Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKEHÚSLEVESEK 1.

2018.10.24

LEVESEK LEXIKONJA

ALFÖLDI CSIRKELEVES
Elkészítése:
A kb. 1 kg-os csirkét 8 részre vágjuk és tisztított, karikákra vágott vegyes zöldséggel (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé, gomba), feltesszük főni. Sóval, szemes borssal, 1/2 fej vöröshagymával és 1 csomag kötözött petrezselyemmel ízesítjük.
Amikor a hús félig megpuhult, akkor a vagdalt hússal megegyező húspépből kis gombócokat formálunk, és a levesben kifőzzük. Ez egyben a levesbetét is.
Tálaláskor tejfölre szedjük.

BAKONYI BETYÁRLEVES 01.
Hozzávalók:
35 dkg marhaszegy, 1 pár csirkecomb, 20 dkg vegyes zöldség, 1 fej hagyma, só, egész bors, csípős paprika, csuszatészta

Elkészítése:
A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük.
A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

 

BAKONYI BETYÁRLEVES 02.
Hozzávalók 4 személyre:
20 dkg csirkemell, 2 fej vöröshagyma, 1 dl olaj, 1 szál sárgarépa, 1 szál sárgarépa, 1 csokor petrezselyem, 2 db paradicsom, 1 db paprika, 15 dkg vegyes gomba, 2 szem főtt burgonya, 1 evőkanál tejszín, 1 csokor friss kapor, 2 evőkanál pirospaprika, só, bors

Elkészítése:
Hevített olajba szeletelt vöröshagymát teszünk, és megsózzuk. Kevés vizet öntünk rá, és visszapirítjuk. A csirkemellet feldaraboljuk, a zöldségeket apró kockákra vágjuk. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadjuk a csirkemellet. Megvárjuk, amíg a hús teljesen kifehéredik, és beletesszük a felkockázott sárgarépát. Kicsit borsozzuk, majd rádobunk egy csokor apróra vágott petrezselymet. A kockára vágott paradicsomot, és paprikát is a húshoz adjuk. Ha megpárolódott, felöntjük vízzel, teszünk bele fokhagymát, a tetejét pedig megszórjuk pirospaprikával. Felforraljuk, majd beletesszük a felaprított gombát, és egy adag szintén felkockázott burgonyát. Megszórjuk finomra vágott kaporral.
A keményítőt feloldjuk vízben, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Kevergetés közben még tejszínnel is sűrítjük, és összeforraljuk.
Forrón tálaljuk.

 

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK

 

 

Forrás:
Levesek lexikonja - Csirkehúslevesek
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.