Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKE HÚSLEVESEK 4.

2019.01.13

LEVESEK LEXIKONJA

BURGONYALEVES CSIRKÉVEL (SOPA DE AJIACI DE PAPAS)
Hozzávalók:
4 csirkemell, 1 fej hagymaapróra vágva, 4-6 szál petrezselyem zöld apróra vágva, só, bors, 4-5 burgonya kockákra vágva

Elkészítése:
A csirkemellekre 1,25 l hideg vizet öntünk, beletesszük a hagymát, petrezselymet, megsózzuk, borsozzuk, és szép lassan főzzük, míg a hús meg nem puhul. Végül beletesszük a burgonyát, és azt is puhára főzzük.

CHAYOTE* LEVES
Hozzávalók:
3 chayote, meghámozva, kimagozva és felszeletelve, 1 ek liszt, 1 l csirkehúsleves (kockából), só, bors, 20 dkg főtt csirkemell kockákra vágva, 2 ek vaj, 2 ek finomra vágott koriander zöld, 1 hagyma finomra vágva, petrezselyemzöld vagy metélő-hagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítése:
A chayotét sós vízben, lassú tűzön puhára főzzük. Lecsöpögtetjük, de a főzőlevet félretesszük. A zöldségeket turmixgépben péppé őröljük, szükség szerint közben kevés főzőlét adva hozzá, majd 5 dl főzőlével együtt egy lábosba tesszük. Egy másik lábosban közepes tűz fölött megolvasztjuk a vajat, és üvegesre pároljuk benne a hagymát, valamint a fokhagymát.
Hozzákeverjük a lisztet, és közepes hőmérsékleten, állandóan keverve további 1 percig sütjük. Felöntjük annyi csirke húslevessel, hogy sima mártást kapjunk, majd az egészet a maradék húslevessel együtt a zöldségpüréhez adjuk, és alaposan összekeverjük.
Megsózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön még 2-3 percig főzzük. Beletesszük a csirkemellet, és annyi ideig főzzük, hogy a hús jól átmelegedjen.
Előmelegített tálban kínáljuk, a tetejét a finomra vágott zöld fűszerrel díszítjük.
Változat: Elkészíthetjük sütőtökből is


CHAYOTE*:
Az egymagvú tök erőteljes, évelő, egylaki kúszónövény. A nagyméretű, akár 10 kg-os gyökérgumójából eredő, csavarodó szárai meghaladhatják a 20 m-t is. A szár gyengén szőrös és hosszbarázdás; elágazó kacsokat hordoz. A 10-25 cm nagyságú levéllemez érdes szőrű, széles-kerekded, szíves vállú, 3-7 tompa hegyű vagy karéjú, fogazott szélű; a levélnyél 3-25 cm hosszú. Az egyivarú, 3 mm nagyságú virágok 5 tagúak, zöldesek vagy krémszínűek; a porzós virágok 10-30-asával 6-30 cm hosszú, levélhónalji fürtökben ülnek, a termősek magánosan állnak rövid kocsányokon.
Termése:
1 magvú, lapított, körte formájú vagy gömbölyded bogyó, amely 7-20 cm hosszú, 5-8 cm széles, akár 1 kg súlyú is lehet. Vékony, szilárd, fényes héjuk sima vagy szemölcsös, ráncos vagy hosszbarázdás, kopasz, elszórtan serte szőrös vagy sűrűn tüskékkel borított, és zöld, világossárga vagy fehéres színű. Az üveges, fehéres zöld, nagyon bő levű, szilárd terméshús kissé az uborkához hasonlít, gyakran édeskés ízű. A nagy mag lapos-elliptikus, fehér és 3-5 cm hosszú; korán, még az anyanövényen csírázni kezd a csüngő termésben.
Felhasználása:
az aztékok, maják és más indián csoportok ősi kultúrnövénye, amely nagyon bő termő. Olcsó zöldségként a trópusokon és a szubtrópusokon világszerte nagy jelentőségűvé vált. Minden része ehető. Főleg az éretlen terméseket használják fel meghámozva és párolva, főzve vagy sütve mint ízletes, kalóriaszegény főzeléknövényt. Édesítve a terméshúsból desszert vagy sütemény is készül. A gazdag proteintartalmú magokat vajban vagy olajban pirítva fogyasztják, kellemes dióízűek.
Az idősebb növények súlyos, keményítőben gazdag gyökérgumói burgonyaként vagy zöldségként készíthetők el. A fiatal, gazdag vitamintartalmú leveleket és hajtáscsúcsokat párolva fogyasztják. A burjánzó növény takarmányként is értékesíthető, a szárak rostjaiból kalapot és kosarakat fonnak.
Elterjedése:
Közép-Amerikából származik, és manapság világszerte termesztik a trópusi és szubtrópusi klímaterületeken.
Termesztése és betakarítása:
nagyon gyors növekedésű kúszónövény, amely belső trópusi hegyvidékeken tenyészik, tápanyagban gazdag talajon, kb. 2000 m magasságig. A viszonylag hűvös éjszakák serkentik a termésképzést, a nedves-forró egyenlítői síkvidéki klíma nemigen alkalmas a növény termesztésére. A különféle nemesített fajta a termések alakjában, színében és nagyságában különbözik. Rendszerint magról szaporítják; fákra, sövényekre és épületekre futtatják fel. Vetés után 3-5 hónap múlva kezdődik meg a betakarítás, amely akár éveken át eredményes.
Hűtéssel a termések több mint 1 hónapig tárolhatók.
(Forrás:https://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/chayote.html)

