megpirított hagymát, gyömbért, fokhagymát ezután keverje hozzá.
Ezután a húst adja a leveshez, és negyedóra alatt főzze puhára.
Ízlése szerint ízesítse citromlével. Vágott petrezselyemmel meghintve tálalja.

CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók:
2 l csirkeleves (lehet kockából), 3 tojás, 3,5 evőkanál búzadara, 3,5 dkg parmezán, 1 csokor snidling, 10 dkg főtt sonka

Elkészítése:
Két és fél deci hideg levest tegyen félre, a többit forralja fel. A tojásokat keverőtálba üsse, majd keverje simára a reszelt sajttal és a búzadarával. Folyamatos keverés közben lassanként adja hozzá a hideg levest. A lobogó levesbe lassan csurgassa a keveréket, miközben habverővel megkeveri néhányszor.
Két-hárompercnyi főzés után zárja le a meleget.
Szórja meg a levest a finomra vagdalt snidlinggel és sonkával, majd azonnal tálalja.

CSIRKELEVES 04.
Hozzávalók: 1,2 dl étolaj, 0,6 dl csirke alaplé, 1 nagy fej vöröshagyma, 2-2 mokkáskanál őrölt kömény és erőspaprika, 1 gerezd fokhagyma, fél mokkáskanál Cayenne bors, 4 l víz, 25 dkg paradicsom, 10 dkg ementáli sajt, 1,2 kg csirkehús, 1 csokor petrezselyem

Elkészítése:
Nagy fazékban, a forró olajra tegye a finomra vagdalt hagymát és a fűszereket.
Pár pillanat múlva öntse fel a csirke alaplével.
Folyamatos keverés közben forralja öt percen át.
Tegye bele a zúzott fokhagymát, és a felkockázott húst.
Öntse fel a vízzel, majd forralja 10-15 percig. Tegye hozzá az apróra kockázott paradicsomot. Amint újra felforr, öntse hozzá az apró sajtkockákat. Húzza félre a melegről. Addig keverje folyamatosan, míg a sajt kezd megolvadni.
Tálaláskor hintse meg a finomra vagdalt petrezselyemmel.

CSIRKELEVES 05.
Hozzávalók:
1 kisebb csirkeaprólék, 25 dkg vegyes leveszöldség, 1 kis fej vöröshagyma, 1 db ököl nagyságú cékla, 10 dkg savanyú káposzta, 1 db közepes nagyságú burgonya, 1 dl tejföl, 1 csapott evőkanál paradicsompüré, 1 csokor petrezselyemzöld, ízlés szerint só és törött fekete bors

Elkészítése: A csirkeaprólékot tisztítás után feldarabolom, fazékba teszem és másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm. Közben a zöldségféléket megtisztítom, és gyufaszálnyi darabokra vágom. A burgonyát és a vöröshagymát hámozás után kis kockákra vagdalom. Ha a csirkehús félig megfőtt, az összes zöldséget (a savanyú káposzta kivételével) hozzáteszem, és tovább főzöm.
Ha minden megpuhult, akkor teszem a levesbe az apróra metélt savanyú káposztát. 5 percnyi forralás után ízesítem a paradicsompürével, a törött borssal és a finomra vágott petrezselyemzölddel, hozzáöntöm a tejfölt, és jól kiforralom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.