Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKEHÚSLEVESEK 2.

2018.11.13

LEVESEK LEXIKONJA

BAKONYI GOMBÁS CSIRKELEVES
Hozzávalók:
1 csirke (kb. 80 dkg-os), 50 dkg gomba, 2 dl tejföl, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál liszt, 2 gerezd fokhagyma, 1 nagy csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál törött fekete bors, ízlés szerint só, 1 teáskanál pirospaprika

Elkészítése:
A csirkét megtisztítom, kis darabokra vágom. A megtisztított és apró kockákra vagdalt vöröshagymát a felforrósított olajon sárgára fonnyasztom, majd a tűzről félrehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután a csirkedarabokat mindkét oldalukon átsütöm, majd másfél liter vízzel felöntöm. Megsózom, megborsozom, és belekeverem a megtisztított, pépesre zúzott fokhagymát. Félpuhára főzöm. Közben a gombát megtisztítom, vastag szeletekre vágom, és a félig főtt leveshez adom.
Készre főzöm.
Végül behabarom a liszttel simára kevert tejföllel, jól kiforralom, és a finomra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálalom.
(Vajas galuskát is főzhetünk bele.)

BÁBOLNAI BURGONYALEVES
Elkészítése:
személyenként 1-1 kicsontozott csirkemellet, összekötött petrezselyemcsomóval és 1/2 fej vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni.
Sózzuk.
Az első habját leszedjük. Mikor a csirke már majdnem megpuhult, hozzátesszük a kockákra vágott burgonyát.
Törött borssal és majoránnával ízesítjük. Tejföllel tálaljuk.

BÁCSKAI HÚSLEVES
Hozzávalók:
fél csirke, 1 csomó leveszöldség, 1 fej vöröshagyma, szemes bors, babér, só, 2 ek tejföl, 1 tojás, petrezselyem, 2 dl rizs

Elkészítése:
A húst a zöldséggel, a hagymával, borssal, babérral feltesszük főni. Sóval ízesítsük, ha megfőtt a hús, kivesszük és kicsontozzuk. A levest leszűrjük, visszatesszük a darabokra vágott húst és a rizst. Ha a rizs is megfőtt, a levest besűrítjük a tojás és a tejföl keverékével.
Tálaláskor vágott petrezselyemmel megszórjuk.

BÁCSKAI LENCSELEVES CSIRKÉVEL
Hozzávalók 6 személyre:
1 nagyobb csirke, 50 dkg borjúcsont, 20 dkg gomba, 10 dkg hagyma, 10 dkg petrezselyemgyökér, 10 dkg sárgarépa, 5 dkg zsír, 3 dl tejföl, 1 közepes zellergumó, 10 dkg lencse, 3 dkg rizs, 1 kiskanál őrölt bors, 1 babérlevél, 2 tojássárgája, só

Elkészítése:
A csontból és a megtisztított, feldarabolt zöldségekből a babérlevéllel 3 l levest főzünk. két órán át, lassú tűzön forraljuk. Leszűrjük, beletesszük a csirkét, és puhára főzzük. Kivesszük a csirkét és feldaraboljuk. A levest leszűrjük, és felében megfőzzük a lencsét. A másik felében megfőzzük a rizst, és amikor már puha, áttörjük, a levét pedig hozzáöntjük a lencseleveshez.
Zsíron megpároljuk a kis kockákra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.
A tojássárgáját levesestálban elkeverjük a tejföllel, beletesszük a húst, a rizst és a gombát, ráöntjük a levest, és tálaljuk.

FOLYTATÁSA KÖVETKEZIK
Forrás:
LEVESEK LEXIKONJA - CSIRKELEVESEK
Szerző:
 
Szerkesztette és Illusztrálta


 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.