CITROMOS CSIRKELEVES 01.
Hozzávalók:
20 dkg csirkemell filé, 1-2 szál póréhagyma, 2 evőkanál olíva olaj, zellerlevél, citromfű, 1 db citrom, 2 db tojás, só, bors

Elkészítése:
A felmelegített olajban megpároljuk a póréhagymát, a kockára vágott csirkehúst. Sózzuk, borsozzuk majd vízzel felengedve, körülbelül 25 percig főzzük. Közben ízesítjük citromhéjjal, citromlével, zeller zölddel, citromfűvel.
Tálalás előtt, a tűzről levéve 2 db tojássárgáját keverünk el bele.

CITROMOS CSIRKELEVES 02.
Hozzávalók:
1 l csirkeleves, 2,4 dl juliennere vágott paradicsom, 2 zöld citrom leve, 1,2 dl juliennere vágott vöröshagyma, 1 teáskanál oregánó, 1 evőkanál vagdalt zöldpaprika, 1 teáskanál bazsalikom, 12 dkg apró kockákra vágott sajt, 1 teáskanál Erős Pista, 2 tortilla csíkokra vágva, 1 babérlevél, 1 avokadó, só, őrölt fehérbors, 4 gerezd zöld citrom, 2 csirkemell

Elkészítése:
A levesben főtt csirkemellet vágja csíkokra. Az avokádót hámozza meg, magozza ki, év vágja szeletekre. Keverje össze a húslevest és a citromlevet. Fűszerezze oregánóval, babérlevéllel, bazsalikommal és az Erős Pistával. Ízlés szerint sózza és borsozza. Forralja fel, majd gyenge lángon főzze 15 percet. Ekkor tegye bele a felvagdalt csirkemellet, paradicsomot és vöröshagymát. Öt percig főzze tovább. Szükség esetén fűszerezze utána. Előmelegített leveses tálban, forrón tálalja. A tányérban szórja meg a sajttal.
Díszítse a tányért a tortilla, az avokádó és a zöld citrom darabokkal.

CITROMOS CSIRKELEVES 03.
Hozzávalók:
1/2 kg megtisztított csirkeaprólék, 1 1/2 l víz, 1 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek apróra vágott zellerlevél, 2 csirkehúsleves-kocka, frissen őrölt bors, só, 2 ek citromlé, 2 tojássárgája, 1 ek finomra vágott petrezselyem, 6 ek főtt rizs

Elkészítése:
Lassú tűzön, lefedve főzzük a csirkeaprólékot a póré- és fokhagymával és a zellerlevéllel a vízben, amíg meg nem fő a hús. Szűrjük le, öntsük vissza az edénybe, tegyük bele a leveskockát és a csontról lefejtett húst. Főzzük még 5 percig. Keverjük össze a tojássárgáját a citromlével és egy kis levessel. Húzzuk a leveses fazekat a tűzhely szélére, és fakanállal keverjük bele a tojásos keveréket.
Rakjuk bele a rizst, a petrezselymet és a törött borsot.
Forrón tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.