Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


CSIRKEHÚSLEVESEK 9

2019.12.01

LEVESEK LEXIKONJA

CSIRKELEVES ALMÁSAN
Hozzávalók:
60 dkg csirkeszárny, 30 dkg savanykás alma, 2 dl tejföl, 4 ek liszt, 5 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csokor petrezselyem, só

Elkészítése:
A szárnyakat hideg vízben feltesszük főni. Ha felforrt, lehabozzuk, és az apróra vágott petrezselymet beleszórjuk.
A tejföl feléből a liszttel habarást készítünk és besűrítjük vele a levest.
A hámozott almát kockákra vágjuk és külön edényben kevés cukorral ízesített vízben, félpuhára főzzük, majd a leveshez öntjük.
Felforraljuk, levesszük a tűzről és elkeverjük a maradék tejföllel eldolgozott tojássárgákat.

CSIRKELEVES AVOKÁDÓVAL
Hozzávalók:
10 dkg csirkemell, 3 ek víz, 1-2 chilipaprika, só, 1 avokádó, 1-5 gerezd zúzott fokhagyma, 1 l csirkehúsleves
A díszítéshez korianderzöld

Elkészítése:
A csirkehúst nagyon vékony csíkokra metéljük, és a húslevesben puhára főzzük.
A chilipaprikát kimagozzuk, darabokra vágjuk, és a fokhagymával meg 3 kanál vízzel együtt mozsárban összetörjük.
Beletesszük a levesbe, megsózzuk, és 5 percig főzzük.
Az avokádót meghámozzuk, csíkokra vágjuk, a leveshez adjuk, és pár perc alatt összefőzzük.
Akkor van készen, ha az avokadószeletek feljönnek a leves felszínre.
Friss korianderzölddel meghintve tálaljuk.

CSIRKELEVES BOLGÁR MÓDRA
Elkészítése:
A leggazdaságosabban csirkemellből, de akármilyen csirkerészből is lehet készíteni.
A csirkehúst kisebb darabokra vágod.
A hagyományos zöldségeket (hagyma, fokhagyma, bármilyen káposztaféle is lehet) kis kockákra darabolod, az egészet megpárolod, majd felöntöd kevés vízzel.
Fűszerezés ízlés szerint.
Jó sok petrezselymet teszel bele.
A végén készítenek egy besamelmártást, és abba öntik bele, kevergetés mellett a már kész levest.

CSIRKELEVES GURMAND MÓDRA
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 1 csirkemáj, 1 kis fej karfiol, 25 dkg gyorsfagyasztott brokkoli, 10 dkg gomba, 2 db húsos paradicsompaprika, 8 fürjtojás, 5 dkg cérnametélt, késhegynyi őrölt szerecsendió, késhegynyi őrölt fenyőmag, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, átmosom, és kis darabokra vágom.
Másfél liter sózott vízben félpuhára főzöm, majd a húst levétől leszűrve kicsontozom, és metéltre vágom.
Közben a karfiolt megtisztítom, és kis rózsáira szedem, a brokkolit pedig éles késsel apró darabokra vágom.
A gombát tisztítás után vékonyra szeletelem, a paradicsompaprikát kicsumázom, ereitől megfosztom, és kis kockákra vagdalom.
A csirkemájat felmetélem.
Minden tisztított és aprított hozzávalót az átszűrt csirkelébe teszek, megfűszerezem, és kis lángon készre főzöm.
A fürjtojásokat keményre főzöm.
Külön, kevés sós vízben megfőzöm a cérnametéltet is.
Az elkészült leveshez teszem a negyedekbe vágott fürjtojást és a tésztát.

CSIRKELEVES ÜNNEPI MÓDRA
Hozzávalók:
egy másfél kilós csirke, 1 fej vöröshagyma, 1 gyökér, 2 sárgarépa, 2 dl tejföl, 2 db tojássárgája, 4 dl paradicsomlé, 10 dkg vaj, só, 1 csomó petrezselyem

Elkészítése:
A leveszöldséget kockákra vágjuk, a hagymát lereszeljük.
A vajon megpároljuk az előző anyagokat, hozzáadjuk a feldarabolt csirkét, felöntjük 3 liter vízzel, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk.
Ha megfőtt felöntjük a paradicsommal, és egyet forralunk rajta.
A tejfölt kikeverjük a tojássárgákkal, belekeverjük a felaprított petrezselymet és rámerjük a levest.
Megkeverjük és tálaljuk.

CSIRKEMÁJAS BROKKOLILEVES
Hozzávalók:
1 csirkeaprólék májjal együtt (kb. 50 dkg), + 1 csirkemáj, 25 dkg brokkoli (mélyhűtött is lehet), 5 dkg cérnametélt, 2 dl tejföl, 1 kis fej vöröshagyma, 2-3 evőkanál borecet, 1-1 mokkáskanál törött fekete bors és őrölt koriander

Elkészítése:
A csirkeaprólékot megtisztítom, feldarabolom, és a máj nélkül fazékba teszem.
Leöntöm másfél liter vízzel, megsózom, beleszórom a törött borsot és a koriandert, hozzáteszem a megmosott, héjas vöröshagymát.
A húst puhára főzöm, majd a levesből kivéve kicsontozom, és metéltre vágom.
A nyers csirkemájat is metéltre vágom, és a hússal együtt beleteszem az átszűrt levesbe.
Ezután belerakom a megmosott (vagy még fagyos), apró rózsáira szedett brokkolit és a cérnametéltet.
Kis lángon addig főzöm, amíg a tészta is, meg a brokkoli is megpuhul.
A tejfölt belekeverem a levesbe, felforralom és ízesítem a borecettel.
Rendkívül finom, pikáns leves és hidegen is fogyasztható, ha nincs benne cérnametélt.

CSIRKEMÁJPÜRÉLEVES
Hozzávalók:
2 szép nagy csirkemáj, 1 db zsemle (vagy 1 szelet fehér kenyér), 1 tubus zöldségkrém, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál majoránna, ízlés szerint törött fekete bors. (Só nem kell bele, mert a zöldségkrém nagyon sós.)

Elkészítése:
A zsemlét nagyon apró (kb. 1 x 1 cm-es) kockákra vágom, és az olajon barnára pirítom, majd hozzáadom a vékony csíkokra vagdalt csirkemájat.
Együtt sütöm néhány percig, azután felöntöm 4 dl vízzel.
Hozzákeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát, a zöldségkrémet és a fűszereket. 10 percnyi forralás után leveszem a tűzről, hozzáöntök két dl hideg vizet, majd az egészet turmixgépben pépesre zúzom.
Ezután visszaöntöm a fazékba, vízzel egy literre kiegészítem, hozzákeverem a tejfölt, és még egyszer felforralom.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.